INSTRUMENTALNA GLASBA / 34. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB

 

 

34. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB NA 3. IN 1. TEŽAVNOSTNI STOPNJI

 

Družbeni dom Prevalje, 24. in 25. 5. 2014

 

TEKMOVALNA ŽIRIJA

 

Predsednik:
prof. Tomaž Habe, Slovenija

Člani:
mag. Ivan Marin, Slovenija
Miro Saje, Slovenija
Pieter Jansen, Nizozemska
Karl Geroldinger, Avstrija

 

Prof. Tomaž Habe je leta 1970 končal študij kompozicije (B. Arnič in L. M. Škerjanc) in dirigiranja (dr. D. Švara) na ljubljanski akademiji za glasbo. Odtlej v glavnem deluje v slovenskem glasbenem šolstvu: na osnovni šoli, glasbeni šoli in nazadnje, najdlje, na ljubljanski Srednji glasbeni in baletni šoli kot pedagog in predstojnik oddelka za teoretske predmete in dirigent zbora in orkestra. V zadnjih letih je predaval teoretske predmete tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. S svojimi učbeniki in s pedagoškim delom je vzgojil številne generacije glasbenikov.

 

Miro Saje je dolgoletni dirigent Pihalnega orkestra Krka in predsednik strokovne komisije pri Zvezi slovenskih godb. Leta 1991 je diplomiral iz trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Dirigiranje je študiral na Brabants Conservatoriumu v Tilburgu na Nizozemskem pri Janu Cobru in diplomiral leta 1999. S Pihalnim orkestrom Krka je dosegel uspehe tako v Sloveniji kot v tujini. V zadnjih letih je bil gostujoči dirigent številnih orkestrov, med drugimi Orkestra slovenske policije, Slovenskega orkestra klarinetov in Rundfunk Blasorchestra Leipzig, s katerim je posnel zgoščenko za založbo Beriato. Kot dirigent Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra je vodil tabora mladih godbenic in godbenikov leta 2004 na Bledu in leta 2005 v Kopru. Na treh tekmovanjih Flicorno D’oro, Riva Del Garda v Italiji, je trikrat zapored prejel nagrado za najboljšega dirigenta. Junija 2006 je na mednarodnem tekmovanju dirigentov na Dunaju osvojil tretje mesto.

 

Mag. Ivan Marin je dirigentsko palico vzel v roke v šestdesetih letih in bil dolgoletni dirigent Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Godbeniki so pod njegovim vodstvom umetniško rasli, posneli dve veliki vinilni plošči, kaseto s starimi rudarskimi pesmimi in dve zgoščenki s slovenskimi deli in skladbami z velikih tekmovanj. Pihalni orkester Premogovnika Velenje je v dolgih letih delovanja veliko nastopal po domovini in tujini, prejel številna priznanja in povsod doživljal veličastne sprejeme. Marin je dolgoletni ravnatelj Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje. Bil je tudi predsednik Združenja pihalnih orkestrov Slovenije in še vedno aktivno deluje v Zvezi slovenskih godb.

 

Pieter Jansen je študiral tolkala in klavir na Akademiji za glasbo v Maastrichtu in kasneje  diplomiral iz dirigiranja za pihalne orkestre pri Pietu Stalmeierju. Leta 1978 je postal vodja tolkal v simfoničnem orkestru Limburg in leta 1993 gostujoči dirigent Orkestra nizozemske Kraljeve mornarice. Leta 1996 je bil imenovan za prvega dirigenta tega orkestra in leta 2001 tudi umetniški direktor. Kot dirigent je sodeloval s številnimi vojaškimi orkestri po vsem svetu, vključno s simfoničnim orkestrom Limburg in Brabants orkestrom, ter posnel vrsto zgoščenk. Trenutno je umetniški vodja tolkalnega ansambla Limburg in nizozemskega vojaškega paradnega orkestra ter inšpektor za vojaško glasbo nizozemskih oboroženih sil.

Karl Geroldinger je študiral trobento na Brucknerkonservatoriumu Linz pri prof. Hultschu. Po končanem šolanju je do leta 1985 poučeval trobento na Deželni glasbeni šoli v Schärdingu. Kasneje je do leta 1995 vodil Deželno glasbeno šolo v kraju Ried in leta 1995 postal vodja združenja ravnateljev glasbenih šol. Poleg glasbenega delovanja v šolstvu je član številnih orkestrov in komornih skupin ter umetniški vodja glasbenega festivala "Enzenkirchner Musiktage". Med leti 1988 in 2003 ter od leta 2008 do danes je dirigent pihalnega orkestra v Enzenkirchnu ter od leta 1998 ustanovitelj in dirigent simfoničnega pihalnega orkestra Ried.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj

 

Program

 

Žirija

 

Razpis