FINANCIRANJE /KULTURNA ŠOLA/ JAVNI POZIV 2018

Prizorišče:
OŠ Franceta Prešerna Maribor,
mestno središče

Čas: 9.30-12:00

Mentorji in koordinatorji šol, ki so letos prejeli ali obnovili naziv "kulturna šola" se bodo v dopoldanskem delu udeležili ene izmed štirih delavnic za mentorje, ki jih bodo vodili priznani mariborski ustvarjalci. O razvrstitvi v posamezne delavnice bodo mentorji seznanjeni ob registraciji.

 

VEČPLASTNOST LUTKE

BREDA VARL, RAMONA LESAR PUKLAVEC

Spoznali boste, kako z lutkami pri otrocih nadgradimo doživljanje umetnostnega besedila – pesmi in kakšen vpliv imajo lutke na otroke. Videli in preizkusili boste, kakšne učinke lahko dosežemo s senčnimi lutkami.

 

Prostor: učilnica P7

 

 

 

 

 

OTROŠKE IGRE

NEŽKA LUBEJ – zunanja sodelavka JSKD, ALEKSANDRA GORJUP

So se tudi babice in dedki v otroštvu igrali? V delavnici bodo predstavljene otroške igre starejšega izvora, ki so jih otroci v mestu le malo poznali, ker so se jih vaški otroci igrali na domačih dvoriščih ali na paši. Seveda bodo igre različne glede na zahtevnost in glede na to, koliko so bili otroci stari.

Prostor: učilnica P8

 

 

 

 

 

 

 

RUDOLF MAISTER – VOJAK IN PESNIK, OGLED VOJAŠKEGA MUZEJA V KADETNICI MARIBOR

ALEŠ ARIH – Domovinsko društvo generala Maistra, DARJA VIDMAJER – Vojaški muzej Slovenske vojske, TINA BUJIŠIĆ SEGEDI, MIRJANA COLNARIČ

Leto 2018 je Maistrovo leto, ki je posvečeno 100-letnici bojev za severno mejo. Prisluhnili boste predavanju Aleša Ariha, predsednika Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra, ki vam bo predstavil Rudolfa Maistra – Vojanova kot vojaka, pesnika, slikarja, bibliofila in predvsem velikega domoljuba. Po predavanju boste obiskali Vojaški muzej v Kadetnici Maribor, ogledali pa si boste lahko tudi razstavo o spomenikih, posvečenih Rudolfu Maistru.

Prostor: učilnica P9

 

 

 

MARIBORSKI MOSTOVI

TONE PARTLJIČ slovenski pisatelj,  
METKA SEVČNIKAR KRASNIK

Od 13. stoletja do polovice 19. stoletja je bil na Dravi en sam leseni most, o katerem so  vseskozi govorili, da škriplje ob vsakem ledu, da vozovi težko vozijo čezenj, a so šele 1847 dobili novega – železniškega.  Pravi novi most smo dobili šele leta 1913, ki je danes glavni most, o katerem so pisali, da je Eifflov stolp, položen čez Dravo. Čeprav je danes  osem mostov, ki povezujejo gosposki levi breg z delavskim desnim, je Glavni most še zmeraj glavni, ki pooseblja zgodovino Maribora in je gradbena posebnost z najlepšim  razgledom na Lent, Kozjak v ozadju in Pohorje na desni strani. Vse to čaka vas – pod vsakim mostom, kjer se boste peljali z ladjico, boste prisluhnili njihovi zgodovini.

Prostor: Lent

Več informacij

mag. Marjeta PEČARIČ

pomočnica direktorja
in vodja projekta kulturna šola

E: marjeta.pecaric@jskd.si

Maša MEDVED

strokovna sodelavka

E: masa.medved@jskd.si