FOLKLORNA DEJAVNOST


RAZPIS

OTROŠKI FOLKLORNI TABOR


Debeli Rtič, od 24. do 27. septembra 2009Razpisujemo jubilejni, 20. otroški folklorni tabor, ki bo ob simbolični vrnitvi na septembrski termin in na Debeli Rtič, ko in kjer je potekal prvi, opozoril na različne možnosti poustvarjanja otroškega izročila in na možnosti poustvarjanja izročila odraslih v otroških folklornih skupinah. V preteklih dveh desetletjih so se prav na otroških folklornih taborih rojevale in razvijale ideje, ki so bogatile delovanje otroških folklornih skupin. S pogledom v preteklost, a z mislijo na sodobnost in prihodnost bomo na letošnjem folklornem taboru ustvarjali nove programe ter ob tem razmišljali o možnostih razvoja otroških folklornih skupin v prihodnje. Na otroški folklorni tabor smo povabili nekaj ljudi, ki so sodelovali na preteklih, ob njih pa poskrbeli tudi za dve osvežitvi - za deloma prenovljeno vodstvo in za poseben program z dvema gostujočima skupinama.

 

Na tabor vabimo vse, ki izpolnjujete vsaj enega izmed spodaj navedenih kriterijev:

- ste uspešno končali začetni seminar za vodje folklornih skupin in pridobili naziv strokovni vodja folklorne skupine;
- ste vodja otroške folklorne skupine (v vrtcih, šolah, društvih) in ste v preteklih letih že bili na otroškem folklornem taboru;
- ste vodja otroške folklorne skupine in ste se v zadnji sezoni uvrstili na regijsko ali državno srečanje v organizaciji JSKD;
- vabljeni seveda tudi člani otroških folklornih skupin (od 2 do 5 iz vsake skupine; glasbeniki, plesalci, pevci...). Želimo si, da vsak vodja s seboj pripelje dva otroka; še posebej vabljeni inštrumentalisti.

 

Sistem dela:


Letošnje leto se bosta tabora udeležili Otroška folklorna skupina Lončki iz Dolenje vasi in Otroška folklorna skupina Ajda iz Besnice, ki bosta pod vodstvom njihovih vodij ter Nežke Lubej, Adriane Gaberščik, Mojce Lepej, Saše Galeta in Malči Možina delali samostojno, drugi udeleženci tabora pa boste deloma lahko spremljali njihovo delo. Drugi udeleženci tabora boste razdeljeni v več skupin, znotraj katerih boste predvidoma (dogovori še potekajo) ob strokovni pomoči mag. Metke Knific, Saše Meglič, Marije Jurtela, Maruše Stres, Zdenke Dušič in Vesne Stropnik in ob sodelovanju otrok ustvarjali nov program. V vsaki skupini bomo določili vodja, ki bo skrbel za aktivno delo. Zaradi zelo dobrih izkušenj z letošnjega seminarja, ki smo ga imeli ob Ringaraja 2009 v Žalcu, smo na tabor povabili Damjana Trbovca, veselimo se obiska Mirka Ramovša ter še koga.

 

 

Vsebinski načrt:


- spoznavanje slovenskih ljudskih plesov;
- spoznavanje otroških iger;
- spoznavanje pesmi, primernih za otroke;
- učenje večglasja;
- sestavljanje odrskih postavitev.

 


Splošna tema: "IDEJE PRETEKLIH FOLKLORNIH TABOROV V PRENOVLJENI PODOBI".

 

Svetovanje vodjem otroških folklornih skupin: Strokovno pomoč ponujamo vsem, ki se boste udeležili tabora. Vprašanje, težavo, idejo, osnutek odrske postavitve ... napišite na list papirja in ga oddajte vodstvu ob prihodu na tabor. V času tabora bomo poiskali termin in vam poskušali svetovati.

