LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2017

 

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE TALENTE

Festival mlade literature URŠKA 2017

 

Festival Urška združuje mlade avtorje in avtorice, ki pišejo v slovenskem jeziku.
Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj JSKD s selektorji izbere
pet finalistov in najboljšemu v naslednjem letu izda knjižni prvenec.

 

»Roje je sovražila. Saj je res, to je bila njena prva izkušnja z njimi, in nikjer se ni mogla niti za kanec podučiti o razplodnih sposobnostih gozdnih mravelj – ker se, hvala bogu, nihče, ki je bil pri zdravi pameti, s tem ni ukvarjal – a popolnoma živa izkušnja, ki jo je pridobila včeraj, jo je odvrnila od tega, da bi na ta naravni epifenomen sploh lahko gledala z vsaj medlim zanimanje.« (Rojenje, Eva Markun, zmagovalka Urške 2016)

 

RAZPISNI POGOJI


Sodelujejo lahko avtorji in avtorice, stari od 15 do 30 let (V 30. letu svojega življenja je France Prešeren napisal Slovo od mladosti,  to je - poleg mladosti,  zrelosti in priložnosti za objavo prvega literarnega dela v knjigi - razlog,  da smo zgornjo starostno mejo sodelujočih omejili), ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki (razen v samozaložbi). Mladi literati lahko pošljejo na natečaj svoja še neobjavljena literarna besedila -  prozo oz. prozni odlomek s kratko obnovo celotne vsebine (do 10 strani), poezijo (do 10 pesmi) in dramska besedila (odlomek z obnovo, prizor – do 10 strani).


Prispevki morajo biti napisani na računalnik in poslani po elektronski pošti, in sicer na e-naslov: mentor@jskd.si, zadeva: Urška 2017 – kraj regijskega srečanja.


Vsak prispevek mora biti jezikovno urejen in označen samo s šifro; podatke o avtorju pa je treba vpisati v spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Besedila naj bodo zapisana v wordu, klasična pisava (npr. times new roman), velikost 12, enojen razmik, leva poravnava (poezija; razen  če gre za vizualno poezijo), brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij.
Strokovni selektorji dobijo v branje samo šifrirana besedila, avtorji se razkrijejo na šestih regijskih srečanjih.


Podatke o avtorju in besedilu vpišite v spletno prijavnico, objavljeno na spletni strani JSKD (šele s tem je prijava veljavna):

 

e-prijava

 

OBJAVE

Vse poslane prispevke odstopijo avtorji za morebitno objavo v reviji Mentor brezplačno. Dela izbranih avtorjev bodo objavljena na način in v obsegu, ki ga določi JSKD. Avtorje bomo o objavi obvestili.

 

POTEK  NATEČAJA

Vse sodelujoče avtorje bodo prireditelji povabili na eno od šestih regijskih srečanj, ki jih bodo izvedle območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Srečanja v obliki literarnih delavnic in javnih branj bodo potekala od februarja do aprila 2017:


petek, 10. februarja 2017, Novo mesto, JSKD OI Novo mesto (za Dolenjsko,
Belo krajina in Posavje)

petek, 17. februarja 2017, Dvorec Bukovje, JSKD OI Dravograd (za Celjsko in Koroško)

sobota, 18. februarja 2017, Logatec, JSKD OI Logatec (za Osrednjo Slovenijo)  

sobota, 18. marca 2017, Koper, JSKD OI Koper (za Primorsko)  

torek, 11. aprila 2017, Ptuj, JSKD OI Ptuj (za SV Slovenijo)  

četrtek, 20. aprila 2017, Škofja Loka, JSKD OI Škofja Loka (za Gorenjsko)  

 

Na regijska srečanja so vabljeni vsi prijavljeni avtorji, ki po ustvarjalnih literarnih delavnicah (namenjenih samo njim) in pogovoru s strokovnimi spremljevalci, javno preberejo izbrane odlomke svojih prijavljenih besedil, strokovni spremljevalci pa nominirajo najboljše literate za državni, finalni del festivala. Državna selektorica za Urško 2017 bo pesnica, urednica in  mentorica, mag. Ana Porenta.


Finalni del festivala mlade literature Urška 2017 bo potekal 13. in 14. oktobra 2017 v Slovenj Gradcu, z nastopom petih finalistov (literarne matineje, sobotna delavnica) in s predstavitvijo prvenca Eve Markun, uršljanke 2016. Z nami bo tudi literarni gost iz tujine.


NAGRADA

Najboljšemu avtorju bo revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke, predstavljen pa na finalnem delu festivala Urška oktobra 2018 v Slovenj Gradcu. Avtorji bodo kot honorar poleg mentorske in uredniške pomoči pri nastajanju prvenca dobili tudi sto izvodov svoje knjige.

Uredništvo si pridržuje pravico, da prvenca ne natisne, če bo menilo, da delo še ne zadošča kriterijem za objavo. V tem primeru bo izbor najboljših besedil objavljen v reviji Mentor.


ROK ZA PRIJAVO

Šifrirana besedila in e-prijavo je potrebno oddati do petka, 20. januarja 2017. Prejem besedila in e-prijavo vam bomo potrdili na vaš e-naslov najkasneje v enem tednu.   


Uredništvo revije Mentor

 

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

e-prijava