PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA / VOKALNA GLASBA / OTROŠKA TEKMOVANJA / ZAGORJE 2014

ZMAGO ODNESLI DOMAČINI,
OTROŠKI PEVSKI ZBOR CICIDO GLASBENE ŠOLE ZAGORJE OB SAVI

 

  • Najboljši pevski zbor 24. revije otroških in mladinskih pevskih zborov Zagorje ob Savi je Otroški pevski zbor CiciDo Glasbene šole Zagorje ob Savi, ki ga vodi Tadeja Osredkar.

  • V dveh dneh je nastopilo več kot 1400 mladih pevcev iz izbranih najboljših slovenskih otroških, mladinskih, dekliških in mešanih mladinskih zborov.

  • Po izboru žirije je slovenska naj skladba Zagorja 2014 Najhitrejši vlak na svetu skladatelja Andreja Makorja.

ZAGORJE OB SAVI, 1. in 2. april 2014 - Najboljši zbor 24. revije Zagorje ob Savi, državnega tekmovanja najboljših otroških in mladinskih pevskih zborov, ki se je končalo včeraj, je Otroški pevski zbor CiciDo Glasbene šole Zagorje ob Savi, ki ga vodi zborovodkinja Tadeja Osredkar. Tako je po dveh dneh tekmovanja, na katerem je nastopilo 39 otroških in mladinskih zborov in kar 1400 mladih pevcev, sklenila strokovna žirija, sestavljena iz najvidnejših domačih zborovodij: Helena Fojkar Zupančič (predsednica), Damijan Močnik, Stojan Kuret, Marko Vatovec in Marinka Šuštar. Žirija je poleg zlatih in srebrnih priznanj ter ocen, ki so jih prejeli vsi sodelujoči zbori, najboljšim podelila še posebna priznanja.


Najboljši otroški zbor tekmovanja je postal Otroški pevski zbor CiciDo GŠ Zagorje ob Savi zborovodkinje Tadeje Osredkar, najboljši mladinski pevski zbor Mladinski pevski zbor Emil Komel, Gorica, Italija, zborovodje Davida Bandlja in najboljši dekliški pevski zbor Mladinski pevski zbor RTV Slovenija zborovodje Tomaža Pirnata. Organizator tekmovanja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je trem najboljšim podelil denarne nagrade, Glasbena matica Ljubljana pa je podelila še nagrado slovenskemu skladatelju za »naj skladbo« Zagorja 2014. To je postala skladba Najhitrejši vlak na svetu skladatelja Andreja Makorja.


Tudi letos je imela komisija težko delo, saj se v Zagorju vsaki dve leti predstavijo resnično najboljši slovenski otroški in mladinski zbori. V sporedu, ki ga je moral predstaviti vsak zbor, sta bili dve obveznosti, in sicer izvedba slovenske ljudske pesmi v izvirni obliki ali obdelavi in izvedba umetne skladbe slovenskega avtorja.


Bienalno tekmovanje Zagorje on Savi ni le pregled dosežkov najboljših otroških in mladinskih zborov Slovenije, je tudi pomemben pokazatelj kakovosti mladih generacij pevcev, ki bodo nekoč prepevali v odraslih pevskih zborih in zastopali Slovenijo na mnogih priznanih mednarodnih tekmovanjih. Večkrat poudarjamo, da je zborovstvo tista dejavnost, s katero se Slovenci v svetu s ponosom predstavljamo in smo prav zaradi nje še posebej prepoznavni. V državi z dvema milijonoma prebivalcev je aktivnih članov pevskih zborov kar okrog 60.000.


Mnoge pevke in pevci in njihovi zborovodje, ki danes predstavljajo vrh zborovskega petja tako doma kot tudi v tujini, so svoje prve izkušnje nabirali prav na zagorskem odru. V vseh teh letih je v Zagorju nastopilo več kot 1050 zborov, skoraj 250 zborovodij, mnogi slovenski skladatelji pa so jim namensko, se pravi prav za ta nastop, napisali kar več kot 100 novitet. Tako smo dobili neprecenljivo zapuščino otroške pesmi in zapuščino zborovodij, ki so s svojim delom, svojimi programskimi usmeritvami odločilno vplivali na razvoj naše glasbene kulture.

 

 

Dodatne informacije

 

 

 

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
T: (01) 2410 525
F: (01) 2410 536
E: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

 

 

Tekmovanje 2012