LITERATURA

NOVICA

 

PREDSTAVITEV IN PREDAVANJE OB IZIDU KNJIGE:
KAKO NAREDITI PESEM…(VPRAŠANJE ALI ODGOVOR)
Avtor: Zoran Pevec

TERMIN:

sreda, 9. 12. 2020 (18.00-20.00), videokonferenčni sistem ZOOM

Predavanje je brezplačno.

ŠTEVILO MEST:

do 15 udeležencev

KAJ POTREBUJETE:

internetno povezavo ter računalnik z nameščenim programom Zoom, ki je brezplačen, in osnovno znanje dela z računalnikom.

KRATEK OPIS:

Na predavanju bo avtor govoril o svojem ustvarjanju, kot pesnik, urednik in mentor. Pred 15 leti je nastala knjiga Kako narediti pesem. V tem obdobju je avtor sodeloval na številnih literarnih delavnicah, strokovnih srečanjih in kot strokovni selektor izbiral najboljša besedila za objave v zbornikih. Osebne izkušnje pisanja je prepletel z literarno teorijo med doktorskim študijem. Kriterije vrednotenja, načine napredovanja v pisanju ter opozorila na klišejske napake je zapisal kot nadgradnjo prvemu priročniku. Vsa vprašanja, ki se porajajo mlademu pesniku ali pesniku, ki stopa na bolj zahtevno pesniško pot, so v tem razširjenem priročniku zapisana kot odgovor in razmislek na poti do prave pesmi. Knjiga je spodbuda vsem, ki imajo radi poezijo in literaturo nasploh.

VSEBINA:

Knjiga Kako narediti pesem…(Vprašanje ali odgovor), ki je pravkar izšla pri JSKD, je posodobljena in vsebinsko obogatena knjiga z dopolnjenim naslovom Vprašanje ali odgovor. Avtor je svoje strokovno in mentorsko znanje združil s praktičnimi izkušnjami v obsežen priročnik. V njem ustvarjalcem vseh starost, ki že pesnijo in bi radi poznali pravila pisanja poezije, predstavi nekatera vprašanja iz literarne teorije, opozori na najpogostejše napake pri pisanju, analizira pesmi nekaterih sodobnih pesnikov in konča z odgovorom, ki je njegova osebna izkušnja pesniške ustvarjalnosti. Pred nami je zelo pomembna knjiga, ki naj bo spodbuda vsem pesnikom in drugim literarnim ustvarjalcem. Zanimiva je tudi za bralce in ljubitelje poezije.

O MENTORJU:

Zoran Pevec (1955, Celje) je pesnik, literarni kritik, esejist in urednik. Kot slovenist je doktoriral na temo o slovenski urbani poeziji (izšla je tudi monografija z naslovom Slovenska urbana poezija po Pesniškem almanahu mladih). Izdaj je osem pesniških zbir (s prevodi knjižnih izborov v angleščino, nemščino in hrvaščino). Za svojo poezijo je prejel več nagrad: viteza poezije (2006), časa nesmrtnosti (213) ter nagrado za vrhunski desetletni pesniški opus v Sloveniji; nominiran je bit tudi za Veronikino (2018) in za Jenkovo nagrado (20196)

PRIJAVE:

sprejemamo na el. naslov: mentor@jskd.si do torka, 8. 12. 2020 do polnoči. Povezavo do Zoom predavanja boste prejeli v sredo, 8. 12. 2020, do 12. ure, na vaš e-naslov.

 

Informacije

Barbara Rigler
producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238