LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

TEMATSKA LIKOVNA DELAVNICA PTUJ 2023: PREOBRAZBA

Kraj izvedbe:

 

Narodni dom Ptuj

Termin:

 

od 7. do 13. avgusta 2023

Mentor:

 

akademski slikar Dušan Fišer

Cena:

 

170,00 evrov

Rok prijave:
 

16. julij 2023

 

Namen intenzivne enotedenske delavnice je poglobljeno raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks v okviru določene teme. Delavnica bo tokrat namenjena raziskovanju in interpretaciji umetniških konceptov ponovne uporabe in preobrazbe. Pod vodstvom izjemnega mentorja, umetnika in pedagoga Dušana Fišerja bodo udeleženci delavnice prepletali individualno in skupinsko delo. Nastalo produkcijo bomo predstavili tudi na razstavi (september 2023).

VSEBINA in CILJI

Tematska likovna delavnica Ptuj 2023 ima naslov PREOBRAZBE. Materialni svet potrošništva in njegovi ostanki – odpadki – nam jemljejo in uničujejo življenjski prostor, zrak, vodo, zemljo in svobodo. Umetnost se lahko na to kritično odzove, saj lahko neposredno preobrazi in reciklira uporabljene, zavržene, odložene in pozabljene predmete in s tem nagovori in opozori.

Intenzivna tematska delavnica bo temeljila na procesih vključevanja in preobrazbe uporabljenih premetov in materialov v samosvoje likovne rešitve. Osnovni material bo rabljen tekstil in izdelki iz tekstila. Proces »preoblačenja« se bo odvijal v kombinaciji z raziskovanji umetniških sredstev in izhodišč. Slika, kolaž, objekt in instalacija bodo smiselno konceptualno nadgrajeni s pomeni, ki jih reciklaža in ponovna uporaba materialov vpeljuje v umetniško delo.

Več o tematskih delavnicah:

Tematske likovne delavnice imajo že več kot tridesetletno tradicijo, tema pa je vsako leto drugačna. Udeleženci postopoma, a intenzivno, od uvodnega predavanja preko skic, likovnih vaj, diskusij in preizkusov razvijajo avtorske rešitve. Produkcijo delavnice, ki vedno predstavlja presežek ljubiteljske ustvarjalnosti, pokažemo tudi na razstavah. Sprva so delavnice potekale v Goriških Brdih, po več letih izvedbe v Šmartnem ob Paki pa bomo delavnico že tretjič izvajali na Ptuju. Tu smo se vključili v živahno kulturno dogajanje starega mestnega jedra, doživeli vpliv bogate kulturne zgodovine in z razstavama (Ptujski grad, Knjižnica Ivana Potrča) tudi sami pustili kulturni odtis. Kot občinstvo in soustvarjalci se bomo tudi tokrat navezali na razstavni program uveljavljenega mednarodnega festivala Art Stays. https://nomoresilence.si/

O MENTORJU

 

 

Dušan Fišer

Dušan Fišer, rojen 1962, je diplomiral leta 1989 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorici Metki Krašovec, nato pa je leta 1991 opravil še specialko za slikarstvo pri profesorju Emeriku Bernardu. Kasneje se je študijsko izpopolnjeval še na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Veliko razstavlja v Sloveniji in tujini, od leta 2009 pa vodi tudi razstavišče z imenom Tovarna umetnosti v prostorih nekdanje tekstilne tovarne v Majšperku. Je vodja Galerije mesta Ptuj. Deluje kot vizualni umetnik, galerist,kustos, profesor, scenograf, mentor.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala od ponedeljka, 7. avgusta 2023, od 10. ure, do nedelje, 13. avgusta 2023, do 16. ure v dvorani Narodnega doma na Ptuju.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je bila možna prek spletne prijavnice.

Prijavnico izpolnite najkasneje do 16. julija 2023.

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

Število udeležencev je omejeno na 8 – 10. Če bo prijav premalo, bomo delavnico odpovedali. Če bo prijav več, kot je prostih mest, bomo upoštevali vrstni red prijav oz. motivacijski opis. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo samo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

V primeru odpovedi zaradi višje sile bodo že vplačane kotizacije vrnjene v celoti. Udeleženci delavnic v času trajanja delavnice za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imate urejeno nezgodno zavarovanje.

CENA

Cena tečaja je 170 €. V ceno je vključena šolnina za celotedenski tečaj, potrebni materiali za delo in DDV. Slikarske in druge ustvarjalne pripomočke (čopiče, palete, škarje ipd.) udeleženci prinesejo s seboj, prav tako odpadne predmete in materiale, ki jih bodo uporabili v procesu ponovne uporabe. Podrobna navodila prejmejo po potrditvi prijave.

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Stroški bivanja in prehrane niso vključeni v ceno tečaja. Za namestitev in prehrano v času trajanja delavnice udeleženci poskrbijo sami. Podrobne informacije udeleženci prejmejo po potrditvi prijave.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Predznanje: zaželene so risarske in slikarske izkušnje, še bolj pa je pomembna želja po raziskovanju. Delavnica je namenjena odraslim ustvarjalcem, študentom in pedagogom, ki že imajo osnovna likovna znanja, predvsem pa afiniteto do razpisane teme.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

Producentka za likovno dejavnost

T: (01) 2410 515
F: (01) 2410 510
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si