FOLKLORNA DEJAVNOST /PRIREDITVE /DRŽAVNA SREČANJA


Državna folklorna prireditev
FOLKLORNA PREPLETANJA

13. november 2021, Dom II. Slovenskega tabora Žalec

V soboto, 13. novembra 2021, se je v dvorani II. slovenskega tabora v Žalcu odvijala državna folklorna prireditev Folklorna prepletanja, ki je potekala v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) z območno izpostavo Žalec. 

Ker so zaradi epidemije letos (in tudi v 2020) odpadla tristopenjska selekcionirana srečanja in s tem povezana državna srečanja: Maroltovo srečanje - tekmovanje odraslih folklornih skupin, Ringaraja - državno srečanje otroških folklornih skupin in Napev-Odsev - državno srečanje poustvarjalcev glasbenega izročila, so na JSKD pripravili državno folklorno prireditev z naslovom Folklorna prepletanja, na kateri so se prepletli poezija na temo folklorne dejavnosti z razglasitvijo najboljše pesmi v sklopu natečaja Plešem pesem, podelitev najvišjih priznanj za področje folklorne dejavnosti – Maroltove listine in plakete ter izbrani nastopi folklornih skupin in poustvarjalcev ljudskega glasbenega izročila in nagrade žirije po kakovosti najbolj izstopajočim programom in izvajalcem.  

NASTOPI FOLKLORNIH SKUPIN IN POUSTVARJALCEV GLASBENEGA IZROČILA 

Na dogodku so ustvarjalci predstavili programe, ki jih je na podlagi ogleda videoposnetkov 35 prijavljenih izbrala tričlanska strokovna komisija v sestavi Klavdija ŽabotTadej Teran in Ingrid Mačus. Na prireditev so uvrstili 10 programov, na koncu pa je (zaradi bolezni v ansamblu) nastopilo 8 folklornih skupin in glasbenih zasedb: 

1. Hedera Vento, Ravne na Koroškem 

2. Maroltovski godci, AFS France Marolt, Ljubljana 

3. Folklorna skupina KD Sveta Ana v Slovenskih goricah 

4. Glasbeni sestav AFS KUD Študent Maribor 

5. Maroltovke, AFS France Marolt, Ljubljana 

6. Kapelski pubje, KD Kapele 

7. Akademska folklorna skupina KUD Študent Maribor 

8. Akademska folklorna skupina France Marolt, Ljubljana 

Strokovno žirijo na prireditvi so sestavljali: strokovna selektorica, ocenjevalka pri JSKD RS, dolgoletna folklornica in plesna pedagoginja Tanja Drašler, etnomuzikologinja, strokovna selektorica in ocenjevalka pri JSKD RS dr. Urša Šivic in akademski glasbenik, glasbeni producent, član mnogih multi-žanrskih glasbenih skupin in tudi glasbenik solist Gašper Selko. Tajnik žirije je bil Tadej Teran

Kot je povedala predsednica strokovne žirije Tanja Drašler, si prav vse nastopajoče skupine in zasedbe zaslužijo priznanje in pohvale, da tako uspešno ustvarjajo tudi v času danih razmer in omejitev ter da predstavljajo zgled in spodbudo vsem ostalim ljubiteljskim folklornim ustvarjalcem.  

Po ocenah strokovne žirije je zlato priznanje s pohvalo za najboljšo koreografijo in tudi glasbeno priredbo prejela Akademska folklorna skupina KUD Študent iz Maribora za koreografijo Prekmurska mladostAkademska folklorna skupina France Marolt pa je prejela kar tri zlata priznanja s pohvalo; za najboljšo plesno in inštrumentalno izvedbo koreografije Tri jagode in rozga, pevska skupina Maroltovke, ki nastopa samostojno pod okriljem AFS France Marolt, pa je dobitnica zlatega priznanja za pevsko izvedbo (nastopile so s pesmimi Lejpa si ti spomladJast sem žlajfar od Pariza in Da pa ćanen e se zmudow).  