 

 

Dodatna ponudba za godce na diatonično harmoniko:


Sašo Gale vam lahko pripravi zgoščenke s tonskimi posnetki viž (plesov) v tonaliteti, ki je primerna vaši uglasitvi. Godcem je to lahko v veliko pomoč pri delu. Če zgoščenko s posnetki želite, prijavnici priložite list in navedite plese, katerih posnetke želite in v kakšni uglasitvi. (Želeni plesi naj bodo objavljeni v knjigah Mirka Ramovša.) Cena posnete zgoščenke bo odvisna od obsega (ca. 5 do 10 EUR); plačali jo boste neposredno Sašu Galetu.

 

 

OKVIRNI URNIK:

 

četrtek


15.00-16.00
Prihod in namestitev.


17.30
Bojan Knific: Predstavitev hišnega reda, programa dela.


18.00
Večerja.


19.00
ODRASLI: Bojan Knific in Nežka Lubej: pretekli otroški tabori in njihove neizkoriščene možnosti.
OTROCI: spoznavni večer.

 

 

petek


8.00
Zajtrk.


9.00-9.45
ODRASLI: Maruš Stres uči otroke ljudski ples (spremljanje dela).
OTROCI: učenje izbranih plesov.


10.00-10.45
ODRASLI: Mojca Lepej uči otroke dvoglasnega petja (spremljanje dela).
OTROCI: učenje izbranih plesov.


11.00-12.30
Delo po skupinah.


12.30
Kosilo.
Počitek ter proste aktivnosti v lastni organizaciji (kopanje ...).


15.00-19.00
Delo po skupinah.


19.00
Večerja.


20.00
ODRASLI: Adriana Gaberščik uči otroke dvoglasnega petja (spremljanje dela).
OTROCI: otroške igre v naravi.

 

 

Sobota


8.00
Zajtrk.


9.00-10.00
ODRASLI: Damjan Trbovc: otrok na odru.
OTROCI: utrjevanje pridobljenih znanj.


10.15-12.00
Delo po skupinah (ob pomoči Damjana Trbovca).


12.30
Kosilo.
Počitek ter proste aktivnosti v lastni organizaciji (kopanje ...).


16.00-19.00
Delo po skupinah (ob pomoči Damjana Trbovca).


19.00
Večerja.


20.00
Skupni večer otrok in odraslih.

 

 

Nedelja


8.00
Zajtrk.


9.00
Priprave na zaključno predstavitev.


10.00
Zaključna predstavitev.


11.00
Analiza videnega.


12.00
Kosilo in odhod domov.

 

 

Kotizacija za vodje skupin in odrasle znaša 55 EUR (DDV je vključen) in jo boste plačali na podlagi izdanega predračuna. Godci kotizacije ne plačajo. V kotizacijo niso vključeni stroški bivanja in prehrane, ki znašajo 87 EUR na osebo (za otroke in odrasle) in jih boste poravnali z gotovino ob prihodu ali z naročilnico. Bivanje bo organizirano v približno desetposteljnih sobah mladinskega doma na Debelem Rtiču, zaradi česar vse prijavitelje že vnaprej prosimo za disciplino in razumevanje različnih potreb po spanju. Sobe so opremljene s posteljnino, potrebno pa je prinesti brisače.

 

 

Kaj morate še vedeti?


- Prihod udeležencev je predviden v četrtek, 24. septembra 2009, med 15. in 16. uro.
- Bivali in delali bomo v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli Rtič Rdečega križa Slovenije. Če bo vreme dopuščalo, bo delo potekalo na zunanjih površinah, sicer pa v prostorih doma.
- Vsi (tudi otroci) imejte s sabo osebni dokument (zaradi vpisa v knjigo obiskovalcev).
- S seboj ne pozabite prinesti naročilnice, udobne obutve in obleke za ples.

 

 

Rok prijave:


Vaše prijave pričakujemo najkasneje do četrtka, 3. septembra 2009 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /za folklorni tabor/. Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Če bo prijavljenih več kot imamo prostih mest, bomo upoštevali prijave, ki bodo na naš naslov prišle prej. Če boste na tabor sprejeti, dodatnih obvestil ne bomo pošiljali, če pa bo vaša prijava zavrnjena, vas bomo o tem obvestili.

Informacije:

 

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

dr. Bojan Knific,
samostojni strokovni svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si