INSTRUMENTALNA GLASBA / 34. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB

 

 

34. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB NA 3. IN 1. TEŽAVNOSTNI STOPNJI

 

Družbeni dom Prevalje, 24. in 25. 5. 2014

 

PROGRAM

 

3. TEŽAVNOSTNA STOPNJA

SOBOTA, 24. MAJ 2014

 

Društvo Pihalni orkester Muta

Društvo Pihalni orkester Muta neprekinjeno deluje že od leta 1895, kar pomeni, da drugo leto praznuje že 120 let delovanja. V orkestru trenutno igra 60 članov. Mnogi izmed njih imajo akademsko izobrazbo, veliko se jih izobražuje v srednjih glasbenih šolah, večina pa igra z znanjem nižje glasbene šole. V orkester prihaja vedno več mladih glasbenikov z velikim glasbenim znanjem, zato izbirajo vse zahtevnejši repertoar, kar vsako leto dokažejo na tradicionalnem božično-novoletnem koncertu. Orkester želi s svojo glasbo predvsem navduševati poslušalce, poleg tega pa ima dobro izdelano vizijo razvoja, v kar ga silijo člani s svojim znanjem, motivacijo in močno željo po napredku.

Dirigent: VOJKO TRNJEK
Predsednik: SILVIN LIKAR

 

Vinko Štrucl:
KONZUL

Alfred Reed:
A LITTLE CONCERT SUITE

Aleksander Čonč:
FIGHT BETWEEN LOVE & HATE

Jakob de Haan:
VIRGINIA

 

 

Pihalni orkester Divača

Pihalni orkester Divača je bil ustanovljen leta 1955 in bo v letu 2015 praznoval 60-letnico delovanja. V tem času je organiziral veliko samostojnih koncertov, koncertov z drugimi orkestri, pevskimi zbori in različnimi glasbenimi zasedbami. Najdaljšo tradicijo ima božično-novoletni koncert v Divači. Kakovost delovanja preverjajo na tekmovanjih doma in v tujini. Na zadnjem mednarodnem tekmovanju v Rivi del Garda, 13. 4. 2007, je orkester zasedel drugo mesto v tretji kategoriji, v letu 2011 pa je na tekmovanju na Vrhniki na 3. stopnji prejel srebrno plaketo. Do sedaj ga je vodilo pet dirigentov, od leta 2009 pa mu načeluje  prof. Benčič Boris.

 

Dirigent: BORIS BENČIČ
Predsednik: DOBRIVOJE SUBIĆ

 

Harald Suilen:
INTERMEZZO

Alfred Reed:
A LITTLE CONCERT SUITE

Aleksander Čonč:
FIGHT BETWEEN LOVE & HATE

Bert Appermont:
IVANHOE

 

 

Pihalni orkester Občine Šentilj Paloma

Začetki godbe segajo v čas okoli leta 1933 v Šentilju, kjer je delovala kot sekcija različnih društev. V njej je igralo do 20 godbenikov, večina je imela lastne inštrumente. Leta 1960 so sedež godbe preselili v Ceršak, pokroviteljstvo pa je prevzela tovarna lepenke. Tu godba deluje še danes. Ko so reorganizirali severne papirnice, so omogočili tudi podporno članarino in godba se je leta 1983 osamosvojila kot samostojno kulturno-umetniško društvo. Danes njeno glasbeno dejavnost omogoča občina Šentilj. V orkestru igra povprečno do 40 predvsem amaterskih glasbenikov, ki redno vadijo in nastopajo na prireditvah, revijah godb in srečanjih z drugimi orkestri. Tesneje sodelujejo z godbo iz avstrijskega Spielfelda. Med prireditvami je najodmevnejši tradicionalni božično-novoletni koncert. V letu 2007 je orkester izdal prvo zgoščenko. Od leta 1991 ga strokovno vodi član mariborske opere Janez Kopše, organizacijo pa so zaupali Petru Pečeniku. Letos se že desetič udeležujejo tovrstnega tekmovanja.

