SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2018/19

Naziv seminarja:

 

POLETNE GLEDALIŠKE IN FILMSKE DELAVNICE IZOLA

     

Kraj izvedbe:

 

Izola

Termini:

 

17. – 22. avgust 2020

Mentorji:

 

Klemen Janežič, Nina Ivanišin, Jurij Drvenšek in Sašo Štih

Cena:

 

130,00 EUR (DDV vključen) ob prijavi in plačilu do 9. 7. 2020,
140,00 EUR (DDV vključen) ob prijavi in plačilu do 9. 8. 2020 (DDV vključen).

Rok prijave:

 

9. avgust 2020

 

Poletne gledališke in filmske delavnice predstavljajo edinstveno priložnost pridobiti in dopolniti osnovno znanje gledaliških in filmskih prvin. Uveljavljeni domači mentorji posredujejo udeležencem svoje znanje in predvsem izkušnje. Udeleženci delavnic imajo tako priložnost ob delu in pogovorih skozi različne perspektive mentorjev na gledališče izoblikovati svojo suvereno umetniško podobo.

PROGRAM DELAVNIC:

I. VARIACIJE SAMIH SEBE

– delavnica igre in fizičnega gledališča

mentor: Klemen Janežič

II. PREKO VSEBINE DO IZRAZA

– delavnica gledališke igre

mentorica: Nina Ivanišin

III. IGRA PRED KAMERO IN USTVARJANJE IGRANEGA FILMA

mentorja: Jurij Drevenšek in Sašo Štih

 

Delavnice bodo potekale vzporedno, vpisati je mogoče le eno delavnico.

Vse delavnice bodo potekale v skladu z varnostnimi priporočili NIJZ (razkuževanje rok, varnostna razdalja, lupčkanje samo z maskami …). V primeru ponovne zaostritve situacije zaradi virusa COVID-19, lahko JSKD temu primerno prilagodi delavnice in/ali jih odpove.

I. VARIACIJE SAMIH SEBE – delavnica igre in fizičnega gledališča
mentor: Klemen Janežič

Na delavnici se bomo podajali in iskali trenutke nezavedanja. S pomočjo fizisa in njemu lastnega napora bomo poizkušali doseči stanje neracionalnega povezovanja. Pri tem si bomo močno pomagali s so-igro/ so-gibanjem /so-občutljivostjo. Vsebino bomo gradili kolektivno in po zgledu mozaika iskali prave gledališke prijeme za vsakega udeleženca. Preizkušali bomo razmerja med vsakim avtonomnim delom/udeležencem ter skupino/soigralci.

Na delavnici se bomo naučili prepoznati posameznikove psihične in fizične omejitve, jih sprejeti ter jih izkoristiti pri iskanju svojega lastnega giba in vloge. Pri tem nas bo vodilo načelo, da ne obstajajo omejitve – obstajajo zgolj posebnosti!

rob zgoraj

Odkar sem prvič videl Klemna, me ženske ne ganejo več.
Harvey #metoo Weinstein, filmski producent

rob spodnji

Klemen Janežič (r. 1989) je dramski igralec, ki je leta 2016 magistriral iz umetnosti giba s plesno butoh predstavo Torzo pod mentorstvom red. prof. Tanje Zgonc, za katero je prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Od leta 2013 je član igralskega ansambla SNG Drame Ljubljana, veliko sodeluje tudi z ostalimi javnimi in neodvisnimi produkcijami (Lutkovno gledališče Ljubljana, Mini teater, Mestno gledališče Ljubljansko, Gledališče Glej, SSG Trst, Anton Podbevšek Teater, Flota, Zavod 0.1 itd.). Sodeloval je z uveljavljenimi režiserskimi in koreografskimi imeni kot so Tomaž Pandur, Ivica Buljan, Jernej Lorenci, Aleksandar Popovski, Matjaž Farič, Tanja Zgonc, SU-EN, kot tudi režiserji mlajše generacije, npr. Tin Grabnar, Luka Martin Škof, Jana Menger, Marko Čeh, Juš Zidar, Eva Kokalj. Že med študijem se je zanimal ne le za igro, temveč tudi za dramaturgijo, režijo in koreografijo, zato se v zadnjih letih vse bolj posveča tudi avtorskim projektom.

