PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU:
● aktualne zborovske novice
● poročila in reportaže o zborovskih dogodkih doma in po svetu
● pogovori z domačimi ustvarjalci, tujimi mojstri in obetavnimi profili
● predstavitve vokalnih zasedb vseh vrst in generacij
● objave o zgoščenkah, notnih zbirkah in drugih izdajah
● strokovni članki za navdih pri raziskovanju in poglobljenem študiju zborovskega petja
● napovednik dogodkov, v katerega lahko vpišete tudi svoj dogodek

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

   BIOGRAFSKI PODATKI
   SLOVENSKIH SKLADATELJEV

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA

 

 

ZBOROVSTVO

 

 

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti
OI Zagorje ob Savi, Občina Zagorje ob Savi
Organizacijski odbor revije


23. REVIJA ZAGORJE OB SAVI 2012
Državno tekmovanje otroških in mladinskih zborov
torek, 27. marec, in sreda, 28. marec 2012
(vstop prost)

1500 MLADIH PEVCEV Z ZAGORJU OB SAVI
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pripravlja v torek, 27. 3., in sredo, 28. 3. 2012 s pričetkom ob 9.00 v Delavskem domu v Zagorju ob Savi 23. Revijo otroških in mladinskih zborov Slovenije Zagorje 2012. V dveh dneh bo nastopilo 1500 mladih pevcev najboljših slovenskih otroških, mladinskih, dekliških in mešanih mladinskih zborov. Prireditev je bienalna in poteka že od leta 1968. Poleg priznanj za najvidnejše dosežke zborov bosta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Glasbena matica Ljubljana po izboru žirije podelila denarno nagrado slovenskemu skladatelju za »naj skladbo« Zagorja 2012. Vstop na prireditev je prost.

Letos se bo na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi predstavilo 37 najboljših zborov, od tega 20 otroških, 9 mladinskih, štirje dekliški in štirje mešani mladinski zbori. V programu, ki ga mora predstaviti vsak zbor, je obvezna izvedba slovenske ljudske pesmi v izvirni obliki ali obdelavi, umetne pesmi slovenskega avtorja in izvedba ene oziroma dveh pesmi po lastni izbiri. Zbore bo ocenjevala petčlanska žirija, sestavljena iz najvidnejših slovenskih zborovodij. Predsednica komisije bo Karmina Šilec, člani pa Martina Batič, Andraž Hauptman, Helena Fojkar Zupančič in Marko Vatovec. Žirija bo med drugim podelila tudi posebna priznanja za najboljšo sestavo programa ter najboljšo izvedbo slovenske ljudske in slovenske umetne skladbe.

Zborovstvo je zagotovo tista kulturna dejavnost, po kateri nas zelo dobro poznajo tudi v svetu, saj je kakovost naših zborov že leta nadpovprečna in se še izboljšuje. Kako smo Slovenci zavezani zborovski glasbi, veliko povedo tudi številke. V državi z dvema milijonoma prebivalcev je aktivnih članov pevskih zborov več kot 50.000. Pri spodbujanju kakovostne rasti naših zborov je veliko vlogo odigrala tudi revija Zagorje, na kateri se vsaki dve leti zberejo in predstavijo najboljši otroški in mladinski zbori. Mnoge pevke, pevci in njihovi zborovodje, ki danes predstavljajo sam vrh zborovskega petja tako v slovenskem kot tudi mednarodnem prostoru, so svoje prve izkušnje nabirali prav na zagorskem odru.
V vseh teh 44 letih je v Zagorju nastopilo 1015 zborov, čez 200 zborovodij, mnogi slovenski skladatelji pa so jim prav za nastop na tej reviji napisali kar 82 novitet. Tako smo dobili neprecenljivo zapuščino otroških pesmi, zborovodje pa so s svojim delom in programskimi usmeritvami odločilno vplivali na razvoj naše glasbene kulture.

Dodatne informacije
Mihela Jagodic, svetovalka za vokalno glasbo JSKD
Tel: 01/ 2410 525
E-pošta: mihela.jagodic@jskd.si

Rezultati

Fotogalerija

Video posnetki

Program

 

Programska knjižica (2MB, pdf)

 

O žiriji

Razpis

 

 

Rezultati

Fotogalerija

Video posnetki

Program

Programska knjižica (2MB, pdf)

O žiriji

Sporočilo predsednice žirije, ge. Karmine Šilec

Razpis