FINANCIRANJE /KULTURNA ŠOLA/ JAVNI POZIV 2018

Prizorišče:
OŠ Franceta Prešerna Maribor, mestno središče

Čas: 9.30-12:00

Učencem šol z nazivom kulturna šola ponujamo petnajst delavnic, ki so prilagojene starostni skupini 3. VIO. Delavnice bodo vodili učitelji OŠ Franceta Prešerna Maribor in zunanji izvajalci. Šole bodo v delavnice razporejene glede na število točk, ki so jih dosegle pri kvantitativnem ocenjevanju vloge v kandidacijskem postopku. O razvrstitvi bodo šole obveščene na registracijskem vabilu.

Šole bodo v delavnice razporejene glede na število točk, ki so jih dosegle pri kvantitativnem ocenjevanju vloge v kandidacijskem postopku. O razvrstitvi bodo šole obveščene na registracijskem vabilu, ki ga bodo prejele teden pred dogodkom.

   

KJE? učilnica I/8

 

ALI ROŽE IZ PAPIRJA DIŠIJO?

VLASTA ČOBAL SEDMAK – Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Maribor, DAMIJANA POČKAJ HORVAT

Predstavili vam bomo tehniko izdelovanja rož iz krep papirja, ki je del naše bogate dediščine, delavnico pa bomo navezali tudi na vsa področja kulturne in naravne dediščine. Spoznali boste praznike, šege in navade, za katere so izdelovali papirnate rože. Uporaben, barvit in lep izdelek, ki ga boste odnesli domov, vas bo spomnil na čas v družbi z dediščino.

KJE? učilnica I/7

 

ROŽNATE SANJE

MARIJA SRBLIN – Soven d.o.o.,
MARJETA ŠIBILA

V delavnici boste z mokrim polstenjem izdelali tkanino, na katero boste s suhim polstenjem pričarali cvetove in jih kreativno oblikovali. Vaši izdelki bodo nastajali s pomočjo mila in tople vode (mokro polstenje). Z vbodi šivanke v volneno tkanino in različnimi barvnimi odtenki boste oblikovali čudovito cvetje pisanih barv.

 

KJE? učilnica I/6

 

NITKE DEDIŠČINE

METKA ČEPE, MIHAELA ROBIČ RITONJA

Sodelujoči boste spoznali, da so vezenine del kulturne dediščine. Naučili se boste preprosti stebelni vbod. S stebelnim vbodom boste na platno izvezli vinikin list, ki je eden izmed simbolov naše šole.

KJE? učilnica P6

 

NI VSE ZLATO, KAR SE SVETI

MILENA ANTONIĆ – Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Maribor,
RADEJA LOKAR RUTAR

V kratkem uvodu bosta predstavljena pomen varovanja kulturne dediščine in specifikacija slogovnega obdobja baroka. Nato boste »pozlatili« ali »posrebrili« prej pripravljeni okrasek iz mavca bogatih baročnih oblik, ki bo na koncu postal obesek ali pa magnet. Seznanili se boste z delom restavratorja – pozlatarja, s specifičnimi orodji, s postopki dela, z upoštevanjem pravil, sosledjem postopkov ter z uporabljenim

KJE? učilnica K5

 

OD REŠITELJA ČEVLJARČKA
DO PREBRISANEGA
ŠKRATA BOLFENKA

ANDREJ JUDER, URBAN NEDELJKO

Ali poznate legendo o pogumnem čevljarčku, ki je Maribor rešil pred Turki? Ali pa škrata Bolfenka, ki predstavlja pomen in spodbujanje turizma na Pohorju? Učenci boste pokazali ročne spretnosti in z osnovnimi tehničnimi postopki izdelali omenjena izdelka. Spoznali boste pomen izdelkov, ki so imeli v preteklosti zgodovinsko noto mesta Maribora.

KJE? učilnica II/8 in II/9

 

SLOVENCI, PIONIRJI
ČEBELARSTVA!

TANJA VERHOVNIK – Čebelarsko društvo Peter Močnik,
MARJETKA GOLJAT

Slovenci smo že od nekdaj narod čebelarjev. V delavnici boste spoznali kulturno dediščino v čebelarstvu. Delo bo potekalo na treh postajah – slikanje panjskih končnic na lesene predloge, ogled filma in pokušina različnih vrst slovenskega medu ter predstavitev dela čebelarja (vlivanje voska, izdelava figuric iz voska).

KJE? učilnica II/10

 

Lectovo srce: BOD MOJA, BOD MOJA, TIM LEŠNIKOV DAL

ROZIKA MISIJA, LIDIJA ŠTRUCL

Lectarstvo je umetnostna obrt, ki sodi k slovenski kulturni dediščini. Nekaj posebnega je figuralno lectovo pecivo, med katerimi ponosno izstopa lectovo srce, ki simbolizira ljubezen, veselje, praznovanje ... V delavnici boste s sladkorno kremo okraševali lectova srca.

