LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

KIPARSKA DELAVNICA LES

Kraj izvedbe:

 

Kulturnica, Gaberke pri Šoštanju

Termin:

 

petek, sobota in nedelja, 24.–26. maj 2024 / 32 ur

Mentorica:

 

prof. Dragica Čadež Lapajne, akad. kiparka

Cena:

 

90 €

Predznanje:
 

ni pomembno

Rok prijave:
 

12. maj 2024

 

 

Tridnevna delavnica je namenjena spoznavanju kiparskih načinov pri obdelovanju in interpretaciji lesa. Temelji na povezovanju tradicionalnih znanj in obdelave materiala z najsodobnejšimi tehnologijami in umetniškimi praksami. Predznanje ni pomembno.

 

Vsebina:

Zgodovina umetnosti priča o bogati tradiciji oblikovanja v lesu, v sodobni kiparski produkciji pa je les nekoliko zapostavljen. Udeleženci delavnice raziskujejo zlasti sodobne pristope obdelovanja lesa.

Pod vodstvom vrhunske kiparke ter izkušene mentorice prof. Dragice Čadež Lapajne udeleženci spoznajo osnovne značilnosti in lastnosti lesa, pripravo materiala ter načine oblikovanja. Končna podoba skulpture je odvisna od ideje, izbranega materiala in avtorjevega pristopa. Smiselno izbran les in upoštevanje njegovih naravnih danosti se ob ročni spretnosti spaja z avtorjevim navdihom.

Delavnica poteka na prostem pod velikim kozolcem v sklopu Kulturno turističnega društva Kulturnica Gaberke. Izvedbo koordinira OI JSKD Velenje.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala v vasi Gaberke pri Šoštanju od petka, 24. maja dopoldne, do nedelje, 26. maja 2024 popoldne.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice:

Prijave zbiramo do 5. maja 2024 oz. do zapolnitve mest.

Prijavljenim bomo po izteku prijavnega roka poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun in položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba do roka, navedenega na položnici.

Če bo prijav premalo, bomo delavnico odpovedali. Če bo prijav več, kot je prostih mest, bomo upoštevali vrstni red prijav oziroma motivacijski opis. Če se boste prijavili, pa kasneje ugotovili, da se delavnice ne morete udeležiti, odpovejte takoj. Že plačano kotizacijo vrnemo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo.

CENA

Kotizacija za tečaj znaša 90€, poravnati jo je potrebno v celoti pred začetkom tečaja. Cena vključuje šolnino, kiparski material in tehnično asistenco ter DDV. Kotizacijo je potrebno poravnati pred pričetkom izobraževanja. Predračun pošljemo po e-pošti na naslov, ki ga navedete v prijavnici.

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Za prehrano bo poskrbljeno na lokaciji. Bivanje ni vključeno v kotizacijo, udeleženci lahko ugodno nočitev rezervirajo v Mladinskem hotelu Velenje oz. v Šoštanju. Več informacij vam bomo posredovali ob prijavi.

KOMU SO IZOBRAŽEVANJA NAMENJENA:

Izobraževanje je namenjeno odraslim (18+), ljubiteljskim likovnikom, študentom, mentorjem likovnih skupin in vsem, ki želijo pridobiti specifična znanja na področju kiparstva

KAJ POTREBUJETE ZA UDELEŽBO:

Za udeležbo potrebujete orodje za obdelavo lesa in zaščitno opremo. Seznam potrebne in priporočene opreme prejmete ob potrditvi prijave

POTRDILO O UDELEŽBI:

Udeleženci bodo na koncu delavnice prejeli potrdilo o opravljenem strokovnem izobraževanju. Izobraževanje se vrednoti v skladu s 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Material in orodje: kiparski material (deske in hlode) bo priskrbel organizator, vsak udeleženec pa lahko na delavnico prinese tudi svoj kos lesa, ki ga želi oblikovati. Udeleženci glede na predznanje in želje prinesejo s seboj svoje orodje: dleto, kladivo, malo motorno žago, sekiro, brusni papir, žeblje, električni podaljšek ipd.

Varnost: vsem udeležencem svetujemo, da imajo primerno delovno obleko in močno obutev, obvezno pa morajo imeti zaščitna očala in rokavice, priporočamo masko za prah in protihrupne slušalke. Udeleženci delavnic za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imajo urejeno nezgodno zavarovanje.

Število udeležencev na izobraževanju je najmanj 10 in največ 15. Če bo prijav premalo, bomo tečaj odpovedali. V primeru večjega števila prijav imajo prednost prej prijavljeni.

O MENTORICI

 

 

 

Dragica Čadež Lapajne

Akademska kiparka in profesorica Dragica Čadež Lapajne je diplomirala 1963 na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter 1965 pri Borisu Kalinu končala podiplomski študij. Delala je kot svobodna umetnica in kot redna profesorica na Pedagoški fakulteti v Mariboru in v Ljubljani ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Že od devetdesetih let vodi tudi kiparske delavnice in tečaje na JSKD. Je avtorica priročnikov Glina, les, kovina (Mladinska knjiga, 1983), Od glave do portreta (Debora, 2000) ter Torzo, akt, figura (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, 2018).

Sodelovala je na številnih razstavah, umetniških delavnicah in kiparskih simpozijih doma in na tujem. Večkrat je bila nagrajena, med drugim z nagrado Prešernovega sklada ter leta 2021 nagrado Ivane Kobilce za življenjsko delo, prejela pa je tudi zlato plaketo JSKD za leto 2021. Je ustanoviteljica Sekcije za keramiko pri ZDSLU ter pobudnica in vodja Mednarodnega trienala keramike UNICUM, članica Društva slovenskih likovnih umetnikov ter Mednarodne akademije za keramiko AIC. Ustvarja predvsem v lesu in glini, tako malo kot monumentalno plastiko.

 

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za likovno dejavnost

 

T: (01) 2410 515
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si