PLES / DELAVNICE, IZOBRAŽEVANJA

 

37. Zimska plesna šola 2022 v Mariboru

Maribor, 25. - 28. februar 2022

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

 

Vključuje plesni predstavi v organizaciji Plesne izbe Maribor.

Ponedeljek, 28. Februarja 2022

ob 20.00 – Minoritska cerkev: April Veselko, Padati v Ljubezen

ob 20.40 – veliki oder LGM: plesni kolektiv Š.I.K. PIM, Kam si raztresla sekunde? 


April Veselko, PADATI V LJUBEZEN

Avtorica in izvajalka plesa: April Veselko
Glasba: Joran Teraš – WRONG1DEA, April Veselko
Produkcija: Plesna Izba Maribor
Predstava traja: 20 min

April Veselko, PADATI V LJUBEZEN

photo: Matic Ačko

Predstava se ukvarja z različnimi gibalnimi pristopi k padanju. Padanje simbolizira zaupanje, predanost, ranljivost, tveganje. Kako povezati temo ljubezni in medosebnih odnosov s konkretnim pojavom padanja. Avtorica je črpala navdih iz angleškega izraza falling in love, "padati v ljubezen", ki po njeno na čudovit način opiše zaljubljanje. Preplet fizičnega občutka z abstraktnim konceptom človeškega čustvovanja. Skozi gibalno raziskavo se avtorica posveča kontrastu med padanjem kot collapse (zrušiti se) in padanjem kot surrender (predati se čemu). Padanje in zaljubljanje kot dejanje, ki mu dopustimo, da se zgodi, potem pa uide iz kontrole.

 

April Veselko, PADATI V LJUBEZEN

photo: Matic Ačko

April Veselko je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja. Leta 2016 je zaključila izobraževanje Dance's Start Up na Leggere Strutture Art Factory v Bologni v Italiji, leta 2018 pa MoDem PRO pod okriljem kompanije Zappalà Danza v Catanii na Siciliji. Ustvarila je več avtorskih projektov pod produkcijo Zavoda Federacije (Dvomine – 2010, Ostro in Slano – 2012, Fleš – 2017), KD Center Plesa Maribor (Breze – 2018) in Scenario Pubblico (Dream Room – 2018). Sodelovala je z mednarodno uveljavljenimi koreografi (Matjaž Farič, Seiffedine Manai, Daniel Conant, Magdalena Reiter, Mattia Gandini, Gioa Maria Morisco, Gregor Luštek, Eduardo Torroja, Barbara Kanc). April je bila na tekmovanju OPUS1 kar šestkrat nagrajena z nagrado za najboljšo koreografsko idejo, leta 2017 s svojo miniaturo What does the body dream (Bodi Telo) prejela drugo nagrado na 3...2...1… DANCE! koreografskem tekmovanju v Krakovu na Poljskem in se leta 2019 uvrstila v finale koreografskega tekmovanja FKM v Beogradu.

 


Plesni kolektiv Š.I.K., Plesna izba Maribor, KAM SI RAZTRESLA SEKUNDE?

Koreografija, idejna zasnova in izvedba:
Vanja Kolanovič, Jasha Robnik, Anja Spasovski, Nadja Spasovski, Vita Trantura in Nika Zidar
Video: Eva Leber
Montaža in obdelava glasbe: Vanja Kolanovič in Nadja Spasovski
Izdelava rekvizitov: Peter Horvat
Kostumografija: Renata Medvešek
Celostna grafična podoba: Nika Zidar
Dramaturško svetovanje: Mojca Kasjak
Posebna zahvala: April Veselko
Produkcija: Plesna Izba Maribor
Podpora: Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti in Mestna občina Maribor
Predstava traja: 50 min

KAM SI RAZTRESLA SEKUNDE?

photo: Eva Leber

Kazalci na uri se zmeraj vrtijo z isto hitrostjo, jaz pa minevam hitreje od tebe. Me lahko ustaviš? Ne morem ti pobegniti, ne morem te ujeti. Si sedanjost, ki se giblje po meji brez debeline, katero z ene strani načenja preteklost, z druge pa jo razkraja prihodnost.
A kje smo potem me? Kje so naše sekunde? Ujete v trenutek. Neusmiljeno ukleščene med preteklostjo in prihodnostjo. Poskušamo zbežati, a so noge pretežke. Obtežene s skrbmi sedanjosti, a navdihnjene z obljubo, da bomo nekoč lahko ujele trenutke, ki nam venomer polzijo med prsti. In kje bomo do takrat? Iskale bomo sekunde, ki smo jih raztresle med potjo.

KAM SI RAZTRESLA SEKUNDE?

photo: Eva Leber

 


 

Več na: www.zimskaplesnasola.si/spremljevalni_program

 

 

 

 

 

prijavnica

 

ZPS banner