FESTIVAL VIZIJE
- FESTIVAL MLADINSKE KULTURE 2022 – film
FILMFREŠ
Nova Gorica, 20. - 22. maj 2022

 

Svežina mladinskega filma FilmFreš

 

V okviru Vizij je letos po lanski »pilotni« izvedbi prvič polnokrvno zaživel festival mladinskega filma FilmFreš. Selektor Matjaž Jamnik je zanj izmed 80 raznolikih filmskih izdelkov avtorjev in avtoric, starih med 15 in 30 let, izbral 20 kratkih filmov in jih umestil v dva programska sklopa. Jamnik je o selekcijskem procesu povedal, da je po eni strani iskal »vsebinsko ali stilistično enovitost, po drugi strani pa sem iskal tudi filme, ki so mi bili všeč, torej, ki so se mi zdeli dobri, ki se mi jih je zdelo vredno predstaviti. Iskali smo ravnovesje med obema ravnema, tako da so programski sklopi nekakšne pomenske enote in hkrati predstavljajo filme, ki si to zaslužijo.« Prvi programski sklop izbranih filmov FilmFreša so si obiskovalci lahko ogledali na otvoritvi Vizij 20. maja, drugega pa dan pozneje, torej v soboto, 21. maja.

 

PREJEMNIKI VIZIONARJEV NA PODROČJU FILMA

FilmFreš vizionar za najboljši film

Labod

(Društvo zaveznikov mehkega pristanka, Luksuz produkcija)

Avtorski dokumentarec Labod odlikuje presenetljiv izbor obravanvane tematike, še posebej, ker gre za temo, ki je mlajši generaciji oddaljena ali celo nepoznana. Problematika je gledalcu približana na vizualno poetičen način, saj se s pomočjo odlične kamere prelitje prostorov propadle tovarne subtilno poveže s pričevanji nekadanjih zaposlenih in s tem naslika veličastno fresko nekoč pomembnega tovarniškega obrata. Forma je dokumentarna, celoto pa oplemeniti poetika igralskih miniatur in pogumno izraženo stališče.

Vizionar za filmsko igro

Kristina Savić
za vlogo Ane v filmu Bar na poljanskem nasipu (KUD Pozitiv)

Kristina Savić v kratkem igranem filmu Bar na Poljanskem nasipu veristično oblikuje lik Ane, dekleta, ki se ne zmore vključiti v družbo sovrstnikov. V naboru tekmovalnega programa njen lik izstopa po subtilni naravnosti in intrigira s skrivnostnostjo ter v enigmatičnem razkrivanju gledalca do konca drži v napetosti.

Vizionar za scenarij

Maj Rebolj – za scenarij filma Ata in stol

Scenarij za kratki igrani film Ata in stol je Maj Rebolj spisal s spretnimi vsebinskimi obrati, ki presenečajo praktično z vsako sekvenco. V scenariju uspešno prepleta svetove mlajše in starejše generacije ter na indirekten način vpelje pomembne družbene teme kot so samomor, družabna omrežja, predsodki, nasilje in masovna nekritičnost.

Vizionar za kamero in režijo

Arta Kroni za kamero in režijo filma Odstiranje
(Akademija umetnosti UNG)

Arta Kroni z izbiro tematike prikaže izredno občutljivost za zgodbe neslišane, odmaknjene in marginalizirane družinske skupnosti. Svojo družino portretira prek zamolčanih osebnih zgodb, narativa pa se osredotoča na detajle in navidez nepomembne situacije, ki toliko bolj učinkovito predstavijo del družinske kronike. Kamera izrazito podpre emocijo in sporočilnost filma, kadri pa so poenoteni v estetiki.

Posebna omemba

Za dovršeno animacijo: Za zaprtimi roletami v avtorstvu Mihe Reja.

Posebna omemba

Za izjemen žanrski pristop: Mat v režiji Tima Luznarja (Studio Slog, Elitni Gorenjski Bebci).

 

DODATNE INFORMACIJE

 


Matjaž ŠMALC

producent za filmsko dejavnost

 

T: (01) 2410 511
E: matjaz.smalc@jskd.si

 

 

 

 

razpis

razpis

celotni program