LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2016


 

Na letošnji natečaj V zavetju besede so prispela prozna in dramska besedila ter pesmi 170 starejših literatov iz vse Slovenije. Vse prijavljene pisce smo v juniju in septembru povabili na šest regijskih srečanj v Rečico ob Savinji, Žirovnico, Maribor, Divačo, Metliko in na Vrhniko. Pod vodstvom strokovnih spremljevalcev (Barbara Korun, mag. Gabriela Babnik, dr. David Bedrač, Liljana Klemenčič in Milan Vincetič,  dr. David Bandelj in Marjanca Kočevar) smo izvedli literarne delavnice z javnim branjem in izborom 27 nominiranih avtorjev za državno raven,  državno srečanje literatov seniorjev V ZAVETJU BESEDE 2016.

 

Državni selektor Marjan Pungartnik, dolgoletni mentor literarnih srečanj, pesnik, urednik in prevajalec, je med nominiranimi besedili izbral osem finalistov in spremljevalnega avtorja.

 

V osrednji program finalne prireditve in na jutranjo delavnico so povabljeni:

Angelca Fujs, Maribor (haikuji, šifra Haikuji)

Jana Kolarič, Ljubljana (poezija, šifra Mina)

Dušan Kuzma, Maribor (aforizmi, šifra Aforizem)

Zlatka Levstek, Radomlje (poezija, šifra Si videl)

Dare Likar, Idrija (proza, šifra Maki)

Tatjana Plevnik, Ljubljana (proza, šifra Kaj bi ti brez mene)

Lidija Polak, Prevalje (poezija, šifra Prsti)

Melita Vidovič, Maribor(proza, šifra Maj)

Spremljevalni avtor: Srečko Klemenc, Bistrica ob Dravi (proza, šifra Felix)

 

Vsem izbranim avtoricam in avtorjem iskrene čestitke!

 

Program


JSKD z območno izpostavo Maribor vabi vse finaliste na celodnevno druženje, literarno delavnico in finalni večer s podelitvijo priznanj najboljšim literatom seniorjem – na državno srečanje.  


18. 11. 2016


Karantena, Pobreška 20, Maribor


10.00, sprejem in pozdrav finalistov, državnega selektorja in gostov 
10.30-13.30, OD SKICE DO KONČNEGA BESEDILA (postopki obdelave), literarna delavnica z državnim selektorjem Marjanom Pungartnikom
15.00-17.00, ZALOŽENO. SAMO ZALOŽENO, okrogla miza o samozaložništvu v Sloveniji (sodelujejo: Marjan Pungartnik, Goran Gluvič, letošnji nagrajenec najbolje samozaložniške knjige z letnico 2015 …).

Rezultati razpisa za najboljšo samozaložniško knjigo z letnico 2015

 

Od Karantene do Hiše literature, Maribor


17.30-18.30, ogled razstave (mansarda Karantene), kratek sprehod po kulturnih poteh Maribora in vpogled  v življenje Berte Bojetu

 

Hiša literature, Vojašniški trg, Maribor


19.00, V zavetju besede 2016, zaključna prireditev s predstavitvijo osmih finalistov ter spremljevalnega avtorja in podelitvijo priznanja za najboljšo samozaložniško knjigo z letnico 2015. Večer bomo posvetili tudi 70-letnici rojstva slovenske pesnice, pisateljice in igralke Berte Bojetu.

Srečanje se bo predvidoma zaključilo do 21. ure.


Finaliste in spremljevalnega avtorja prosimo, da nam potrdijo svojo udeležbo do torka, 8. novembra 2016, na e-naslov: mentor@jskd.si. Hkrati nam pošljite svoje življenjepise in kratko predstavitev svojega literarnega ustvarjanja za objavo v zborniku (do 150 besed, približno 800 zbp).  Seniorski zbornik 2016 bodo brezplačno prejeli vsi nominirani avtorji objavljenih besedil, možen bo tudi nakup (cena zbornika: 7,00 €).

 

Vse literarne ustvarjalce vabimo na okroglo mizo ter zaključek državnega srečanja literatov seniorjev v Maribor.   Na prijetno literarno druženje!

 

Dodatne informacije:


Matic Varl, vodja JSKD OI Maribor

Marjan Pungartnik, državni selektor

Barbara Rigler, 01/24-10-516, samostojna strokovna svetovalka za literarno dejavnost pri JSKD

 

 

 

 

 

Rezultati razpisa za najboljšo samozaložniško knjigo z letnico 2015