Dirigent: JANEZ KOPŠE
Predsednik: PETER PEČENIK

 

A. D. Arend, prir. Drago Lorbek:
JOHANN KREIGER SUITE

Alfred Reed:
A LITTLE CONCERT SUITE

Aleksander Čonč:
FIGHT BETWEEN LOVE & HATE

Adam Gorb:
SUNRISE AND SAFARI

 


Pihalni orkester Vogrsko


Pihalni orkester Vogrsko se ponaša z 82-letno tradicijo neprekinjenega igranja.
Orkester, ki deluje kot sekcija Kulturno-turističnega društva Vogrsko, daje pomemben pečat predvsem domačim glasbenim prireditvam, kot so tradicionalni krajevni praznik na Vogrskem, božično-novoletni koncert in spomladanski koncert. Nastopa na vseh pomembnejših prireditvah v občini Renče-Vogrsko in na širšem Goriškem, večkrat je gostoval tudi v tujini. Da se za prihodnost orkestra ni bati, dokazuje velik vpis v Godbeniško šolo Vogrsko, ki skrbi za podmladek orkestra. Letos septembra je vodenje prevzel mladi, perspektivni dirigent Branko Mrak. Mladost, energija in želja po ustvarjanju v takšnem sestavu so gotovo dobra motivacija za delovanje orkestra.

Dirigent: BRANKO MRAK
Predsednik: JURE FORNAZARIČ

Josef Zawinul, prir. Larry Norred:
BIRDLAND

Alfred Reed:
A LITTLE CONCERT SUITE

Aleksander Čonč:
FIGHT BETWEEN LOVE & HATE

Jan Van der Roost:
RIKUDIM

 

 

KD Pihalni orkester Mestne občine Kranj


KD Pihalni orkester Mestne občine Kranj je orkester z dolgo tradicijo godbeništva v Kranju in okolici. Sestavlja ga raznolika druščina 50 godbenic in godbenikov, ki se na vajah srečujejo dvakrat tedensko. V letu 2013 je praznoval že 115. rojstni dan, kljub temu pa mu svežine, elana in želje po novih izzivih ne manjka. Za to med letom skrbi vodstvo orkestra, dirigent in njegovi pomočniki pa orkester pripravljajo na krajše oziroma daljše nastope in koncerte ter tekmovanja doma in v tujini.

Dirigent: MATEJ RIHTER
Predsednik: LUKA VERLIČ

Jacob de Haan:
YELLOW MOUNTAINS

Alfred Reed:
A LITTLE CONCERT SUITE

Aleksander Čonč:
FIGHT BETWEEN LOVE & HATE

Jacob de Haan:
THE SAINT AND THE CITY

 


Brkinska godba 2000


DRUŠTVO BRKINSKA GODBA 2000 je nastalo leta 2000, ko se je skupina staršev odločila, da ustanovi samostojno kulturno društvo, v katerem bi lahko njihovi otroci zadostili  dvema velikima željama: da bi lahko igrali in bili skupaj. Danes igra v mladem pihalnem orkestru iz občine Hrpelje – Kozina več kot 40 mladih glasbenikov. Kljub mladosti se redno udeležujejo tako državnih kot mednarodnih tekmovanj in se z njih vračajo z nagradami. V tujini so se udeležili tekmovanja v Rivi del Garda, v Schladmingu in v Sinnaiju na Sardiniji. Leta 2010 so napredovali na 3. stopnjo tekmovanja ZSG. Pohvalijo se tudi z zlato plaketo s priznanjem, ki so jo leta 2011 prejeli na 1. mladinskem tekmovanju v Ljubljani, ter z obiskom na RTV Slovenija, kjer so 1. maja 2011 v živo zaigrali in tudi nekaj povedali v oddaji NLP Mega face. Orkester vodita dirigent Tomaž Škamperle in predsednik društva Marko Filipovič.

Dirigent: TOMAŽ ŠKAMPERLE
Predsednik: MARKO FILIPOVIČ

Stephen Melillo:
MUSICAL HAIKU N.14 – NEVER FORGOTTEN

Alfred Reed:
A LITTLE CONCERT SUITE

Aleksander Čonč:
FIGHT BETWEEN LOVE & HATE

Steven Reineke:
THE WITCH AND THE SAINT

 

 

 

1. TEŽAVNOSTNA STOPNJA

NEDELJA, 25. MAJ 2014

 

KD Pihalni orkester Prevalje


Začetki Pihalnega orkestra Prevalje segajo v leto 1909, ko je knape, železarje in kmete v godbo zbral pisar Vizer. Njegovo delo je do leta 1941 nadaljeval Štuk - Rogačnik. Po vojni je pred orkester stopil frizerski mojster Ivan Galinec. Nato so se zvrstili dirigenti Julijan Burdzi, Ivan Gradišek in Marijan Golob. Pred orkestrom so nato stali še štirje domačini: Marko Kavtičnik, Peter in Davorin Jevšnikar ter Jure Gradišnik. Sedaj ga vodi Davorin Jevšnikar, v njej igra 63 članov različnih poklicev, starosti in nivojev glasbene izobrazbe. Vadijo dvakrat tedensko. Organizirajo samostojne koncerte, udeležujejo se tekmovanj, gostujejo v tujini in so nepogrešljivi na prireditvah v kraju in bližnji okolici. Krajane pa pogosto spremijo tudi na njihovi zadnji poti. Največji uspehi s tekmovanj: 1999 Krško, 1. težavnostna stopnja, zlata plaketa; 2002 Ilirska Bistrica, 1. težavnostna stopnja, zlata plaketa s posebno pohvalo; 2008 Laško, 1. težavnostna stopnja, srebrna plaketa.

