FOLKLORNA DEJAVNOST


OBLAČILNA DEDIŠČINA GORENJSKE
Kranj, 22. - 24.2.2007

 

RAZPIS SEMINARJA
OBLAČILNA DEDIŠČINA GORENJSKE
Kranj: od petka, 22. do nedelje, 24. februarja 2008


Pozdravljeni!
Seminarji, ki jih pripravljamo za šivilje, folklornike in vse druge, ki jih zanima oblačilna dediščina, predvsem izdelovanje folklornih kostumov in "narodnih noš" so naleteli na prijeten odmev. Prijetno druženje se oplaja z novimi spoznanji, vse skupaj pa vodi k celovitejšemu razumevanju preteklosti in sodobnosti; v folklornih skupinah k oblikovanju nove kostumske podobe, drugim, ki v folklorne skupine niso vključeni, pa ti seminarji ponujajo nova znanja. Tokrat boste udeleženci ob teoretičnih in praktičnih vsebinah prejeli darilo, ki si ga boste na seminarju izdelali sami: zavijačo.

 

Zakaj tokrat o oblačenju Gorenjcev?
O oblačenju na Gorenjskem zaradi splošno uveljavljene in prepoznavne "gorenjske narodne noše" mnogi mislijo, da vedo veliko - praktično naj bi vedeli "vse o vsem" - proučevanje različnih virov pa jasno dokazuje, da je "gorenjska narodna noša" le eden od mnogih izrazov oblačenja ljudi na Gorenjskem. Na seminarju se bomo zato podrobno posvetili številnim možnostim, ki pri poustvarjanju oblačilne dediščine Gorenjcev obstajajo. Ogledali si bomo predmete oblačilne dediščine, ki jih hrani Gorenjski muzej v Kranju, spoznali, kako so se oblačili Gorenjci, ugotovili, kako so se izdelovanja folklornih kostumov lotile nekatere folklorne skupine na Gorenjskem in se naučili nekaterih tehnik šivanja, ki jih moramo pri izdelovanju novih oblačilnih kosov (če jih želimo izdelati "po starem") upoštevati. Tehnike šivanja so podobne povsod na Slovenskem, zato je seminar primeren tudi za vse, ki jih konkretno oblačenje Gorenjcev ne zanima.

 

Kdo bo z nami?
K sodelovanju smo povabili mag. Janjo Žagar, ki v Slovenskem etnografskem muzeju skrbi za zbirko oblačil, oblačilnih dodatkov in drugega tekstila. Praktično delo na seminarju bo vodila Ljuba Vrtovec Pribac, skozi muzejsko zbirko Gorenjskega muzeja v Kranju nas bo vodila etnologinja, mag. Tatjana Dolžan Eržen, praktično izdelavo folklornih kostumov, ki ponazarjajo oblačenje Gorenjcev, bo predstavila Joži Šmid in, kot običajno, bom o možnostih in težavah izdelovanja novih folklornih kostumov in "narodnih noš" govoril Bojan Knific.

 

Koga vabimo na seminar?
- izdelovalce "narodnih noš";
- vodje folklornih skupin, ki se tudi praktično ukvarjate z izdelavo folklornih kostumov, z načrtovanjem kostumske podobe ...;
- izdelovalce folklornih kostumov;
- posameznike iz folklornih skupin, ki ste se pripravljeni temeljito posvetiti razpisanemu področju;
- garderoberje;
- še posebej vabimo predstavnike vseh skupin, ki delujejo na Gorenjskem in vseh skupin, ki izvajajo plese, zapisane na Gorenjskem.

 

Prvenstveno seminar namenjamo šiviljam, krojačem, ljubiteljskim izdelovalcem ..., ki izdelujejo, dopolnjujejo in popravljajo folklorne kostume ter tistim, ki izdelavo načrtujemo.

 

Kraj dogajanja: Dijaški dom Kranj, Kidričeva cesta 53, 4000 Kranj

 

OKVIRNI URNIK:

 

Petek

17.00 do 18.00
Prihod udeležencev.

18.00
Večerja

19.00 do 21.30
Janja Žagar: O oblačenju Gorenjcev.


Sobota

8.00
Zajtrk

9.00 do 10.30
Bojan Knific: Kako interpretirati oblačilno dediščino Gorenjcev?

11.00 do 12.30
Tatjana Dolžan Eržen: Ogled oblačil iz zbirke gorenjskega muzeja v Kranju.

13.00
Kosilo

14.00 do 18.30
Ljuba Vrtovec Pribac: Teoretično in praktično o šivanju folklornih kostumov, ki ponazarjajo oblačenje Gorenjcev. Praktična izdelava zavijače.

19.00
Večerja

20.00 do 21.30
Joži Šmid: Ogled folklornih kostumov AFS Ozara Kranj.


Nedelja

8.00
Zajtrk

9.00 do 10.00
Bojan Knific: Ogled starih oblačilih kosov iz lastne zbirke in novih folklornih kostumov FS Karavanke iz Tržiča in FS Triglav in Slovenskega Javornika.

10.00 do 12.00
Ljuba Vrtovec Pribac: Praktično o šivanju folklornih kostumov, ki ponazarjajo oblačenje Gorenjcev.

12.00
Kosilo

 

Kotizacija znaša 55 EUR (DDV je vključen). (Račun boste dobili po pošti in ga morate plačati pred začetkom seminarja.) Če bo prijav za bivanje in prehrano v domu preko 20, potem stroški v triposteljnih sobah, znašajo 45 EUR na osebo (DDV je vključen), v dvoposteljnih 48 EUR. (Cena je enaka, tudi če pridete na seminar šele v soboto zjutraj.) Stroške bivanja boste poravnali ob prihodu v dom z naročilnico ali gotovino. Če bo prijav za bivanje manj kot 20, bomo v domu spali in zajtrkovali, kosila in večerje pa bomo organizirali drugje. Bivanje v dijaškem domu vam zelo priporočamo, kajti pridobivanju novih znanj pomaga tudi skupno neformalno druženje, ki ga tako bivanje omogoča.

Rok prijave
Vaše prijave pričakujemo najkasneje do ponedeljka, 11. februarja 2008 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /za folklorni seminar/. Prosimo vas, da se na seminar prijavite preko območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Če bo prijavljenih več kot imamo prostih mest, bomo upoštevali prijave, ki bodo na naš naslov prišle prej, oziroma bomo sprejeli kandidate, ki imajo z izdelovanjem kostumov več izkušenj. Dodatnih obvestil o sprejemu na seminar ne bomo pošiljali.

Kaj morate še vedeti?
Prihod udeležencev je predviden v petek, 22. februarja 2008 ob 17. uri.
S seboj ne pozabite prinesti naročilnic ali gotovine za pokritje stroškov bivanja.
Morebitno odsotnost, kasnejši prihod ipd. nujno sporočite vsaj 3 dni pred začetkom seminarja na tel. št. 031/272-792.

Informacije:

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

Bojan Knific,
svetovalec za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

 

Prijavnica

 

 

 

Prijavnica