FOLKLORNA DEJAVNOST


SEMINAR O OBLAČILNI DEDIŠČINI
ROKAVCI
Kranj: od petka, 27. do nedelje, 29. marca 2009

 


Seminarji, ki razkrivajo posamezna področja oblačilne dediščine, so postali letna stalnica v naših programih in so ob teoretičnih vsebinah vedno bolj usmerjeni v prakso. Tudi tokrat bo tako, saj boste udeleženci dokaj podrobni spoznali eno temeljnih oblačilnih sestavin ženske obleke 19. stoletja - rokavce. Spoznali boste, kakšni rokavci so se nosili na posameznih območjih, kako so bili izdelani in okrašeni, hkrati pa boste na seminarju lahko praktično izdelali nove rokavce, ki bodo ostali vaša last. Hkrati vas pozivamo, da na seminar prinesete en ali več primerov starih ali novih rokavcev, ki jih imate (v skupini ali so vaša last), da se bomo iz prikazanih primerov lahko česa naučili.

 

 

O rokavcih:


Rokavci (ošpetel, ušpekl, jošpekelj, opleče, raokafci, rokave, srajca, srakica, vajšpet) so bili osnovna ženska oblačilna sestavina v 18. in 19. stoletju na Slovenskem in so bili izdelani iz belega lanenega ali bombažnega platna. Ženske na Alpskem oblačilnem območju (Gorenjska, Dolenjska, Notranjska, Koroška, Štajerska, velik del Primorske) so jih nosile navadno h krilu z životkom, na Panonskem oblačilnem območju (Prekmurje, vzhodni del Štajerske) so jih nosile h krilu na pas, in sicer ob delovnih in pražnjih dneh. V grobem obstajata dva tipa rokavcev, ki pa imata številne različice v krojni izvedbi in v okraševanju. V drugi polovici 19. stoletja in kasneje (vse do danes) so se rokavci intenzivno razvijali tudi v okviru pripadnostnega kostumiranja (oblačenja "narodnih noš").

 

 

Program:


Praktično izdelovanje rokavcev bo na seminarju vodila Ljuba Vrtovec Pribac, v sobotnem večeru si bomo v Ljubljani ogledali koncert ob 60. obletnici delovanja Folklorne skupine Tine Rožanc (prevoz v lastni režiji) in se v nedeljo zjutraj pogovorili o njihovi kostumski podobi. O možnostih in težavah izdelovanja novih folklornih kostumov in "narodnih noš" se boste lahko ves čas seminarja pogovarjali z Bojanom Knificem. Možna je aktivna (izdelovanje rokavcev) ali pasivna udeležba (pomoč pri izdelovanju, opazovanje izdelovanja, pogovori ...).

 

 

Koga vabimo na seminar?


- izdelovalce "narodnih noš";
- vodje folklornih skupin, ki se tudi praktično ukvarjate z izdelavo folklornih kostumov, z načrtovanjem kostumske podobe ...;
- izdelovalce folklornih kostumov;
- posameznike iz folklornih skupin, ki ste se pripravljeni temeljito posvetiti razpisanemu področju;
- garderoberje;
- še posebej vabimo vse, ki se oblačite v "narodne noše".

 

Prvenstveno seminar namenjamo šiviljam, krojačem, ljubiteljskim izdelovalcem ..., ki izdelujejo, dopolnjujejo in popravljajo folklorne kostume ter tistim, ki izdelavo načrtujejo.

 


Pripomočki:


Aktivni udeleženci s seboj prinesite šivalni stroj ter pripomočke za šivanje (igle za šivalni stroj debeline 70 in 100; igle za ročno šivanje; škarje; kvačkanec 50 za ročno nabiranje; najtanjši sukanec za šivalni stroj (dalmatinka 70); 3-5 cm široko čipko, primerno za ovratnik približno 1,5 m). Blago za rokavce boste prejeli na seminarju.

 

 

Kraj dogajanja:

 

Dijaški dom Kranj, Kidričeva cesta 53, 4000 Kranj

 

 

OKVIRNI URNIK:


Petek

16.00 do 17.00

Prihod udeležencev, zbiranje rokavcev ...


17.00 do 18.30

Ljuba Vrtovec Pribac Pogovor ob rokavcih, ki jih boste prinesli s seboj.


19.00 Večerja

20.00 do 21.30

Ljuba Vrtovec Pribac O rokavcih na Slovenskem.

 


Sobota


8.00

Zajtrk


9.00 do 12.30
Ljuba Vrtovec Pribac Aktivni udeleženci: izdelovanje rokavcev.
Pasivni udeleženci: ogled in pomoč pri praktični izdelavi; pogovori o kostumiranju.


13.00

Kosilo


14.00 do 17.30
Ljuba Vrtovec Pribac Aktivni udeleženci: izdelovanje rokavcev.
Pasivni udeleženci: ogled in pomoč pri praktični izdelavi; pogovori o kostumiranju.


18.00

Večerja


20.00 do 22.00

Ljubljana: ogled 60. obletnice delovanja Folklorne skupine Tine Rožanc.

 


Nedelja


8.00

Zajtrk


9.00 do 10.00

Bojan Knific in Ljuba Vrtovec Pribac Pogovor o sobotnem večeru.


10.00 do 12.00

Ljuba Vrtovec Pribac Aktivni udeleženci: izdelovanje rokavcev.
Pasivni udeleženci: ogled in pomoč pri praktični izdelavi; pogovori o kostumiranju.


12.00 Kosilo

 


Kotizacija za aktivne udeležence, ki si boste na seminarju izdelali rokavce, znaša 60 EUR (DDV je vključen), za pasivne pa 40 EUR. V ceno je vključena tudi vstopnina za ogled koncerta FS Tine Rožanc. (Račun boste dobili po pošti in ga morate plačati pred začetkom seminarja.) Če bo prijav za bivanje in prehrano v domu prek 20, potem stroški v triposteljnih sobah, znašajo 53 EUR na osebo (DDV je vključen), v dvoposteljnih 57 EUR. (Cena je enaka, tudi če pridete na seminar šele v soboto zjutraj.) Stroške bivanja boste poravnali ob prihodu v dom z naročilnico ali gotovino. Če bo prijav za bivanje manj kot 20, bomo v domu spali in zajtrkovali, kosila in večerje pa bomo organizirali drugje.

 

 

Rok prijave

 

Vaše prijave pričakujemo najkasneje do ponedeljka, 16. marca 2009 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /za folklorni seminar/. Prosimo vas, da se na seminar prijavite preko območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Če bo prijavljenih več kot imamo prostih mest, bomo upoštevali prijave, ki bodo na naš naslov prišle prej, oziroma bomo sprejeli kandidate, ki imajo z izdelovanjem kostumov več izkušenj. Dodatnih obvestil o sprejemu na seminar ne bomo pošiljali.

 

 

Kaj morate še vedeti?

Prihod udeležencev je predviden v petek, 27. marca, ob 16. uri.
S seboj ne pozabite prinesti naročilnic ali gotovine za pokritje stroškov bivanja.
Morebitno odsotnost, kasnejši prihod ipd. nujno sporočite vsaj 3 dni pred začetkom seminarja na tel. št. 031/272-792.

Informacije:

 

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

Bojan Knific,
svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

 

Prijavnica

 

Prijavnica