PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA / VOKALNA GLASBA / OTROŠKA TEKMOVANJA / ZAGORJE 2014

Žirija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helena Fojkar Zupančič, predsednica

v zborovodstvu združuje eno najidealnejših kombinacij: solopevsko in glasbeno-pedagoško znanje. Njeno poznavanje glasu in izbran pristop do pevcev dokazujeta izpiljena vokalna tehnika in zelo kultiviran zvok zborov, ki jih vodi: Dekliški zbor sv. Stanislava in Zbor sv. Nikolaja Litija.

Z obema zboroma je posnela več zgoščenk in na različnih tekmovanjih dosegla prva mesta in prejela številne posebne nagrade. Med vsemi uspehi je najdragocenejša absolutna zmaga z Dekliškim zborom sv. Stanislava na Evroradijskem tekmovanju Naj narodi pojo/Let the Peoples sing v Oslu 2009.

V letih 2004, 2007, 2008 in 2009 je vodila Slovenski otroški zbor. Od leta 2009 snema in koncertira s Komornim zborom RTV Slovenija.

V interpretacijah Helene Fojkar Zupančič lahko doživljamo »zgovornost« glasbe – tisto, ki je bila na začetku ob združitvi glasbe z besedo in na katero številni zborovodje tako radi pozabljajo.

Zaradi svojega znanja, sposobnosti in bogatih izkušenj je priljubljena pri pevcih, prav tako je zaželena predavateljica na seminarjih za zborovodje in zborovske pevce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damijan Močnik

se je po diplomi iz kompozicije v razredu Daneta Škerla na ljubljanski Akademiji za glasbo večkrat izpopolnjeval v tujini, predvsem v zborovodstvu (tudi pri Ericu Ericsonu). Od leta 1993 dela kot profesor na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, kjer od leta 2000, kot umetniški vodja glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava, išče inovativne poti v glasbenem izobraževanju in delovanju. Od leta 1986 je vodil več zborov zborov in z Cerkvenim ženskim zborom Andreja Vavkna, APZ France Prešeren Kranj in Komornim zborom Megaron ob uspešni koncertni dejavnosti prejel več nagrad na tekmovanjih. Je ustanovitelj in umetniški vodja Slovenskega otroškega zbora. Bil je vodja avtorske skupine za učbenik Glasba za gimnazije (2007). Sodeluje v več strokovnih in umetniških svetih in je iskan predavatelj na strokovnih srečanjih.
Težišče Močnikovega skladateljskega snovanja je posvečeno glasu, za kar je bil tudi večkrat nagrajen. Leta 2006 je bil rezidenčni skladatelj na Bavarski glasbeni akademiji v Marktoberdorfu, na festivalu Europa Cantat 2006 v Mainzu je z uspehom vodil atelje Skladatelji dirigirajo. Od leta 2007 je kot skladatelj dirigent večkrat gostoval v ZDA in na Tajvanu. Za svoje umetniško in pedagoško delovanje je prejel študentsko Prešernovo nagrado, Gallusovo plaketo in Državno nagrado na področju šolstva (2013). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marinka Šuštar

je po študiju glasbene vzgoje in zborovodstva na Pedagoški akademiji v Ljubljani ter muzikologije na Filozofski fakulteti  štiri desetletja poučevala na osnovni šoli v Ajdovščini. Z otroškim in mladinskim zborom ajdovske šole je na regijskih, državnih in  mednarodnih tekmovanjih prejela več srebrnih in zlatih priznanj ter posebnih nagrad za najboljše izvedene novitete, najboljše izvedbe ljudskih pesmi, za najbolj izviren program in najboljšo izvedbo celotnega programa. Na njeno pobudo so mnogi skladatelji napisali nove skladbe za otroške zasedbe, ki jih je s svojima zboroma tudi krstno izvedla.
Z zboroma je posnela šest zgoščenk. Z mladinskim zborom je petnajstkrat  gostovala v drugih državah.
Več let je bila vodja študijske skupine za zborovstvo, predava na državnih zborovskih seminarjih in je članica komisij na revijah in tekmovanjih.
Za svoje delo je prejela več priznanj, med njimi Gallusovo plaketo in najvišje državno priznanje na področju šolstva.

Zaradi svojega znanja, sposobnosti in bogatih izkušenj je priljubljena pri pevcih, prav tako je zaželena predavateljica na seminarjih za zborovodje in zborovske pevce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stojan Kuret

Dirigent Stojan Kuret od leta 1983 predava na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu. Že med študijem je ustanovil MPZ Glasbene matice Trst, vodil dekliški in mešani zbor ter ponovno ustanovil zbor Jacobus Gallus. Bil je umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, vodil Slovenski projektni zbor, nekaj sezon je bil dirigent Komornega zbora RTV Slovenija, dve sezoni tudi dirigent italijanskega mladinskega zbora Coro Giovanile Italiano, projektno pa sodeluje tudi z žensko vokalno skupino ČarniCe. Je soustanovitelj, umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana. Z zbori je dosegel zavidljive mednarodne uspehe ter kot edini dirigent dve veliki zborovski nagradi Evrope.
Je reden član žirij na mednarodnih tekmovanjih in predava na seminarjih, festivalih in akademijah: na Akademiji za glasbo v Budimpešti je z zborom pripravil koncert slovenske literature od Gallusa do danes, na Akademiji za glasbo v Rigi je z akademijskim zborom pripravil program, posvečen Gallusu, z državnim latvijskim zborom pa temeljna dela in novitete sodobnih slovenskih skladateljev. Leta 1984 je za izjemne dosežke na zborovskem področju prejel Gallusovo plaketo, leta 2000 plaketo mesta Ljubljane in leta 2002 zlato priznanje JSKD. Za uspešno in ustvarjalno delo z Vokalno akademijo Ljubljana je v Arezzu prejel prestižno nagrado Guidoneum award 2011. Je tudi prejemnik nagrade Prešernovega sklada 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marko Vatovec

Po končanem študiju zborovodstva in glasbenega pouka na pedagoški akademiji v Ljubljani je na akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom dr. Mirka Cudermana končal študij glasbene pedagogike. Za tem je nadaljeval študij dirigiranja in uspešno diplomiral v razredu Antona Nanuta ter se strokovno izpopolnjeval pri različnih predavateljih v tujini.

Svojo dirigentsko pot je začel z dirigiranjem srednješolskim zborom v Kopru in Ljubljani in z njimi dosegal lepe uspehe na nacionalnih tekmovanjih.

Prvo redno službo je dobil kot dirigent asistent pri Slovenskem komornem zboru. Kmalu za tem so ga povabili z akademije za glasbo v Ljubljani in mu ponudili mesto asistenta stažista. Tam še zdaj deluje kot izredni profesor za zborovsko dirigiranje in zborovsko petje.

Dirigiral in vodil je različne ansamble, bil eden ustanoviteljev srednješolskega zbora Veter, vodil je Obalni oktet, sodeloval z vokalno skupino Ecce, zborom Vox Europae, Slovenskim komornim zborom, vodil je Obalni komorni in simfonični orkester. Je član različnih tekmovalnih žirij, predavatelj na nacionalnih in mednarodnih simpozijih. V svojem dolgoletnem umetniškem delovanju je krstno izvedel in bil pobudnik za nastanek vrste slovenskih zborovskih in vokalno-instrumentalnih del.

 

 

Dodatne informacije

 

 

 

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
T: (01) 2410 525
F: (01) 2410 536
E: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

 

 

Prijavnica

 

Tekmovanje 2012