 

AFS KUD Študent

AFS KUD Študent je prejemnica zlatih priznanj s pohvalo: za najboljšo koreografijo in glasbeno priredbo (avtorja Ika Otrina)
Foto: Janez Eržen

 

AFS France Marolt

AFS France Marolt je prejemnica zlatih priznanj s pohvalo: za najboljšo plesno in inštrumentalno izvedbo 
Foto: Janez Eržen

 

Pevska skupina Maroltovke

Pevska skupina Maroltovke je prejemnica zlatega priznanja s pohvalo za najboljšo pevsko izvedbo
Foto: Janez Eržen

PLEŠEM PESEM 

V času, ko se folklorniki in glasbeni poustvarjalci niso smeli družiti, se zbirati na vajah, ustvarjati, nastopati, je Tjaša Ferenc Trampuš, producentka za folklorno dejavnost pri JSKD, iskala dodatne možnosti spodbude k ustvarjanju. Med drugim se je porodila ideja o natečaju Plešem pesem - natečaju za poezijo na temo folklorne dejavnosti, ki je bil namenjen vsem, ki si živopisanost folklorne dejavnosti ogledujejo od zunaj in jim predstavlja inspiracijo ter folklornikom, ki ustvarjajo in se izražajo tudi prek pisane besede. Pesmi so morale biti tematsko omejene na vsebine, aktivnosti, ki jih povezujemo s folklorno dejavnostjo (pesem, ples, glasba, kostumi, plesna, pevska, glasbena in druga duhovna dediščina, folklora, koreografija, folklorne vaje, nastopi, oder, druženja, odnos plesalcev do občinstva, odnos gledalca do nastopajočih, predstave, nastopa, itd.).  

Odziv je bil izjemen - na natečaj je prispelo 44 pesmi, vse je prebiral mag. Matej Krajnc, slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec, glasbenik in publicist in izbral zmagovalno: Jurjeva zgodba avtorice Ana Marije Blažič»Če pesem pleše in ples poje s koreninami in izročilom, potem je Jurjeva zgodba Ane Marije Blažič tista, ki bo letos prepričljivo zaplesala z nami. Pesem je tako po lirski kot po epski strukturi odločno zasidrana v ljudskem izročilu, ki se mu želi približati tudi po jeziku in splošnem čutenju. "Jurjev motiv" je med nami prisoten že dolgo, tako v literaturi kot drugih umetniških zvrsteh, med drugim izdatno tudi v glasbi, tako ljudski, t. i. resni kot popularni; gre za enega najbolj prepoznavnih motivov iz našega izročila. Da tudi dandanes ni pozabljen, je razveseljiva ugotovitev, svetujemo pa seveda, da pesmi še sami prisluhnete in jo preberete ter da se vas dotakne,« je zapisal Matej Krajnc. Preplet dveh umetniških praks: poezije in folklorne umetnosti - natečaj Plešem pesem se obeta tudi v prihodnjem letu. 

ANA MARIJA BLAŽIČ

Avtorica zmagovalne pesmi natečaja Plešem pesem Ana Marija Blažič
Foto: Janez Eržen

MAROLTOVE PLAKETE IN LISTINE 

V sklopu Folklornih prepletanj so podelili tudi Maroltove listine in plaketo za leti 2019 in 2020, - najvišja priznanja za strokovno in organizacijsko delo, kulturno vzgojno in mentorsko delo, analitično, raziskovalno in publicistično delo oziroma za izredne ustvarjalne ali poustvarjalne dosežke na področju folklorne dejavnosti, Plaketo je prejela Olga Gruden (2020), listine pa Miha Haler (2019), Tomaž Gantar (2019), Vera Gašpar (2020), Nevenka Unk Hribovšek (2020) in Simona Šercer (2020).  

Olga Gruden

Maroltovo plaketo za leto 2020 je prejela Olga Gruden
Foto: Janez Eržen

 

Dodatne informacije

 

 

 

 

Tjaša Ferenc Trampuš

producentka za folklorno dejavnost
T: (01) 2410 533
F: (01) 2410 536
E: tjasa.ferenc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si