II. PREKO VSEBINE DO IZRAZA – delavnica gledališke igre
mentorica: Nina Ivanišin

Na delavnici bomo raziskovali igralčev ustvarjalni proces. Preizpraševali bomo gledališke konvencije, samoumevnosti, ugotavljali smisel ustaljenih gledaliških praks ter odkrivali nove. Prilagajali bomo izraz glede na vsebino. »Kaj želimo izraziti in nato še kako.« Začenjali bomo z besedo kot izraznim sredstvom, nato ugotavljali, kaj se zgodi, če odrsko dogajanje nasičimo z njo in kaj se dogaja v njeni odsotnosti.

rob zgoraj

Brez Nine mi ne bi nikoli uspelo. Ona me je naučila vsega, kar znam!
Brad Pitt, igralec.

rob spodnji

Nina Ivanišin (r. 1985) je dramska igralka, ki je šolanje na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer dramska igra in umetniška beseda, končala leta 2008, in sicer pod mentorstvom Matjaža Zupančiča in Mileta Koruna. Sezono 2008/2009 je bila zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, od leta 2009 pa je stalna članica igralskega ansambla SNG Drame Ljubljana. Redno sodeluje tudi z drugimi gledališči. V zadnjih desetih letih je svoje opaznejše igralske stvaritve ustvarila v sodelovanju z Jernejem Lorencijem, Janezom Pipanom, Ivico Buljanom, Žigo Divjakom, Eduardom Milerjem, Jano Menger, Draganom Živadinovom, … Za svoje ustvarjanje je leta 2020 prejela nagrado Prešernovega sklada.

III. IGRA PRED KAMERO IN USTVARJANJE IGRANEGA FILMA
mentorja: Jurij Drevenšek in Sašo Štih

Udeleženci se bodo seznanili s celotnim procesom nastajanja igranega filma: od prve ideje, sinopsisa pa do scenarija, režijske in snemalne knjige ter samega snemanja ter seveda montaže in končnega izdelka. Igralci se bodo posebej poukvarjali z razlikami med gledališko in filmsko igro. Spoznali se bomo z igralskimi tehnikami uporabnih pri obvladovanju samega sebe in svoje vloge v na prvi pogled kaotičnem procesu snemanja filma.

Filmska igra oz. igra pred kamero je specifičen način igre, v fazi priprave dostikrat identične svoji »gledališki sestri«, v sami izvedbi pa večkrat njeno popolno nasprotje. Spoznali bomo igro pred kamero od analize teksta, vaj z režiserjem pa do samega snemanja in njegovega poteka. S praktičnim delom bodo spoznali plane snemanja, kadriranja, in kako ti vplivajo na način igre in igralčevega obvladovanja samega sebe.

Seznanili se bomo z osnovnimi principi filmskega jezika, filmskega mišljenja in filmskimi izraznimi sredstvi. Spoznali bomo naloge in odgovornosti filmskega režiserja in ostalih sodelavcev – ustvarjalcev v kreativnem procesu. Spoznali bomo celotno pot nastajanja filma in vlogo režiserja v njem, od prve ideje in filozofije za njo, preko scenarija, pomena likovnega jezika, dramaturgije in montaže do končnega produkta – kratkega filma.

Delavnica je namenjena tako tistim, ki vas zanima filmska oz. TV igra, kot tudi tistim, ki svoj prostor raje najdete za kamero – režiserji, scenaristi, snemalci.

rob zgoraj

Če bi prej spoznal Saša, bi moji filmi bili precej bolj spektakularni!
Steven Spielberg, režiser in producent

rob spodnji

SAŠO ŠTIH (1990) se je po zaključeni Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo vpisal na Fakulteto dramskih umetnosti v Beogradu, Srbija, smer kamera, kjer je leta 2014 diplomiral. Po opravljeni diplomi je vpisal magistrski študij snemanja na AGRFT v Ljubljani. Od jeseni 2018 je član Združenja filmskih snemalcev Slovenije. Kot direktor fotografije je sodeloval pri več filmih, serijah, videospotih in reklamnih spotih. Je tudi mentor različnih filmskih delavnic.

