FOLKLORNA DEJAVNOST


SEMINARJI

 

RAZPIS SEMINARJA O OBLAČILNI DEDIŠČINI

KAKO V SODOBNOSTI PREDSTAVLJATI OBLAČILNO PRETEKLOST?
(vprašanja barv, tkanin in obuval)
Kranj: od petka, 24. do nedelje, 26. februarja 2012


Pozdravljeni,
spoznanja in izkušnje posebnih seminarjev, ki jih vsako leto namenjamo ljubiteljem oblačilne dediščine, tokrat razširjamo z nadvse aktualnimi temami, tesno povezanimi z oblikovanjem kostumskih podob posameznikov (izdelovanjem »narodnih noš«) ter folklornih in njim sorodnih skupin. Na seminarju bo tudi tokrat precej časa namenjenega reševanju povsem praktičnih težav ter individualnemu svetovanju in iskanju odgovorov na vprašanja, povezana s kostumiranjem.

Pobuda:
Če imate vprašanje, na katerega razpisan seminar ne ponuja odgovora, nam ga posredujte skupaj s prijavo. Vprašanju se bomo v času seminarja posvetili posebej in skušali nanj vsaj okvirno odgovoriti.

Vsebina:
Tokratni seminar posvečamo trem osnovnim temam, katerih poznavanje je ključno vsem, ki se ukvarjate z oblikovanjem ali izdelovanjem folklornih kostumov, »narodnih noš« …, garderoberjem in vodjem folklornih skupin:

  • izbiranje ustreznih barv,
  • izbiranje primernih tkanin,
  • podoba nekdanjih obuval.

Na seminarju bo mogoče spoznati, kakšne barve so zaznamovale oblačilno podobo kmečkega prebivalstva na Slovenskem v času do 1. svetovne vojne ter kako ta pričevanja o barvah vključevati v kostumiranje folklornih skupin in posameznikov. Sobotno popoldne bo posvečeno ogledu predmetov nekdanje oblačilne porabe, ki jih hrani Gorenjski muzej v Kranju, ugotavljanju surovinske sestave tkanin in njihovih vezav ter spoznavanju ustreznosti današnjih tkanin kot približkov nekdanjim. V nedeljo se bomo podrobneje kot kdajkoli doslej posvetili obravnavi obuval, kakršna so izpričana na Slovenskem nekako od 17. stoletja pa do 1. svetovne vojne.

Predavatelji:
Uspelo nam je pridobiti več ljudi s pestrimi izkušnjami. Redno sodelujemo z Ljubo Vrtovec Pribac ter s Tatjano Dolžan Eržen in drugimi sodelavkami Gorenjskega muzeja v Kranju. Alenka Pakiž nam je k sodelovanju pomagala nagovoriti Ivana Šega, upokojenega komercialista v tekstilni stroki iz Ravnega Dola pri Sodražici, ki pozna nekdanje tkanine, in Nežko Zlobko, ki se že celo življenje ukvarja z nakupom in s prodajo blaga. O barvah v nekdanjem oblačenju in izbiri ustreznih barv v poustvarjanju preteklega videza nam bo predavala izr. prof. Janja Korun, predavateljica kostumografije na Akademiji za gledališče, radio in film in televizijo, mag. Tita Porenta bo predstavila obutev, kakršna danes ni več v splošni rabi, dr. Bojan Knific pa bo govoril o barvah v nekdanjem oblačenju kmečkega prebivalstva na Slovenskem.

Koga vabimo na seminar?

  • izdelovalce folklornih kostumov, »narodnih noš«…;
  • vodje folklornih skupin, ki se tudi praktično ukvarjate z izdelavo folklornih kostumov, z načrtovanjem kostumske podobe …;
  • vodje »društev narodnih noš«;
  • posameznike iz folklornih skupin, ki ste se pripravljeni temeljito posvetiti razpisanemu področju;
  • garderoberje;
  • še posebej vabimo vse, ki se oblačite v »narodne noše« ali jih izdelujete.

Kraj dogajanja: Dijaški in študentski dom Kranj, Kidričeva cesta 53, 4000 Kranj.

OKVIRNI URNIK:

Petek

16.00 do 17.00

 

Prihod udeležencev.

 

17.00

dr. Bojan Knific

Uvod v seminar.

 

17.30 do 18.45

Ljuba Vrtovec Pribac

Pomen barv v oblačenju.

