LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2016

 

Rezultati

 

Letošnji državni selektor, dr. Aljoša Harlamov, literarni kritik, publicist, pisatelj ter glavni urednik revije Mentor, je meseca junija letos v branje dobil izbrana besedila 19 nominiranih avtorjev in avtoric v šifrah. Za finale Urške 2016 ste nominirani: Anja Grmovšek, Ajda Gostinčar, Sara Fabjan, Patrik Holz, Aleš Jelenko, Mila Kotnik, Jan Krevatin, Jernej Kusterle, Eva Markun, Maja Miloševič, Mia Paller, Carina Petrič, Kaja Pinter, Neža  Pogačnik, Gregor Rihtaršič, Petra Skušek, Alen Štojs Goljar, Tim Uršič in Helena Zemljič.

Vseh 19 nominirancev oziroma 95 prijavljenih mladih literatov (do 30. leta starosti) se je predstavilo na šestih regijskih srečanjih, ki so potekala v Rogatcu, Kočevju, Ankaranu, Trebnjem, Škofji Loki in v Mariboru. Srečanja so strokovno spremljali: Barbara Pogačnik, Barbara Korun, Ana Porenta, David Bedrač, Gabriela Babnik in Janja Vidmar.

Za državni festival mlade literature URŠKA 2016 je dr. Aljoša Harlamov, ki je besedila natančno prebral in ocenil (izbor besedil finalistov s komentarjem glavnega urednika in letošnjega državnega selektorja bomo objavili v reviji Mentor 3/septembra 2016), predlagal naslednje izbrane avtorje: 

BATEAU IVRE (proza) - Eva Markun, 26 let, Črna vas (Lj),
IZUMIRANJE (poezija) – Sara Fabjan, 24 let, Grosuplje,
SENCA DUHA (proza) – Kaja Pinter, 28 let, Koper,
The number 33 (poezija) – Aleš Jelenko, 30 let, Loče,
Vodnar (proza) – Tim Uršič, 29 let, Ljubljana.

Festival mlade literature – Urška 2016 bo potekal v petek in v soboto, 14. in 15. oktobra 2016, na različnih lokacijah v Slovenj Gradcu. Vseh pet finalistov bomo predstavili na festivalu v petek zvečer, dopoldne bodo potekale literarne matineje z dijaki, v soboto pa se bo vseh pet izbranih avtorjev družilo s selektorjem na literarni delavnici. Zmagovalcu Urške 2016 - po mnenju selektorja ga bomo razglasili na petkovi finalni prireditvi  – bomo pri JSKD v letu 2017 izdali knjižni prvenec. Razglasitev uršljana 2016 bo v petek, 14. 10. 2016, ob 20. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Na literarno druženje ste vabljeni vsi sodelujoči, nominiranci, ustvarjalci in ljubitelji dobre literature! Čestitamo vsem, ki ste sodelovali in brali svoja dela na regijskem nivoju, še posebej pa nominiranim avtorjem in petim finalistom.

Želimo prijetno ustvarjalno poletje ter na snidenje do oktobra!


 

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si