FOLKLORNA DEJAVNOST /PRIREDITVE /DRŽAVNA SREČANJA


LE PLESAT ME PELJI 2016, 1. del

DRŽAVNO SREČANJE ODRASLIH FOLKLORNIH SKUPIN

Beltinci, 24. 7. 2016

 

Prvi del državnega srečanja je namenjen predstavitvi kakovostnih in zanimivih programov odraslih folklornih skupin, izbranih na podlagi strokovnega ogleda sedmih regijskih srečanj odraslih folklornih skupin.

 

V nedeljo, 24. 7. 2015, se je odvila prireditev Le plesat me pelji, ki sta jo v okviru 46. mednarodnega folklornega festivala v Beltincih na velikem odru pod krošnjami Beltinskega parka pripravila Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Kulturno umetniško drutvo Beltinci. Na njej se je predstavil prvi del najboljših folklornih skupin Slovenije. Drugi del srečanja  bo potekal 15. 10. 2016 v Žalcu.


Prireditev se je pričela s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev, nastopom domačinov: otroške folklorne skupine Veseli Marki iz Beltincev in plesno dobrodošlico v izvedbi KUD Beltinci, ki so prireditev tudi zaključili. Gledalce sta pozdravila župan občine Beltinci Milan Kerman in direktor JSKD mag. Igor Teršar


Na odru Beltinskega parka so se nato predstavile skupine, ki sta jih na podlagi ogleda sedmih regijskih srečanj izbrali državni strokovni spremljevalki Klavdija Žabot in dr. Urša Šivic, njihov program pa je spremljala tričlanska strokovna žirija v sestavi: mag. Simona Moličnik, Tanja Drašler in Petra Nograšek.


V uradnem programu se je predstavilo 5 skupin: Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc mladi, Ljubljana, Odrasla folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Folklorna skupina Klas Prosvetnega društva Horjul, Folklorna skupina Ponikve, Kulturnega društva Dobrepolje, sekcija Ponikve in Akademska folklorna skupina France Marolt ŠOU Ljubljana.


Vse skupine, ki so bile izbrane na državno srečanju in so uspešno prestale tristopenjski sistem selekcije, so prejele zlato plaketo, dve skupini pa sta si po mnenju žirije zaslužili še posebni pohvali: Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc, Ljubljana je prejela zlato plaketo s pohvalo za glasbeno izvedbo, Folklorna skupina Ponikve, KD Dobrepolje pa je prejela zlato plaketo za najbolj prepričljivo predstavitev v celoti.  

 

Dodatne informacije

 

 

 

 

Tjaša Ferenc Trampuš

samostojna svetovalka za folklorno dejavnost
T: (01) 2410 533
F: (01) 2410 536
E: tjasa.ferenc@jskd.si

     

 

 

 

 

Program srečanja

Fotogalerija srečanja