LITERATURA / NATEČAJI / SAMOZALOŽNIŠKA KNJIGA 2013

 

Na letošnji razpis JSKD za najboljšo samozaložniško knjigo izdano v letu 2012 je prispelo 31 knjig  25 avtorjev in avtoric. Natečaj je bil namenjen vsem avtorjem, ki so lani sami izdali pesniško zbirko, prozo ali zbirko dramskih besedil, napisano v slovenščini, in so sami plačali zanjo stroške ali so del stroškov za tisk dobili s pomočjo sponzorjev.

Komisija v sestavi  Goran Gluvič, pisatelj in dramaturg,  in Barbara Rigler, svetovalka za literarno dejavnost ter odgovorna urednica revije Mentor, je natančno pregledala vse prispele publikacije in naredila izbor. Med pet finalistov je uvrstila naslednje prozne knjige po abecednem redu avtorjev, in sicer:

Franjo Frančič: Slepe ulice (Piran, 2012),
kratek opis - zbirka zgodb s filigranskim opazovanjem dogodkov
Tina Kodre: Beli morski pes, vitez v postelji (Podnanos, 2012)
kratek opis – roman z zanimivo in napeto zgodbo
Dare Likar: Faca (Ljubljana, 2012)
kratek opis – zbirka zgodb, oplemenitena z žlahtnim humorjem
Marinka Marija Miklič: Odprta ograja (Dobova, 2012)
kratek opis – zbirka zgodb s kvalitetno zgrajeno dramaturgijo
Ivan Šega: Profesor (Ravni Dol; 2012)
kratek opis – pripovedi in opisi o običajih in dogodkih v krajini, na meji med etnološko pripovedjo in romanom kroniko.

Med petimi finalisti je komisija ocenila, da je delo Tine Kodre (rojena 1978 v Šempetru pri Novi Gorici, živi v Podnanosu) z naslovom  Beli morski pes, vitez v postelji daleč najbolj ustrezno glede kriterijev izdajanja samostojnih knjig ter tudi po kvalitetni vsebini in obliki presega ostale avtorje.
Kratka utemeljitev: Roman Tine Kodre, ki poleg zanimive in napete zgodbe, vsebuje nekaj več, kar vsebujejo povprečni pa tudi vrhunski slovenski romani: vedno prisotno samoironijo, ubesedeno v duhovite prispodobe.

Najboljša avtorica bo dobila za nagrado grafiko akademskega slikarja Karla Pečka, ki jo bo revija Mentor podelila na osrednji prireditvi Festivala mlade literature Urška v petek, 18. oktobra 2013, ob 20.00 v kulturnem domu v Slovenj Gradcu.

Čestitamo!

 

 

 

Dodatne informacijemag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si