FOLKLORNA DEJAVNOST

FOLKLORNI TABOR ZA ODRASLE 2011
Maribor, od 30. septembra 2. oktobra 2011

R A Z P I S

 FOLKLORNEGA TABORA ZA ODRASLE,

ki bo od petka, 30. septembra do nedelje, 2. oktobra 2011 potekal v Mariboru.

Pozdravljeni,
leto je naokoli in tako kot lansko tudi letošnjo sezono izobraževanj, namenjenih razvijanju programov odraslih folklornih skupin, začenjamo s folklornim taborom za odrasle. Zaradi dobrih izkušenj iz preteklih let, smo ga ponovno združili z 2. delom državnega srečanja odraslih folklornih skupin, ki bo na sporedu v soboto, 1. oktobra zvečer, za tabor pa pripravili program, s katerim bomo opozorili na nekatere nove poudarke delovanja odraslih folklornih skupin na Slovenskem, uvodno predavanje pa namenili uporabi zastav in drugih državnih simbolov v okviru prireditev folklornih skupin.

Tokrat se bomo na taboru ukvarjali z vprašanji in možnostmi improvizacije pri poustvarjanju slovenskega plesnega izročila ter izpostavljanju boljših plesalcev/pevcev. Udeleženci tabora boste razdeljeni v več skupin, vaša naloga pa bo, da boste ob strokovni pomoči ustvarili novo odrsko postavitev ali njen del, v kateri boste plese, ki vam bodo ponujeni, zaplesali na različne načine – s poudarkom na izražanju individualnega plesnega izraza. Čim bolj enotno izvajanje plesov, kakršni so bili najdeni na terenu in zapisani, sicer ostaja ena od dobrih možnosti delovanja folklornih skupin, ne gre pa pozabiti, da obstajajo tudi drugi načini poustvarjanja plesnega izročila, ki pred enotnost izvedbe postavljajo druge kakovosti (plesalčevo osebnost, pestrost, izkoriščanje najboljših plesalčevih zmožnosti …).

Tema tabora: »PLESNA IMPROVIZACIJA«.

Potek dela in strokovno vodstvo:
Po uvodnem predavanju Stanislava Jesenovca, znanega publicista, ki pogosto piše o folklornih skupinah in se že vrsto let ukvarja z nacionalnimi simboli in njihovo rabo v javnosti, boste prijavljeni plesalci skupaj z godci razdeljeni v manjše skupine. Odločili smo se, da bodo tokrat delo skupin organizacijsko vodili mlajši strokovni vodje folklornih skupin. K sodelovanju smo povabili Nino Knaus, mag. Metko Knific, dr. Rebeko Kunej, Domna Pipana in Klavdijo Žabot, zelo pa si želimo, da bi se jim v čim večjem številu pridružili tudi starejši in izkušenejši vodje. Nad delom skupin bodo bdeli Mirko Ramovš, Neva Trampuš in Brane Šmid. Pri poustvarjanju pevskega izročila bo pomagala Katarina Šetinc, delo godcev pa bo usmerjal Tomaž Rauch, ki se mu bodo predvidoma pridružili še  Gregor Volk, Mile Trampuš, Ivan Najger, Klemen Dovč, Adrijan Novak in Viktor Vajngerl. V sobotnem večeru si boste udeleženci tabora v Unionski dvorani v Mariboru ogledali prireditev Le plesat me pelji, nedeljsko dopoldne pa bo namenjeno predstavitvi nastalih programov in analizam videnega.

Na tabor ste vabljeni:

  1. vodje odraslih folklornih skupin,
  2. vodje veteranskih in upokojenskih folklornih skupin,
  3. člani odraslih, veteranskih, upokojenskih … folklornih skupin (plesalci, inštrumentalisti, pevci …).

Vabljeni ste tako začetniki, ki bi morda vodje radi šele postali, pa tudi izkušeni vodje, ki ste svoje znanje pripravljeni sprejemati od drugih in ga med druge tudi deliti.
Na tabor se lahko prijavite tudi vodje in člani skupin, ki boste nastopali na prireditvi Le plesat me pelji, saj bomo delo organizirali tako, da se boste v soboto popoldne lahko udeležili generalke.