Dirigent: DAVORIN JEVŠNIKAR
Predsednik: DARKO JEVŠNIKAR

 

Bill Conti, Carol Conners, Ayn Robbins, prir. Marcel Saurer:
GONNA FLY NOW

Philip Sparke:  
THE LAND OF THE LONG WHITE CLOUD

Tomaž Habe:
POMLADNA RAZPOLOŽENJA
Razposajeno
Poskočno

Steven Reineke:
PILATUS, MOUNTAIN OF DRAGONS

 

 

KD Godba Liboje


Godba Liboje se imenuje po kraju, v katerem je njeno delovanje omenjeno že leta 1934. Liboje so naselje v občini Žalec in krajevno središče v Spodnji Savinjski dolini. V domačem kraju in v občini vsako leto priredijo tradicionalni novoletni koncert. Z izborom glasbe in združevanjem tradicionalnega z modernim navdušujejo in privabijo veliko obiskovalcev. Pridružijo  se jim tudi znani slovenski umetniki, glasbeniki in priznani pevci. Godbo še posebej odlikuje pestra zasedba, saj se uspešno povezujejo tako starejše kot mlajše generacije. Tekmujejo na 1. težavnostni stopnji tekmovanja ZSG. Zadnja uspeha na tekmovanjih: zlato priznanje s posebno pohvalo na 2. stopnji (2007) in srebrno priznanje na 1. stopnji (2008).

Dirigent: ANDREJ ŽGANK
Predsednik: ALEKSANDER MENČAK

 

Henk van Lijnschooten:
8 HYMNS

Philip Sparke:  
THE LAND OF THE LONG WHITE CLOUD

Tomaž Habe:
POMLADNA RAZPOLOŽENJA
Radostno
Igrivo

Philip Sparke:  
THEATRE MUSIC

 


Goriški pihalni orkester Nova Gorica


Za Goriški pihalni orkester bi lahko rekli, da je mestni orkester občine Nova Gorica, saj sodeluje pri najrazličnejših prireditvah v okviru mestne občine Nova Gorica; dejaven pa je tudi zunaj svojega kraja. Velikokrat gostuje v drugih slovenskih občinah in izven slovenskih meja, kjer sodeluje na različnih prireditvah, veselicah, revijah pihalnih orkestrov, žalnih slovesnostih in koncertih.
Svojo kakovost vsako leto potrjuje na najrazličnejših tekmovanjih. Zadnje odmevnejše tekmovanje je bilo leta 2011 v Splitu, kjer je na mednarodnem festivalu dosegel dve zmagi; zlato plaketo za 1. mesto v najtežji kategoriji ter zlato plaketo za najbolje izvedeno obvezno skladbo. V zadnjih nekaj letih se je orkester, ki danes šteje 45 aktivnih članov in je v letu 2010 praznoval 50-letnico delovanja, precej pomladil. Novi člani s svojo mladostno energijo prinašajo nove moči in sveže ideje. Od leta 2009 ga vodi dirigent Sandi Cej, ki z načinom dela in izborom repertoarja poskrbi, da je v njem pravo glasbeno vzdušje ter dovolj  motivacije za delo in ustvarjanje.

Dirigent: SANDI CEJ
Predsednik: SIMON PINTAR

Tommaso Giordani, prir. Henk Hogenstein:
CARO MIO BEN

Philip Sparke:  
THE LAND OF THE LONG WHITE CLOUD

Tomaž Habe:
POMLADNA RAZPOLOŽENJA
Hrepeneče
Igrivo

Jan Van der Roost:
PUSZTA

 

 