 

19.00

Večerja

 

 

20.00 do 21.30

dr. Bojan Knific

Pričevanja o barvah predmetov pretekle oblačilne porabe na Slovenskem.

Sobota

8.00

Zajtrk

 

 

9.00 do 10.30

Ljuba Vrtovec Pribac

Pomen barv v kostumiranju posameznikov in folklornih skupin.

 

10.45 do 12.45

izr. prof. Janja Korun

Barve v nekdanji oblačilni modi.

 

13.00

Kosilo

 

 

14.00 do 15.45

izr. prof. Janja Korun

Sporočilnost barv v kostumografijah.

 

16.00 do 17.15

Ivan Šega

Tkanine pretekle oblačilne porabe (predstavitev praktičnih primerov).

 

17.30 do 19.00

mag. Tatjana Dolžan Eržen, Nežka Zlobko, Ivan Šega

DELAVNICA: Ogled predmetov oblačilne porabe iz Gorenjskega muzeja v Kranju: prepoznavanje njihove surovinske sestave, vzorcev tkanin …

 

19.00

Večerja

 

 

20.00 do 21.30

Nežka Zlobko

DELAVNICA: Sodobne tkanine in njihova uporabnost.

Nedelja

8.00

Zajtrk

 

 

9.00 do 11.30

mag. Tita Porenta

Pričevanja o obuvalih na Slovenskem.

 

10.45 do 12.00

mag. Tita Porenta in čevljarji

DELAVNICA: poustvarjanje nekdanjih obuval.

 

12.00

Kosilo

 


Kotizacija znaša 55 EUR. Če bo prijav za bivanje in prehrano v domu prek 20, potem stroški v triposteljnih sobah, znašajo 53 EUR na osebo, v dvoposteljnih 57 EUR. (Cena je enaka, tudi če pridete na seminar šele v soboto zjutraj.) Stroške bivanja boste poravnali ob prihodu v dom z naročilnico ali gotovino. Če bo prijav za bivanje manj kot 20, bomo v domu spali in zajtrkovali, kosila in večerje pa bomo organizirali drugje.

Izjeme:
Če ste čevljar in bi vaz zanimal le program nedeljskega dopoldneva, se lahko prijavite tudi zgolj na ta del seminarja, pri čemer je zaželeno, da s seboj na vpogled prinesete obuvala, kakršna izdelujete po starih vzorih. V tem primeru kotizacija znaša 20 EUR.

Rok prijave

Vaše prijave pričakujemo najkasneje do ponedeljka, 13. februarja 2012 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /za folklorni seminar/. Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Če bo prijavljenih več kot imamo prostih mest, bomo upoštevali prijave, ki bodo na naš naslov prišle prej, oziroma bomo sprejeli kandidate, ki imajo z izdelovanjem kostumov več izkušenj. Dodatnih obvestil o sprejemu na seminar ne bomo pošiljali.

Kaj potrebujete za seminar?
Za sobotni del na seminar prinesite manjše kose različnega blaga (ostanke, predloge …), ki se vam zdi uporabno za izdelovanje folklornih kostumov, »narodnih noš« … S pomočjo teh kosov bomo lažje predvsem pa bolj praktično ugotavljali njihove prednosti in slabosti. V nedeljo s seboj prinesite obuvala, ki jih uporabljate (če jih imate), da se bomo na podlagi praktičnih primerov seznanili z obstoječimi možnostmi izdelovanja.

Kaj morate še vedeti?

Prihod udeležencev je predviden v petek, 24. februarja 2012, ob 16. uri, v Dijaškem domu Kranj.
S seboj ne pozabite prinesti naročilnic ali gotovine za pokritje stroškov bivanja in prehrane.
S seboj prinesite stare oblačilne kose in nove, predvsem pa pričakujemo, da bo vsak prinesel nekaj različnih kosov tkanin (velikosti 10 x 20 cm), da se bomo ob njih pogovarjali o barvah, surovinski sestavi, možnostih kombiniranja …
Morebitno odsotnost, kasnejši prihod ipd. nujno sporočite vsaj 3 dni pred začetkom seminarja na tel. št. 031/272-792.

 

 

Informacije:

 

Franci Cotman,
strokovni svetovalec za
multimedijsko dejavnost
e-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

dr. Bojan Knific,
svetovalec za folklorno dejavnost

Tel.: 01  24 10 533

GSM: 031/272-792
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

 

Prijavnica

 

Prijavnica