Okvirni urnik:


petek

15.30 – 17.00

Prihod in namestitev.

 

17.30 – 19.00

Stanislav Jesenovec: Državni simboli in folklorne skupine (uporaba državnih simbolov na domačih prizoriščih in v tujini).

 

19.00

Večerja.

 

20.00 – 21.00

Mirko Ramovš, dr. Bojan Knific: Predstavitev tabora, razpisane teme in načrta dela ter delitev v skupine.

 

21.00 – 22.00

Spoznavanje, učenje izbranih plesov in viž.

sobota

8.00

Zajtrk.

 

9.00 – 11.30

Delo po skupinah (utrjevanje plesnega znanja, improvizacija).

 

11.30 – 12.30

GODCI: Tomaž Rauch: Med sodobnostjo in preteklostjo.
VSI DRUGI: Delo po skupinah.

 

13.00

Kosilo.

 

15.00 – 18.30

Delo po skupinah (oblikovanje programa za nastop).

 

18.30

Večerja.

 

20.00

Ogled prireditve Le plesat me pelji 2011, 2. del.

 

22.30

VODJE FS: Analiza državnega srečanja.
DRUGI: prosto.

nedelja

8.00

Zajtrk.

 

9.00 – 10.00

Delo po skupinah; priprava za predstavitev.

 

10.15 – 11.00

Predstavitev nastalih programov.

 

11.00 – 12.00

Pogovor o programih, ki so nastali na taboru.

 

12.30

Kosilo.

 

13.00

Odhod domov.

Zavedajte se, da je delo na taboru skupinsko, odgovornost zanj pa nosimo organizatorji in vsi prijavitelji. Zato vas prosimo, da na tabor pridete pravočasno in ostanete na njem do konca.

Kje? Dijaški dom Lizike Jančar v Mariboru (Titova cesta 24a, 2000 Maribor).

Kdaj? 30. september do 2. oktober 2011. Pričakujemo vas v petek, ob 15.30.

Kotizacijaza vse udeležence tabora (razen za godce – ti so plačila kotizacije opravičeni) znaša 45 € (DDV je vključen).

Nastanitev: Stroški celotnega bivanja in prehrane, ki jih boste poravnali ob prihodu v dom z naročilnico (ali izjemoma z gotovino),  znašajo 60 evrov na osebo v dvo ali triposteljnih sobah. Cena za enoposteljno sobo je 70 evrov. Drugačen način plačila ni možen, zato vas prosimo, da naročilnic ne pozabljate in da stroške poravnate takoj ob prihodu.

Rok prijave: Vaše prijave pričakujemo najkasneje do petka, 16. septembra 2011, na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /za folklorni tabor/. Število udeležencev na taboru je omejeno, zato vas prosimo, da s prijavami pohitite. Še posebej vas pozivamo, da prijavite inštrumentaliste. (Če bo potrebno usklajevanje števila prijavljenih, vas bomo o tem pravočasno obvestili, sicer pa dodatnih obvestil, da ste na tabor sprejeti, ne bomo pošiljali.)

Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite.  

Kaj morate še vedeti?

S seboj ne pozabite prinesti naročilnic za pokritje stroškov bivanja in ustrezne obleke in obutve za ples.

Morebitno odsotnost, kasnejši prihod ipd. nam nujno sporočite vsaj tri dni pred začetkom seminarja (na tel. št. 031/272-792)!!!


Franci Cotman,
strokovni sodelavec za
multimedijsko dejavnost

 

dr. Bojan Knific,
samostojni strokovni svetovalec
za folklorno dejavnost

 

 

Informacije:

dr. Bojan Knific,
samostojni strokovni svetovalec
za folklorno dejavnost
e-pošta: bojan.knific@jskd.si

 

 

Prijavnica

 

Prijavnica