PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA / ZBOROVSKA GLASBA / ZVOK MOJIH ROK

 

 

1. Državno tekmovanje Mateja Hubada za slovenske zborovodje - ZVOK MOJIH ROK

 

ŽIRIJA


Karmina Šilec, predsednica

Karmina Šilec


Karmina Šilec je svojo dirigentsko pot začela pri šestnajstih letih in pozneje diplomirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu. V vokalno glasbo je vnesla svežino ter odprla nove prostore izraza, prepričljivosti, intenzivnosti doživljanja in komunikacije. Z vokalnim gledališčem Choregie in inovativnimi posegi je vokalni glasbi razprla prostor h kompleksnim večzvrstnim umetniškim dogodkom – projektom, izvajanim na številnih mednarodnih festivalih in predvajanih na EBU in Evroviziji. Kot dirigentka ustvarja projekte z različnimi ansambli: z zborom Carmina Slovenica, ansamblom ¡Kebataola!, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, zborom Opere in baleta SNG Maribor, Slovenskim projektnim zborom, orkestrom Chorus Instrumentalis in številnimi ansambli po vsem svetu. Za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj doma in v tujini (nagrado Prešernovega sklada za projekt Vampirabile, mednarodno nagrado Robert Edler Prize za prispevek stroki v svetovnem merilu, nagrado mednarodnega gledališkega inštituta ITI Music Theatre Now, Glazarjevo listino in druge. Deluje tudi kot profesorica dirigiranja na Univerzi v Mariboru in je članica strokovnih žirij in umetniških svetov na zborovskih in dirigentskih tekmovanjih in revijah, predavateljica na univerzah v tujini, na mednarodnih seminarjih, konferencah in kongresih.

 

Tomislav Fačini

Tomislav Fačini


Tomislav Fačini je študij dirigiranja končal leta 1996 na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Nato si je znanje izpopolnjeval tudi na Akademiji Hansa Swarowskyja v Milanu in na Visoki glasbeni šoli v Karlsruheju. Je dobitnik Rektorjeve nagrade ter nagrajenec Mednarodnega natečaja dirigentov Antonio Pedrotti v Trentu. Poučuje na oddelku za dirigiranje na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Od leta 1994 do 2008 je vodil Oratorijski zbor cerkve sv. Marka, med letoma 2003 in 2009 je bil šef dirigent Orkestra Hrvaške vojske in v letih 2006–2009 tudi umetniški vodja Glasbenih večerov v sv. Donatu v Zadru. Leta 2014 je prevzel mesto glavnega dirigenta Dubrovniškega simfoničnega orkestra. Dirigentsko dejavnost razvija na koncertih in tudi na opernih odrih ter na številnih festivalih. Je član in umetniški vodja priznanega hrvaškega vokalnega ansambla Antiphonus in vodi Mednarodni mladinski orkester iz Neumarkta, ki združuje mlade glasbenike iz različnih držav. Sodeluje z različnimi hrvaškimi zasedbami ter s Simfoničnima orkestroma HRT in RTV Slovenija. Posnel je več prvih izvedb starih hrvaških glasbenih mojstrovin in novejših sodobnih del, s čimer spodbuja hrvaško glasbo. Poleg dirigiranja deluje tudi kot skladatelj in aranžer.

 

Marko Hribernik

Marko Hribernik


Slovenski dirigent, rojen v glasbeni družini, je svojo glasbeno pot začel kot pianist in diplomiral na Akademiji za glasbo v razredu prof. Acija Bertonclja ter za pomembne pianistične dosežke prejel študentsko Prešernovo nagrado. Svojo dirigentsko pot je začel že med študijem klavirja. Najprej na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Antonu Nanutu, pozneje pa je z usposabljanjem na področju orkestrskega dirigiranja nadaljeval na Univerzi za glasbo na Dunaju v razredu prof. Uroša Lajovica in tam leta 2004 diplomiral z odliko. Po opravljeni diplomi se je izpopolnjeval tudi v zborovskem dirigiranju v razredu prof. Güntherja Theuringa. Sodeluje z vsemi slovenskimi orkestri in obema nacionalnima opernima hišama. Dirigira na različnih glasbenih festivalih doma in v tujini (Anglija, Italija, Kazahstan, Avstrija, Češka, Nemčija, Hrvaška). Trenutno je docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter dirigent v SNG Opera in balet Ljubljana.

 

Urša Lah

Urša Lah


Urša Lah je študirala glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo in zborovsko dirigiranje na Univerzi v Tromsu (Norveška). Z zboroma Veter (vodila v letih 1993–2009) in APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani (2002–2009) je osvojila številne zlate plakete, prva mesta, posebna priznanja za interpretacijo skladb in dirigentske nagrade na nacionalnih in prestižnih mednarodnih tekmovanjih; med njimi je najpomembnejša velika nagrada Evrope, osvojena z APZ Tone Tomšič v Debrecenu leta 2008. V letih 1998–2002 je vodila tudi Komorni zbor RTV Slovenija in z njim krstno izvedla nekatere skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, obogatila radijski arhiv s posnetki del slovenskih in tujih ustvarjalcev 20. stoletja in pripravila številne vokalno-instrumentalne projekte. Leta 2008 je prejela Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana, leta 2009 pa Gallusovo plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Od jeseni 2009 živi Urša Lah na Norveškem, kjer vodi operni zbor pokrajine Finnmark (z njim je leta 2012 premierno izvedla norveško opero Heksehammeren), zbor Arktičnega simfoničnega orkestra in komorni sestav glasbenega konservatorija v mestu Tromsø. Poučuje na Umetniški fakulteti Univerze v Tromsu, je predavateljica na seminarjih za izobraževanje zborovskih dirigentov, članica žirij mednarodnih zborovskih tekmovanj in gostujoča dirigentka različnih vokalnih sestavov.

 

Holger Speck

Holger Speck


Holger Speck, dirigent in umetniški vodja vokalne zasedbe Vocalensemble Rastatt in baročnega orkestra Les Favorites, uživa ugled karizmatičnega, na številnih področjih zgodovinske izvajalske prakse izkušenega glasbenika, ki obvladuje zvočno-estetske posebnosti in jim zna tudi spretno vdihniti življenje. S svojo muzikalnostjo in izobraženostjo svojim ansamblom zagotavlja prefinjeno zvočno kakovost, kar dokazujejo številne mednarodne nagrade in priznanja. Tudi njegovi zvočni posnetki dosegajo odlične ocene (Grammophone, American Record Guide, Fanfare, L'Orfeo, Pizzicato, Diapason, Classicstoday …). Do zdaj se je občinstvu predstavil na različnih festivalih, med drugim tudi v Baden-Badnu, na festivalih v Schwetzingenu in Stuttgartu, na produkcijah s SWR, Deutschlandradio Kultur Berlin in Deutschlandfunk Köln. Trenutno poučuje na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju, deluje pa tudi kot gostujoči pevec, dirigent in predavatelj na različnih seminarjih po Evropi.

 

 

Dodatne informacije

 

Glasbena vsebina:

Sebastjan VRHOVNIK

E: sebastjan.vrhovnik@ag.uni-lj.si

 

Organizacija:

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
E: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

 

 

nagovor

razpis tekmovanja

struktura in spored tekmovanja

izbrani dirigenti

demonstracijski zbori

žirija tekmovanja

rezultati tekmovanja

fotogalerija tekmovanja

videogalerija tekmovanja