FOLKLORNA DEJAVNOST / IZOBRAŽEVANJE

 

PLEŠEM PESEM
natečaj za poezijo na temo folklorne dejavnosti

RAZPIS

BESEDILA IN PRIJAVA

So med folklorniki poeti? Bi napisali pesem na temo folklorne dejavnosti?

Kaj pa literati? Si upate pokukati v svet folklornikov, plesa, glasbe, kostumov, dediščine?


Pesnjenje na temo folklorne dejavnosti in preplet dveh umetniških praks … Povezujemo in spodbujamo k ustvarjanju … Razpis je namenjen vsem, ki si živopisanost folklorne dejavnosti ogledujejo od zunaj in jim predstavlja inspiracijo ter folklornikom, ki ustvarjajo in se izražajo tudi drugače, prek pisane besede.

Avtorji in avtorice lahko sodelujejo s svojimi še neobjavljenimi pesniškimi besedili. Število poslanih pesmi ni omejeno (vsak/a avtor/ica lahko pošlje več pesmi).

Vsaka pesem naj bo zapisana v word dokument, s pisavo v velikosti 12 in poslana v priponki na e-naslov: tjasa.ferenc@jskd.si , zadeva: plešem pesem.

Svoje podatke: avtorjevo ime in priimek, letnica rojstva, elektronski naslov in telefonska številka vpišite nad naslov pesmi v wordov dokument.

OBJAVE

Vse poslane pesmi avtorji odstopijo za morebitno objavo in promocijo brezplačno. Pesmi izbranih avtorjev bodo objavljene na način in v obsegu, ki ga določi JSKD. Avtorje bomo o objavi obvestili.

TEMA IN OBLIKA PESMI

Pesmi za natečaj Plešem pesem so tematsko omejene na vsebine, aktivnosti, ki jih povezujemo s folklorno dejavnostjo (pesem, ples, glasba, kostumi (noše), plesna, pevska, glasbena in druga duhovna dediščina, folklora, koreografija, folklorne vaje, nastopi, oder, druženja, odnos plesalcev do občinstva, odnos gledalca do nastopajočih, predstave, nastopa, itd.).

Boste stkali v pesem vaše misli, spomine, morda dogodek ali svoje občutke? Boste hudomušni, resni, kritični, romantični, raziskovalni, se boste spraševali? Boste pisali o vam ljubi folklornici, o dogodku na mednarodnem folklornem festivalu, o plesu, glasbi, o občutkih na odru, pod reflektorji, dojemanju in vtisu, ki ga je na vas naredila folklorna predstava, nastop? Vse je dovoljeno.

Obliko pesmi prepuščamo vam. Lahko je strukturirana na kitice, ni pa nujno, kitica ima lahko različno dolge verze, rime se poslužujete ali ne, itd. S formo vas ne želimo omejevati, želimo, da ustvarjate kar se da svobodno.

Vsem, ki bi se radi od bližje spoznali s pisanjem poezije, analizo pesmi, itd., priporočamo v branje priročnik Zorana Pevca: Kako narediti pesem (vprašanje ali odgovor) https://tinyurl.com/KAKO-NAREDITI-PESEM .

IZBOR NAJBOLJŠE PESMI

Član strokovne komisije, ki bo prebral vse prispele pesmi in izbral najboljšo, bo Matej Krajnc, slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec, glasbenik in publicist, ki je leta 1981 pričel s pisanjem, leta 1984 z objavljanjem in leta 1988 izdal prvo pesniško zbirko Moja pesem je moje življenje. Diplomiral je leta 2007, na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Tam je leta 2014 tudi magistriral s tezo Uglasbena poezija na primeru rocka.

Leta 1990 je v okviru literarnih srečanj Roševi dnevi v Celju prejel prvo nagrado za kratko prozo. Leta 1992 je zmagal na republiškem natečaju mladih literatov kot najboljši pesnik po izboru selektorja Ferija Lainščka, leta 1994 pa prejel tudi prvo nagrado za sonetni venec na temo AIDS. Deloval je kot honorarni sodelavec glasbene redakcije Vala 202, za krajši čas postal tudi sodelavec Radia Študent, kjer je vodil samostojno oddajo. Je član Društva slovenskih pisateljev in Celjskega literarnega društva, pa Društva slovenskih književnih prevajalcev, slovenskega PEN in MIRA. Izdal je preko trideset pesniških zbirk, redno objavlja tudi prozo, je avtor tridesetih proznih del in tridesetih knjižnih prevodov kot samostojni prevajalec ali soprevajalec. Kot kritik in recenzent sodeluje z vsemi vidnejšimi slovenskimi časopisi in mediji, zdaj o literaturi in glasbi piše zvečine za specializirane spletne portale (KMCS, Nova muska, Odzven). Od 1992 se ukvarja s kantavtorstvom, pri čemer združuje poezijo in glasbo.

NAGRADA

Najboljšemu avtorju/avtorici bomo podelili bon za udeležbo na JSKD-jevih izobraževanjih (s področja katerekoli dejavnosti), knjižne nagrade, pesem/pesmi pa predstavili na državni folklorni prireditvi v jeseni, kjer bomo najboljšo pesem in avtorja tudi razglasili.

ROK ZA PRIJAVO

Pesmi pošljite do srede, 3. aprila 2021,  na elektronski naslov: tjasa.ferenc@jskd.si (Zadeva: Plešem pesem).

Vsaka pesem naj bo zapisana v word dokument, s pisavo v velikosti 12 in poslana v priponki na e-naslov: tjasa.ferenc@jskd.si , zadeva: Plešem pesem.

Svoje podatke: avtorjevo ime in priimek, letnica rojstva, elektronski naslov in telefonska številka vpišite nad naslov pesmi v wordov dokument.

Dodatne informacije

Tjaša Ferenc Trampuš

producentka za folklorno dejavnost

T: (01) 2410 533

E: tjasa.ferenc@jskd.si