 

rob zgoraj

Rada bi, da bi tudi moj nasmeh bil tako nalezljiv, kot Jurijev …
Julia Roberts, igralka

rob spodnji

JURIJ DREVENŠEK (1985) je leta 2009 diplomiral na AGRFT iz dramske igre in umetniške besede. Je predstavnik mlajše generacije slovenskih igralcev, ki je s svojim delom že zgodaj pričel opozarjati nase. Bil je član ansamblov MGL in SNG Drama Maribor, gostoval pa je tudi v produkcijah Mini teatra, ZKM Zagreba, Teatra Due di Parma, MG Ptuj, Cankarjevega doma, SSG Trst, Slovenskega mladinskega gledališča, APT Novo mesto. Glavne moške vloge je igral v več slovenskih celovečernih filmih, med drugim v Polsestri Damjana Kozoleta in Prekletstvu Valburge Tomaža Gorkiča, Kruha in iger Klemna Dvornika. Igral je tudi v Idili Tomaža Gorkiča, Stekle lisice Borisa Jurjaševiča, Štiri stvari, ki sem jih hotel početi s tabo Mihe Knifice, Ne bom več luzerka Urše Menart in v ameriškem celovečernem filmu Nomad Tarona Lextona in v britanski seriji Strike back.

Za svoje delo je prejel več nagrad kot so: Vesna na Festivalu slovenskega filma, nagrado Tantadruj za igralsko kreacijo, Dnevnikovo nagrado, posebni nagradi žirije na 40. Dnevih satire v Zagrebu ter skupinsko Borštnikovo nagrado, kot tudi več nagrad za projekte v katerih je sodeloval.

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

Izola, več lokacij 17. – 22. 8. 2020

Delavnice bodo potekale vzporedno, vpisati je mogoče le eno delavnico.

Vse delavnice bodo potekale v skladu z varnostnimi priporočili NIJZ (razkuževanje rok, varnostna razdalja …). V primeru ponovne zaostritve situacije zaradi virusa COVID-19, lahko JSKD temu primerno prilagodi delavnice in/ali jih odpove.

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa in razporeda udeležencev po skupinah, če bi bila mesta pri izbranem mentorju že zapolnjena ali če bi bila delavnica iz kakršnihkoli razlogov odpovedana.

ROK PRIJAVE, CENA IN PLAČILO

E-prijava:

prijavite se lahko na e-prijavnici na spodnji povezavi:

e-prijava


Rok prijave:

9. avgust 2020

Cena delavnice:

130,00 EUR (DDV vključen) ob prijavi in plačilu do 9. 7. 2020,
140,00 EUR (DDV vključen) ob prijavi in plačilu do 9. 8. 2020.

Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

Že vplačano kotizacijo vrnemo le ob predložitvi zdravniškega potrdila. Če je plačnik kotizacije ustanova, mora le-ta obvezno potrditi vašo prijavnico s podpisom in z žigom. Opozarjamo vas, da si s predhodnim plačilom zagotovite udeležbo na delavnicah.

Posamezna delavnica se izvede, če je na delavnico prijavljenih vsaj deset (10) udeležencev. Kotizacija mora biti poravnana še pred začetkom delavnic, sicer udeležba ni mogoča.

BIVANJE

Bivanje si udeleženci zagotovijo sami. Priporočamo:

SGTŠ Izola - Dijaški dom: http://gostinstvo.splet.arnes.si

Hostel Alieti Izola: http://www.hostel-alieti.si

Turistična agencija Laguna Izola (apartmaji in sobe): https://lagunaizola.com/

Kamp Belvedere: www.belvedere.si 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

producent za filmska dejavnost

Tel: 01/ 2410 511
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

Jan Pirnat

 

 

Jan Pirnat

producent za gledališko in lutkovno dejavnost

Tel: 01/ 2410 528
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: jan.pirnat@jskd.si

 

 

 

 

 

e-prijava