LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2017

 

NATEČAJ REVIJE MENTOR ZA MLADE LITERARNE TALENTE

Festival mlade literature URŠKA 2017

 

REGIJSKI IZBORI

 

Letošnja državna selektorica, mag. Ana Porenta, pesnica, urednica in mentorica, je konec meseca aprila letos v branje dobila izbrana besedila 22 nominiranih avtorjev in avtoric v šifrah. Za finale Urške 2017 so bili nominirani (po abecedi): Karolina Blagojević, Jan Brinovec, Katarina Černe, Filip Draženović, Melani Erjavec, Katarina Gomboc, Alan Hazdovac, Patrik Holz, Aleš Jelenko, Nina Kremžar, Nika Kalan, Jernej Kusterle, Urša Majcen, Nina Perko, Tea Plesničar, Jan Franc Podbrežnik, Ana Rakovec, Maja Strmčnik, Tjaša Škorjanc, Jaka Šoster, Tom Veber, Helena Zemljič.


Vseh 22 nominirancev oziroma 116 prijavljenih mladih literatov (do 30. leta starosti) se je predstavilo na šestih regijskih srečanjih, ki so potekala v Novem mestu, Dravogradu, Logatcu, Kopru, na Ptuju in v Škofji Loki. Srečanja so strokovno spremljali: dr. David Bedrač, dr. Aljoša Harlamov, mag. Gabriela Babnik, dr. Alja Adam, dr. Zoran Pevec in Barbara Korun.


Nominirane literate smo v začetku maja povabili na delavnico slam poezije z Josephom Nzobandoro - Josom v Center za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani, nekateri izmed njih so se z interpretacijo avtorske literature predstavili na Festivalu mladinske kulture – Vizije sredi maja v Novi Gorici.


Za državni festival mlade literature URŠKA 2017 je mag. Ana Porenta, ki je besedila večkrat natančno prebrala in ocenila (izbor besedil finalistov s komentarjem letošnje državne selektorice bomo objavili v reviji Mentor 3/septembra 2017), predlagala naslednje izbrane avtorje:


FINALISTI URŠKE 2017


Črni žolč (poezija) – Katarina Gomboc, 23 let, Ljubljana

Vejice Konstelacij (poezija, proza, drama) – Patrik Holz, 30 let, Ankaran

Serigala (poezija) – Tea Plesničar, 26 let, Nova Gorica

Uroboros (proza) – Jan Franc Podbrežnik, 20 let, Žalec

Jetatura (poezija) – Helena Zemljič, 22 let, Jurovski Dol

 

Festival mlade literature – Urška 2017 bo potekal od 12. do 14. oktobra 2017 na različnih lokacijah v Slovenj Gradcu. V četrtek začnemo z uvodnimi prireditvami (film o Admiralu Mahiću, predstavitev prevodne poezije) …. V petek dopoldne bodo potekale literarne matineje z dijaki, zvečer pa bomo vseh pet finalistov predstavili na zaključni prireditvi in razglasili zmagovalca. V soboto se bo še vseh pet izbranih avtorjev družilo s selektorico na dopoldanski literarni delavnici.

Zmagovalcu oz. zmagovalki Urške 2017 bomo v založništvu JSKD v letu 2018 izdali knjižni prvenec in ga povabili na mednarodno gostovanje na Češko – literarni festival Ob robu. Zmagovalec bo imel celo leto mentorsko pomoč državne selektorice pri pisanju in izdaji knjige. Razglasitev uršljana 2017 bo v petek, 13. 10. 2017, ob 20. uri v Slovenj Gradcu (natančno lokacijo bomo sporočili v vabilu).


Na literarno druženje ste vabljeni vsi sodelujoči, nominiranci, ustvarjalci in ljubitelji dobre literature! Čestitamo vsem, ki ste sodelovali in brali svoja avtorska dela na regijskem nivoju, še posebej pa nominiranim avtorjem in petim finalistom.


Želimo prijetno ustvarjalno poletje ter na snidenje do oktobra!

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

e-prijava

 

programska knjižica

 

programska knjižica (pdf)