FOLKLORNA DEJAVNOST
RAZPIS

GODČEVSKA DELAVNICA 2009

LJUDSKA GLASBA NI ENAKA NARODNO-ZABAVNI GLASBI

Beltinci, 24. - 26. julij 2009

 

 

Vsakoletne beltinske godčevske delavnice so marsikateremu godcu in folklorni skupini pomagale, da bolj razume ljudsko glasbo in da jo zna na folklorni dejavnosti ustrezen način prenašati na današnje odrske deske. Številni basisti so se na delavnicah naučili igranja z lokom, drugi inštrumentalisti pa so na njih dobili vrsto drugih znanj, ki jim pomagajo pri iskanju poti ustreznega poustvarjanja inštrumentalnoglasbenega izročila. Tudi letos ne bo drugače, na delavnici pa se bomo s posebno pozornostjo posvetili iskanju podobnosti in razlik med ljudsko in narodno-zabavno glasbo.

 

Seminar namenjamo:


- vodjem godcev pri folklornih skupinah;
- vodjem folklornih skupin, ki igrajo kakšen inštrument;
- inštrumentalistom v odraslih folklornih skupinah (še posebej vabljeni violinisti, klarinetisti, baritonisti, kontrabasisti - tudi tisti, ki bi se radi naučili igranja z lokom);
- inštrumentalistom v otroških folklornih skupinah;
- glasbenim skupinam in posameznikom, ki poustvarjajo ljudske viže (t. i. ljudskim godcem ...).

 

 

Vodstvo:


Delavnico bo vodil Tomaž Rauch, poznavalec glasbenega izročila, ki ima bogate izkušnje z iskanjem ustreznih načinov prenašanja glasbenega izročila na današnje rodove.

 

 

Obravnavane vsebine:


Na delavnici boste ob občasnih skupnih pogovorih delali predvsem v manjših, vodenih in na seminarju oblikovanih godčevskih sestavih, kjer boste spoznavali, kako in zakaj ljudske viže zvenijo bolj narodno-zabavno, kot bi si želeli, in kako bi tudi narodno-zabavne skladbe lahko zvenele ljudsko, če bi jih zaigrali na "ljudski način". Na delavnici bomo skušali pokazati, da isti godec ali isti godčevski sestav lahko kakovostno odigra izbrano vižo na narodno-zabaven in ljudski način, v ospredju pa bo to, kar si želimo v godčevskih in folklornih skupinah, in sicer da bi ljudske viže in plesi zveneli "po ljudsko".

 

Zavedamo se, da mnogi današnji godci pridobivajo glasbene izkušnje v narodno-zabavnih ansamblih, kar nikakor ni slabo, saj je igranje tovrstne glasbe lahko za glasbeni razvoj posameznika zelo koristen, hkrati pa je igranje narodno-zabavne glasbe lahko zelo kakovostno. Težava je le v tem, da ljudsko glasbo ni primerno igrati na enak način, zato bo seminar pokazal temeljne razlike med eno in drugo zvrstjo.

 

 

Kraj dogajanja: grad v Beltincih, kulturni dom v Beltincih.

 

 

Čas dogajanja: pričetek v petek, 24. julija, ob 17. uri; zaključek v nedeljo, 26. julija, ob 18. uri.

 

 

Kotizacija: 60 EUR (DDV je vključen).

 

Poleg tega stroški bivanja s prehrano (zajtrk, kosilo, večerja) znašajo predvidoma 60 EUR na osebo in jih boste lahko poravnali ob prihodu z gotovino ali naročilnico, ki jo naslovite na KUD Beltinci, p.p. 24, 9231 Beltinci. Drugačen način plačila ni možen, zato vas prosimo, da naročilnic ne pozabljate in da stroške poravnate takoj ob prihodu.

 

 

Rok prijave


Prijave pošljite najkasneje do petka, 26. junija 2009 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /prijava na pevsko delavnico/. Prosimo vas, da se na seminar prijavite preko območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Število udeležencev na delavnici bo omejeno, zato vas prosimo, da s prijavami pohitite. Če bo potrebno usklajevanje števila prijavljenih, vas bomo o tem pravočasno obvestili, sicer pa dodatnih obvestil, da ste na delavnico sprejeti, ne bomo pošiljali.

 

 

Kaj morate še vedeti?


- Pričakujemo vas v gradu v Beltinskem parku v petek, 24. 7. 2009, med 16. in 17. uro.
- Delavnica bo potekala v Beltincih, spali boste v Dijaškem domu v Murski Soboti, prehrana pa bo organizirana v gostilni Tonček v Beltincih.
- Vljudno vas vabimo, da v Beltincih ostanete tudi še v nedeljo, ko bo tekom dneva v beltinskem parku potekal sejem obrti, v poznih popoldanskih urah pa državno srečanje odraslih folklornih skupin.

 

 

Okvirni urnik:

 

petek


16.00 - 17.00
Prihod v grad v Beltince.

 

17.00 - 19.00
Tomaž Rauch
Uvod v seminar (ob poslušanju zvočnih zapisov) in odgovori na postavljena vprašanja.

 

19.30
Večerja.

 

20.30
Ogled programa v beltinskem parku.

 


sobota

 

8.00
Zajtrk.

 

9.00 - 12.00
Tomaž Rauch
Prvine narodno-zabavnega načina igranja pri izvedbi ljudskih viž; praktično delo.

 

12.00
Kosilo.

 

13.00 - 19.00
Tomaž Rauch
Odpravljanje prvin narodno-zabavnega načina igranja pri poustvarjanju slovenskega inštrumentalnoglasbenega izročila; praktično delo.

 

19.00
Večerja.

 

20.30
Ogled programa v beltinskem parku.

 


nedelja

 

8.00
Zajtrk.

 

9.00 - 12.30
Tomaž Rauch
Ljudska glasba na narodno-zabaven način - koristno ali škodljivo početje?; praktično delo.

 

13.00
Kosilo.

 

14.00
Predstavitev rezultatov in zaključni pogovor
(skupaj s pevci, Vesno Sever in Adriano Gaberščik).

 

15.00 - 18.00
Spremljanje generalke in državnega srečanje odraslih folklornih skupin.

Informacije:

 

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

Bojan Knific,
svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

Prijavnica

 

Prijavnica