FOLKLORNA DEJAVNOST

FOLKLORNI TABOR ZA ODRASLE 2009
Maribor, od petka, 9. do nedelje, 11. oktobra 2009

 

 

Pozdravljeni,


v letu 2009 smo se odločili, da drugi del prireditve Le plesat me pelji pripravimo v Mariboru, in sicer 10. oktobra, v ta čas pa umestimo tudi folklorni tabor za odrasle. S tem želimo omogočiti čim več folklornikom, da si ogledajo drugi del državnega srečanja odraslih folklornih skupin, hkrati pa tabor umeščamo v čas, ko skupine začenjajo z delom v novi sezoni in potrebuje nove ideje, smernice, nasvete ... Letošnje koledarsko leto bosta zaradi omenjenih razlogov izjemoma potekala dva folklorna tabora za odrasle (prvi je bil v začetku leta), januarja prihodnje leto pa ga predvidoma ne bo.


Tokratni tabor bo posvečen pripravam programov, ki bodo ustrezali dvema meriloma:

1. oblikovani bodo morali biti tako, da so primerni za izvajanje na mednarodnih folklornih festivalih in drugih nastopih v tujini;

2. primerni bodo morali biti za nastopanje na odprtih odrih.

Udeleženci tabora boste ustvarili novo odrsko postavitev, pri čemer boste godci ustvarjali tudi samostojno. Ob novi odrski postavitvi boste ustvarili tudi kratek program za povorko.

 


Tema: "ČAR PLESNEGA IZROČILA".

 

Potek dela in strokovno vodstvo:


Udeleženci boste razdeljeni v več skupin, za ustvarjalno delo v posameznih skupinah pa bodo skrbeli organizacijski vodje, ki jih bomo izmed prijavljenih izbrali naknadno. Za dodatno strokovno pomoč pri oblikovanju programov bodo predvidoma poskrbeli Mirko Ramovš, Branka Moškon, Neva Trampuš, Vasja Samec in Adriana Gaberščik. Delo godcev bo vodil Tomaž Rauch, pomagali pa bodo še Gregor Volk, Mile Trampuš, Peter Vendramin, Eva Rožanc, Klemen Dovč in Vesna Stropnik - Žagar. V sobotnem večeru si boste udeleženci tabora v Unionski dvorani ogledali prireditev Le plesat me pelji, nedeljsko dopoldne pa bo namenjeno predstavitvi nastalih programov in analizam videnega.

 

Tako kot že nekajkrat tudi letos godcem za udeležbo na taboru ni potrebno plačati kotizacije.

 

Zavedajte se, da je delo na taboru skupinsko, odgovornost zanj pa nosimo organizatorji in vsi prijavitelji. Zato vas prosimo, da na tabor pridete pravočasno in ostanete na njem do konca.

 

 

Svetovanje vodjem folklornih skupin:


Strokovno pomoč ponujamo vsem, ki se boste udeležili tabora. Vprašanje, težavo, idejo, osnutek odrske postavitve ... napišite na list papirja in ga oddajte vodstvu ob prihodu na tabor. V času tabora bomo poiskali termin in vam poskušali svetovati.

 

Na tabor ste vabljeni:

- vodje odraslih folklornih skupin,
- vodje veteranskih in upokojenskih folklornih skupin,
- člani odraslih, veteranskih, upokojenskih ... folklornih skupin (plesalci, inštrumentalisti, pevci ...).

Vabljeni ste tako začetniki, ki bi morda vodje radi šele postali, pa tudi izkušeni vodje, ki ste svoje znanje pripravljeni sprejemati od drugih in ga med druge tudi deliti.


Na tabor se lahko prijavite tudi vodje in člani skupin, ki boste nastopali na prireditvi Le plesat me pelji, saj bomo delo organizirali tako, da se boste v soboto popoldne lahko udeležili generalke.

 

 

Okvirni urnik:

 

petek


15.30 - 17.00
Prihod in namestitev.

 

17.30 - 19.00
Delitev v skupine in priprava načrta dela. Spoznavanje, učenje izbranih plesov in viž; priprava delovnega načrta za naslednje dni.

 

19.00
Večerja.

 

20.00 - 21.00
Mirko Ramovš in Branka Moškon: predstavitev teme, problematike ...

 

21.00 - 22.00
Delo v skupinah.

 


sobota


8.00
Zajtrk.

 

9.00 - 13.00
Delo po skupinah (učenje plesov, pesmi, viž...).
(Vsi godci: ob 11. uri predavanje Tomaža Raucha o igranju ljudskih viž v folklornih skupinah.)

 

13.00
Kosilo.

 

16.00 - 18.30
Delo po skupinah (sestavljanje odrskih postavitev).

 

19.00
Večerja.

 

20.00
Ogled prireditev Le plesat me pelji 2009

 


nedelja


8.00
Zajtrk.

 

9.00 - 10.00
Delo po skupinah (popravljanje odrskih postavitev, utrjevanje...).

 

10.15 - 11.00
Predstavitev nastalih odrskih postavitev.

 

11.00 - 12.00
Pogovor o programih, ki so nastali na taboru.

 

12.30
Kosilo.

 

13.00
Odhod domov.

 

 

Kje?

Dijaški dom Lizike Jančar v Mariboru (Titova cesta 24a, 2000 Maribor).

 

Kdaj?

9. do 11. oktober 2009. Pričakujemo vas v petek, ob 15.30.

 

 

Kotizacija za vse udeležence tabora (razen za godce) znaša 45 EUR (DDV je vključen).

 

 

Nastanitev:

 

Stroški celotnega bivanja in prehrane, ki jih boste poravnali ob prihodu v dom z naročilnico (ali izjemoma z gotovino), znašajo 52 EUR na osebo v dvo ali triposteljnih sobah. Cena za enoposteljno sobo je 60 EUR. Drugačen način plačila ni možen, zato vas prosimo, da naročilnic ne pozabljate in da stroške poravnate takoj ob prihodu.

 

 

Rok prijave:

 

Vaše prijave pričakujemo najkasneje do srede, 23. septembra 2009, na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /za folklorni tabor/. Število udeležencev na taboru je omejeno, zato vas prosimo, da s prijavami pohitite. Še posebej vas pozivamo, da prijavite inštrumentaliste. (Če bo potrebno usklajevanje števila prijavljenih, vas bomo o tem pravočasno obvestili, sicer pa dodatnih obvestil, da ste na tabor sprejeti, ne bomo pošiljali.)


Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite.

 

Kaj morate še vedeti?


S seboj ne pozabite prinesti naročilnic za pokritje stroškov bivanja in ustrezne obleke in obutve za ples.

Morebitno odsotnost, kasnejši prihod ipd. nam nujno sporočite vsaj tri dni pred začetkom seminarja na tel. št. 031/272-792!!!

dr. Bojan Knific,
samostojni strokovni svetovalec
za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

 

Prijavnica

 

Prijavnica