KD Godba Zgornje Savinjske doline


Godbeništvo v Zgornji Savinjski dolini ima lepo tradicijo, saj segajo začetki v leta pred prvo svetovno vojno, ko so na Lepi Njivi, v Šmihelu in Dolu Suhem delovale domače "plehmuzike". Godbeniki so se nato združili in do druge svetovne vojne in po njej delovali v Nazarjah in Mozirju vse do leta 1974, ko je godbeništvo za nekaj časa zamrlo. Leta 1976 so ga zopet obudili in pod vodstvom Francija Goljufa je nastala Delavska godba na pihala Občine Mozirje, ki se je nato preimenovala v Godbo Zgornje Savinjske doline. 60-članski orkester sedaj vodi prof. Tomaž Podlesnik. Godba pripravlja tradicionalne letne in velikonočne koncerte in se na željo udeležuje vseh pomembnejših prireditev v Zgornji Savinjski dolini. Večina članov, ki prihajajo iz celotne Zgornje Savinjske doline, se je izobraževala v Glasbeni šoli Nazarje, kjer se je najprej kalila v mladinskem pihalnem orkestru.

Dirigent: TOMAŽ PODLESNIK
Predsednica: FANIKA STRAŠEK

Louis Adam:
ADAM΄S SONG

Philip Sparke:  
THE LAND OF THE LONG WHITE CLOUD

Tomaž Habe:
POMLADNA RAZPOLOŽENJA
Radostno
Poskočno

Daniele Carnevali:
CINECITTA

 

 

KUD Godba na pihala Črnomelj


KUD Godba na pihala Črnomelj je 52-članski orkester s 148-letno tradicijo, ki po letih delovanja sodi med starejše godbe. Dirigent Iztok Štrucelj je dirigentsko palico prevzel leta 2010 in že štiri leta uspešno nadaljuje glasbeno zgodbo črnomaljske godbe. Vadijo dvakrat tedensko; pred večjimi nastopi ali tekmovanji pa imajo še dodatne sekcijske in intenzivne vaje. Godba je močno vpeta v lokalno dogajanje Črnomlja in širše okolice, saj je prisotna na vsaki večji prireditvi. Njen repertoar je pester; od obveznih koračnic in narodno-zabavnih viž, preko slovenskih popevk do filmske glasbe in simfonij. Svojo glasbo preteklih let, predvsem slovenskih avtorjev, so zbrali na 4 zgoščenkah.  V zadnjih 15. letih so dosegli nekaj vidnih uspehov, na katere so zelo ponosni. S 3. težavnostne stopnje tekmovanj ZSG so napredovali na I. težavnostno stopnjo. Ta uspeh so potrdili leta 2008 na tekmovanju v Laškem s srebrno plaketo.

Dirigent: IZTOK ŠTRUCELJ
Predsednik: STANKO ŠTEFANIČ

 

Gustav Holst, prir. Colin Mattews:
SECOND SUITE IN F
Song without words (I΄ll love my love)

Philip Sparke:  
THE LAND OF THE LONG WHITE CLOUD

Tomaž Habe:
POMLADNA RAZPOLOŽENJA
Razposajeno
Poskočno

Philip Sparke:  
MUSIC FOR A FESTIVAL

 

 

KD Pihalni orkester Kapele 


Kulturno društvo Pihalni orkester Kapele je bilo ustanovljeno leta 1850 in sodi med najstarejše orkestre v Sloveniji. Ko je leta 1987 prevzel dirigentsko palico Franc Arh, je godba pričela tudi tekmovati. Za svoje delovanje je prejela  najvišja državna  priznanja in priznanje CISM. Do sedaj je orkester gostoval v Italiji, Nemčiji, na Češkem, Madžarskem, Hrvaškem in v Makedoniji. Posneli so tri zgoščenke in gostovali v številnih televizijskih oddajah. Vsako leto pripravijo tradicionalno osrednjo prireditev Maraton godb. Med pomembnejšimi projekti orkestra, ki ga vodi  predsednik Ivan Urek, pa je obsežno raziskovanje njegove zgodovine. Ugotovitve raziskave so bile ob 160-letnici  leta 2010 izdane v zborniku Od vaške godbe do pihalnega orkestra. V letu 2013 je bil orkester  vpisan v register žive kulturne dediščine, ki ga na podlagi ratifikacije Unescove konvencije o varovanju kulturne dediščine vodi Ministrstvo za kulturo.

Dirigent: FRANCI ARH
Predsednik: IVAN UREK

 

Philip Sparke:  
THE LAND OF THE LONG WHITE CLOUD

Tomaž Habe:
POMLADNA RAZPOLOŽENJA
Razposajeno
Igrivo

Alfred Reed:
THE HOUNDS OF SPRING

 

 

 

Nazaj

 

Program

 

Žirija

 

Razpis