FOLKLORNA DEJAVNOST


SEMINAR
GODČEVSTVO NA SLOVENSKEM:
GODČEVSKI SESTAVI BREZ HARMONIKE
Šentjernej,
sobota, 19. november 2011

R  A  Z  P  I  S

Pozdravljeni!

Na godčevskih delavnicah, ki jih pripravljamo ob vsakoletnem državnem srečanju pevskih in godčevskih skupin in nekoliko bolj intenzivne tovrstne delavnice v Beltincih so pokazale, da je godcem, ki ne igrajo na harmoniko, veliko bolj koristno, če se na delavnicah vključujejo v skupine, v katerih ni harmonike. Ne gre za to, da bi igranje v zasedbah brez harmonike morali nadaljevati tudi kasneje, gre pa za to, da jim to delo omogoča kakovostnejše spoznavanje možnosti poustvarjanja inštrumentalnoglasbenega izročila, ki obstajajo. Zato smo se tudi letos odločili, da harmonikarjem ponudimo svojo delavnico, druge inštrumentaliste folklornih in godčevskih skupin pa povabimo na svojo.

Na seminarju, ki ga bomo zaključili z ogledom državnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž (Pevci nam pojejo, godci pa godejo 2011) bomo vsem prijavljenim ponudili možnost, da ob praktičnem igranju spoznavajo načine prirejanja ljudskih viž in preverjajo možnosti vključevanja različnih inštrumentov v godčevske sestave. K sodelovanju še posebej vabimo violiniste, kontrabasiste, baritoniste, klarinetiste in vse druge, ki godete v folklornih skupinah, še prav posebej oprekljarje ali tiste, ki bi se oprekljanja želeli naučiti.

Zaradi dobre lanskoletne prakse bo tudi tokrat seminar vodil Adrijan Novak, dolgoletni vodja godčevskega sestava pri Akademski folklorni skupin Ozara iz Kranja.

Seminar namenjamo:

  1. vodjem godcev pri folklornih skupinah;
  2. vodjem folklornih skupin;
  3. vsem godcem folklornih skupin in godcem raznih drugih skupin (razen harmonikarjem, ki jim v istem terminu namenjamo svoj seminar);
  4. še posebej vabljeni violinisti, klarinetisti, basisti, oprekljarji in baritonisti.

Okvirni urnik

9.00 – 9.15

dr. Bojan Knific

Uvod v seminar.

9.15 – 10.30

Adrijan Novak

Godčevski sestavi brez harmonike.

10.30 – 12.00

Adrijan Novak

Spoznavanje ljudskih viž.

12.00

 

Kosilo.

13.30 – 16.30

Adrijan Novak

Igranje ljudskih viž v različnih sestavih.

16.45 – 17.30

 

Zaključna predstavitev (skupaj z udeleženci pevskega seminarja) in zaključen pogovor.

18.00 – 20.00

 

Ogled državnega srečanja pevskih in godčevskih skupin.

Kaj morate še vedeti:

V prostorih Osnovne šole Šentjernej (Prvomajska cesta 9, 8310 Šentjernej) vas pričakujemo ob 8.30. S seboj prinesite inštrument, ki ga igrate. Delo bo potekalo od 9. do 17.30 ure z vmesnim odmorom za kosilo in se nadaljevalo ob 18. uri z ogledom državnega srečanja pevskih in godčevskih skupin.

Kotizacija za udeležence seminarja znaša 30 EUR (DDV je vključen) in poleg šolnine vključuje kosilo.

Rok prijave:

Vaše prijave pričakujemo najkasneje do torka, 8. novembra 2011 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /folklorni seminar/ ali po faksu 01 24 10 510. Pohitite s prijavami, saj bodo v primeru prevelikega števila kandidatov imeli prednost tisti, ki se bodo prijavili prej. O morebitni zavrnitvi vaše prijave vas bomo obvestiti, sicer pa dodatnih obvestil ne bomo pošiljali.
Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek vaše območne izpostave JSKD, oz. jih s prijavo na seminar seznanite.

Informacije:

 

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

dr. Bojan Knific,
svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

 

Prijavnica

 

Prijavnica