KJE? učilnica K3

 

SLADKAJMO SE S ŠTRUKLJI IN POHORSKO OMLETO

MANJA PERČIČ – Izobraževalni center Piramida,
ZLATKA HARL,
SIMONA HARTMAN

Sodelujoči se boste seznanili s tradicionalnimi štajerskimi jedmi in lokalnimi sladicami. Naučili se boste izdelati sirove štruklje in pohorsko omleto, jih ustrezno dekorirati in servirati.

KJE? učilnica K2

 

NA ŠTAJERSKEM PA TAKO

ALJOŠA VIVAT - Folklorno društvo Lovrenc na Pohorju, VESNA TRAMPUŠ 

Izmed pisane palete štajerskih ljudskih plesov bomo na zanimiv način spoznali venček štirih in jih v času delavnice prepletli v odrsko postavitev, ki jo kasneje lahko uporabite tudi na svojih šolah. Vabimo udeležence vedrih obrazov in dobre volje, ki so pripravljeni dopoldne preplesati ob zvokih ljudske glasbe in taktih štajerskega ljudskega plesa. Pridite, luštno bo!

KJE? učilnica II/7

 

ČAROBNOST ROMSKEGA PLESA

MAŠA KRIŠTOFIČ

Romi so na svojem več kot tisoč let dolgem potovanju puščali globoke sledi, ki so nekatere dežele zaznamovale s čarobnostjo romskega plesa. Romski ples ni samo ples, ampak je intenziven in neverbalen slovar komunikacije in obnašanja. V delavnici, obarvani s čustvi, ki so najpomembnejši del plesa, boste s plesnimi koraki ob zvokih romske glasbe zaplesali v svet romske kulture.

KJE? knjižnica

 

LJUBEZEN

SIMONA KOPINŠEK – samozaposlena v kulturi, IRENA GRADIŠNIK

Z mariborsko pesnico in radijsko voditeljico, gospo Simono Kopinšek, avtorico knjige Ljubezenke, bo beseda tekla o ljubezni. V literarni delavnici boste oblikovali sporočila in jih dodali k vetrnicam ljubezni, popisali in porisali papirnata drevesa, neizogibni so še papirnati srčki in literarne zastave. Kaj ljubezen pomeni mladim? O odnosu do ene najbolj priljubljenih besed boste spregovorili tudi v radijski oddaji, ki jo boste posneli v delavnici.

KJE? učilnica II/11

 

IN DRAVA MARIBOR ŠE VEDNO NOSI V STIŠNE ZGODBE

ZDENKA GAJSER – Mariborska knjižnica,
JANJA SENEKOVIČ

Bi se podali s splavom na potovanje po smrtno nevarni reki, se ustavili in se nato sprehodili po grajskem vrtu ter zlezli v stolpič, da bi slišali zgodbo? Nato pa bi pluli naprej mimo otoka kačje kraljice in nazadnje srečno zavili v pristan ter se zazrli v čudovite mariborske mostove, pod katerimi nas Drava nosi v številne dogodivščine in pripovedi. Od nekoč do danes.

KJE? mestno središče

 

SPOZNAVANJE UMETNIŠKIH SLEDI V MESTU

BRIGITA STRNAD – Umetnostna galerija Maribor,
ZLATKA BERTALANIČ BERDEN

V mestnem središču si boste ogledali umetniške sledi, ki krasijo Slomškov, Glavni in Grajski trg, in spoznavali primere starejše umetnosti kot tudi dela, ki so jih v zunanji prostor kot popestritev in obogatitev mesta postavili sodobni umetniki. Raziskovali boste primere spomeniških obeležij, umetniških posegov v prostor ter likovna dela, ki so del zgradb. Na Taboru se boste lotili raziskovanja betonskih skulptur, ki so nastala v drugi polovici 20. stoletja, ustvarjali pa so jih umetniki iz Slovenije, Italije, Japonske, Poljske, Srbije in ZDA.

KJE? mestno središče

 

RISANJE ZVOKA

ANDREJ KORELIČ, MARKO LÜK Vinyl fabrika – Mladinski kulturni center Maribor, DAMJAN PIHLER

Število sodelujočih v skupini: 12

Mentorji Vynil fabrike vas bodo popeljali v skrivnosti zapisovanja in risanja zvoka. S pomočjo starega koledarja, kaktusove igle in barvice boste izdelali preproste gramofone ter naredili svojo, čisto pravo gramofonsko ploščo.

KJE? učilnica II/12

 

OBRT V »STARIH ČASIH« – CEHI

MOJCA HORVAT – Pokrajinski arhiv Maribor, MARTINA BORKO

Število sodelujočih v skupini: 12

Kaj so cehi? Kakšni so bili njihovi običaji, pravila, simboli …? Odgovore nam bosta s pomočjo filma in predstavitve ponudila Zgodovinski arhiv Celje ter Pokrajinski arhiv Maribor. V kaligrafski delavnici boste napisali »učno pismo«, kot ga je nekoč mojster izdal vajencu, ki jih boste pečatili z voščenim pečatom.

 

Več informacij

mag. Marjeta PEČARIČ

pomočnica direktorja
in vodja projekta kulturna šola

E: marjeta.pecaric@jskd.si

Maša MEDVED

strokovna sodelavka

E: masa.medved@jskd.si