LITERATURA / NATEČAJI / SOSED TVOJEGA BREGA

 

 

mentor

 

 

 

JSKD in REVIJA MENTOR razpisujeta 46. literarni natečaj

  SOSED TVOJEGA BREGA 2024

 

Natečaj je namenjen avtorjem in avtoricam, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno (vsaj eno leto) bivajo v Sloveniji, pišejo v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini). Natečaj je namenjen vsem literarnim generacijam od 15. leta starosti.
Skoraj pol stoletja srečevanj ustvarjalnih posameznikov, ki živijo v Sloveniji, medkulturno bogati slovenski prostor s paleto svetovnih jezikov in ustvarjalnih poetik. Ves ta čas smo kontinuirano izvajali srečanja in delavnice v živo, po različnih krajih Slovenije. Za druženja v živo se bomo trudili tudi v prihodnje, saj le komunikacija in osebni stik doprineseta k poglobljenemu družbenemu sobivanju in zadovoljstvu. Z avtorji, ki so zaradi fizične oddaljenosti še vedno predaleč, da bi se nam pridružili, bomo ohranjali odnose tudi preko spletnih aplikacij ter objav v reviji Paralele. 
 
V letu 2024 načrtujemo uvodno branje ob mednarodnem dnevu maternih jezikov (21.  februarja), v Cukrarni v Ljubljani, ter na zaključnem državnem srečanju v Novi Gorici v okviru Tedna ljubiteljske kulture.

Vabimo vas k sodelovanju in prosimo še naprej, da o natečaju širite prijazno besedo ter nagovorite k udeležbi svoje sosede, družinske člane, znance, sorodnike, prijatelje, literate, glasbenike, različne ustvarjalce … ki bi se prepoznali kot del široke multikulturne, strpne in empatične ustvarjalne skupine pisateljev in pesnikov z vseh koncev sveta.

DRŽAVNO SREČANJE

Državno srečanje SOSED TVOJEGA BREGA 2024 bo potekalo v Novi Gorici v soboto, 25. maja 2024, s sodelovanjem izpostave JSKD Nova Gorica ter v soorganizaciji ZKD Nova Gorica, Goriške knjižnice Franceta Bevka ter drugih kulturnih inštitucij …. Vse prijavljene avtorje in avtorice bomo povabili v prostore ZKD Nova Gorica, Gradnikove brigade 25, 5000 Nova Gorica, na dopoldanski pogovor s strokovnima spremljevalkama ter mentoricama prozne in pesniške delavnice, Mirano Likar Bajželj (pisateljica, pedagoginja …) in Barbaro Korun (pesnico, mentorico, urednico …). Po kosilu bo sledil kratek literarni sprehod po Novi Gorici in obisk Škrabčeve knjižnice, grobnice Burbonov in samostana – Samostan Kostanjevica nad Novo Gorico in drugih kulturnih znamenitosti v Novi Gorici …, druženje, izmenjava literarnih izkušenj, predstavitev novih knjig in literarna branja. Natančen program vam bomo posredovali po prijavi.

Predvidoma ob 18. uri bo potekal zaključni literarni dogodek s predstavitvijo vseh avtorjev in izbranih besedil v različnih jezikih, z glasbeno spremljavo ter podelitvijo priznanj. Izpostavili bomo dolgoletne Sosede in tudi tiste, ki se nam boste pridružili prvič. Najboljša besedila natečajev 2023 in 2024 bomo objavili v bienalnem zborniku Paralele št. 25/2023-2024, predvidoma spomladi 2024.

BESEDILA

Na natečaj lahko posredujete prozo ali dramska besedila – do 7 strani (lahko tudi odlomke daljših tekstov) ter poezijo – do 5 pesmi. Priloženi prevodi v slovenščino so zelo zaželeni, niso pa pogoj. Pričakujemo samo lektorirana in urejena besedila, ki še niso bila objavljena v knjižni obliki. Besedila naj bodo zapisana v wordu, pisava 11, leva poravnava, enojni razmik, brez dodatnih oblikovanj in fotografij.

Vsak prispevek mora biti označen s šifro avtorja, svoje podatke vpišete v e-prijavo (šifra, ime in priimek avtorja, domači naslov, letnica rojstva, izobrazba oziroma poklic, telefonska številka, naslov e-pošte, jezik besedila – tudi knjižne novosti prijavljenih avtorjev (z naslovnico in kratko vsebino). Podatki bodo uporabljeni za namene razpisa. Avtorji odstopijo svoja besedila za objavo brezplačno.

PRIJAVA

Avtorji naj svoja besedila oddajo do konca februarja - četrtek, 29. februarja 2024, v izvirniku (torej ne v slovenščini !!!) na elektronsko prijavo Sosed tvojega brega 2024:

Prosimo vas tudi za kratek literarni življenjepis za objavo v zborniku in za predstavitev na zaključnem literarnem večeru (približno 300 zsp). Prijava je možna le preko spletne prijavnice.

UVODNO BRANJE OB MEDNARODNEM DNEVU MATERNIH JEZIKOV

Kot uvod v druženje in promocijo natečaja vabimo literate k branju svoje avtorske literature v sredo, 21. februarja 2024, ob 18. uri v Cukrarno, Poljanski nasip 40, v centru Ljubljane, v počastitev mednarodnega dneva maternega jezika UNESCO (21. februar).

Cukrarna je nastala leta 1828 kot rafinerija sladkorja, ki pa je svoj ponos zgubila v požaru leta 1858. Po številnih lastnikih in dejavnostih so prostore po velikonočnem potresu leta 1895 ponovno naselili najvidnejši predstavniki slovenske moderne: Dragotin Kette in Josip Murn, tam so se srečevali – ali krajši čas celo bivali – tudi njuni prijatelji Ivan Cankar, Oton Župančič in drugi. Prav ti najbolj znani prebivalci Cukrarne so v svojih literarnih besedilih, delih slovenske moderne, zapustili izjemna pričevanja o stavbi in ljudeh, ki so jo naseljevali.

V poklon slovenske in svetovne literature se bomo družili na UNESCOV dan v Cukrarni, ki je bila prenovljena leta 2021. Ljubljana je tako dobila nov prostor za predstavitve sodobne umetnosti in prostor, kjer se izvajajo procesi artikulacije misli, produkcije in prezentacije sodobnih umetniških projektov – tako na področju vizualne kot tudi intermedijske, performativne, zvočne, glasbene in ostalih oblik umetnosti.

Več o uvodnem branju v Ljubljani >>

Dodatne informacije:

Uredništvo revije Mentor in Literarna dejavnost JSKD

T: (01) 320 95 72
E: mentor@jskd.si

 

 

 

 

 

 

 

 

Lansko, 45. državno srečanje "Sosed tvojega brega 2023"
Domžale, 3. junij 2023