FOLKLORNA DEJAVNOST


R A Z P I S

FOLKLORNI TABOR ZA ODRASLE
Maribor, od petka, 8. do nedelje, 10. oktobra 2010

Pozdravljeni,
tako kot lani, bo tudi letos 2. del prireditve Le plesat me pelji potekal v Mariboru, in sicer v soboto, 9. oktobra, v ta čas pa smo ponovno umestili tudi folklorni tabor za odrasle. Zakaj? Zato, da vam ponudimo možnost, da ob ustvarjanju novih programov vidite tudi tiste, ki so se državni strokovni spremljevalki Branki Moškon zdeli primerni za predstavitev na državnem srečanju. Letos načrtujemo, da bo ogledu prireditve sledila krajša okrogla miza, na kateri bo govora o videnih programih in viziji razvoja folklorne dejavnosti nasploh.

Na taboru se bomo tokrat ukvarjali s pripravo odrskih postavitev, v katere so vključene maškare. Vključevanje maškar v odrske postavitve lahko namreč zelo popestri celotno odrsko dogajanje in prispeva k oblikovanju raznovrstnih programov, hkrati pa prinaša pasti, ki se jih morajo oblikovalci odrskih postavitev dobro zavedati.

Udeleženci tabora boste razdeljeni v več skupin, vaša naloga pa bo, da ob strokovni pomoči na podlagi gradiva, ki ga boste prejeli, ustvarite novo odrsko postavitev. Ukvarjali se ne boste zgolj s pustnimi šemami, temveč tudi z maškarami, ki so se pojavljale ob drugih priložnostih (po končanem skupnem delu, na svatbah …).

Skupna tema: »MAŠKARE V ODRSKIH POSTAVITVAH«.

Potek dela in strokovno vodstvo:

Delali boste v manjših skupinah, znotraj katerih boste predvidoma (dogovori še potekajo) ob organizacijskem in strokovnem vodstvu Mojce Lepej, Nežke Lubej, Branke Moškon, Vasja Samca, Tomaža Simetingerja in Klavdije Žabot ustvarjali nov program, pri delu pa vam bodo pomagali Mirko Ramovš, Neva Trampuš in Brane Šmid. K sodelovanju smo povabili Damjana Trbovca, gledališkega igralca in režiserja iz Celja, ki bo skupine opozarjal na odrske zakonitosti in gledališko logiko, delo godcev pa bo usmerjal Tomaž Rauch (k sodelovanju smo povabili še Gregorja Volka, Mileta Trampuša, Evo Rožanc, Klemena Dovča, Adrijana Novaka in Viktorja Vajngerla). V sobotnem večeru si boste udeleženci tabora v Unionski dvorani ogledali prireditev Le plesat me pelji, nedeljsko dopoldne pa bo namenjeno predstavitvi nastalih programov in analizam videnega.
Da bi ponudili možnost sodelovanja na taboru neizkušenim, hkrati pa omogočili, da delo bolj izkušenih ne bi bilo ovirano, bomo tokrat prvič oblikovali posebno skupino začetnikov, ki se bo ukvarjala predvsem s spoznavanjem plesov in razvojem plesnosti.

Tako kot že nekajkrat tudi letos godcem za udeležbo na taboru ni potrebno plačati kotizacije.

Zavedajte se, da je delo na taboru skupinsko, odgovornost zanj pa nosimo organizatorji in vsi prijavitelji. Zato vas prosimo, da na tabor pridete pravočasno in ostanete na njem do konca.

Na tabor ste vabljeni:

  1. vodje odraslih folklornih skupin,
  2. vodje veteranskih in upokojenskih folklornih skupin,
  3. člani odraslih, veteranskih, upokojenskih … folklornih skupin (plesalci, inštrumentalisti, pevci …).

Vabljeni ste tako začetniki, ki bi morda vodje radi šele postali, pa tudi izkušeni vodje, ki ste svoje znanje pripravljeni sprejemati od drugih in ga med druge tudi deliti.
Na tabor se lahko prijavite tudi vodje in člani skupin, ki boste nastopali na prireditvi Le plesat me pelji, saj bomo delo organizirali tako, da se boste v soboto popoldne lahko udeležili generalke.


Okvirni urnik:


petek

15.30 – 17.00

Prihod in namestitev.

 

17.30 – 19.00

Delitev v skupine in priprava načrta dela. Spoznavanje, učenje izbranih plesov in viž; priprava delovnega načrta za naslednje dni.

 

19.00

Večerja.

 

20.00 – 21.00

Mirko Ramovš: Maškare v povezavi s plesom na Slovenskem

 

21.00 – 22.00

Delo v skupinah.

sobota

8.00

Zajtrk.

 

9.00 – 11.15

Delo po skupinah (učenje plesov, pesmi, viž…).

 

11.30. – 12.30

VODJE FS: Damjan Trbovc: odrska igra.
INŠTRUMENTALISTI: Tomaž Rauch: godci v folklornih skupinah.
ČLANI SKUPIN: prosto.

 

13.00

Kosilo.

 

15.30 – 18.30

Delo po skupinah (sestavljanje odrskih postavitev).

 

19.00

Večerja.

 

20.00

Ogled prireditve Le plesat me pelji 2010.

 

22.00

VODJE FS: Analiza državnega srečanja (Vasja Samec, Neva Trampuš).
DRUGI: prosto.

nedelja

8.00

Zajtrk.

 

9.00 – 10.00

Delo po skupinah (popravljanje odrskih postavitev, utrjevanje…).

 

10.15 – 11.00

Predstavitev nastalih odrskih postavitev.

 

11.00 – 12.00

Pogovor o programih, ki so nastali na taboru.

 

12.30

Kosilo.

 

13.00

Odhod domov.

Kje? Dijaški dom Lizike Jančar v Mariboru (Titova cesta 24a, 2000 Maribor).

Kdaj? 8. do 10. oktober 2010. Pričakujemo vas v petek, ob 15.30.

Kotizacija za vse udeležence tabora (razen za godce) znaša 45 € (DDV je vključen). Nastanitev: Stroški celotnega bivanja in prehrane, ki jih boste poravnali ob prihodu v dom z naročilnico (ali izjemoma z gotovino),  znašajo 53 €  na osebo v dvo ali triposteljnih sobah. Cena za enoposteljno sobo je 60 €. Drugačen način plačila ni možen, zato vas prosimo, da naročilnic ne pozabljate in da stroške poravnate takoj ob prihodu.

Rok prijave:

Vaše prijave pričakujemo najkasneje do srede, 22. septembra 2010, na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /za folklorni tabor/. Število udeležencev na taboru je omejeno, zato vas prosimo, da s prijavami pohitite. Še posebej vas pozivamo, da prijavite inštrumentaliste. (Če bo potrebno usklajevanje števila prijavljenih, vas bomo o tem pravočasno obvestili, sicer pa dodatnih obvestil, da ste na tabor sprejeti, ne bomo pošiljali.) Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Kaj morate še vedeti?

S seboj ne pozabite prinesti naročilnic za pokritje stroškov bivanja in ustrezne obleke in obutve za ples.

Morebitno odsotnost, kasnejši prihod ipd. nam nujno sporočite vsaj tri dni pred začetkom seminarja (na tel. št. 031/272-792)!!!

 

Informacije:

Franci Cotman,
strokovni sodelavec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

dr. Bojan Knific,
samostojni strokovni svetovalec

za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

 

Prijavnica

 

Prijavnica