LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

INTENZIVNA LIKOVNA DELAVNICA: USTVARJALNO RISANJE

Kraj izvedbe:

 

Vinharje v Poljanski dolini

Termin:

 

od 9. do 14. junija 2024

Mentor:

 

akademski slikar Tone Rački

Cena:

 

Kotizacija za tečaj: 180 €, vključen priročnik

Rok prijave:
 

26. maj 2024

Vinharje

 

Tone Rački je dolgoletni mentor risanja in avtor priročnikov za risanje in slikanje, ki so izjemno priljubljeni pri ljubiteljskih ustvarjalcih, študentih likovnih smeri in pedagogih. V letu 2024 smo izdali četrti priročnik Veščina risanja s podnaslovom Ustvarjalno risanje. Tema bo v ospredju letošnjega tečaja. Raziskovali bomo, kako narediti risbo učinkovito in izrazno bogato, spoznavali bomo, kako s skiciranjem izoblikovati motiv in temo risbe, izbrati kompozicijo, vključiti ustvarjalno intuicijo ... Preizkušali bomo učinke različnih risarskih orodij in tehnik, kompozicij motiva in stilov risanja.

VSEBINA

Pri študijskem oz. šolskem risanju usvajamo znanja in veščine samega risanja. Naučimo se narisati predmete in motive, uporabljati perspektivo in senčenje. To, šolsko, risanje pa še ni ustvarjalnost, ki risarje najbolj zanima. Za ustvarjalno risanje je potrebno pozornost razširiti na risbo kot likovno delo. Pri ustvarjalnem risanju se ne sprašujemo, ali smo narisali prav, ampak kako risba učinkuje in kaj pripoveduje.

Na tem tečaju se torej ne učimo risati, pač pa raziskujemo, kako narediti risbo učinkovito in izrazno bogato. Preskusili bomo, kaj k temu prispeva uporaba različnih risarskih orodij in tehnik, kaj kompozicija motiva, kaj stil risanja, kako s skiciranjem izoblikovati motiv in temo risbe, kako v risarsko ustvarjanje vključiti ustvarjalno intuicijo. Ustvarjalno risanje je osnova za ustvarjalno slikanje pa tudi za iskanje učinkovitih izraznih rešitev v drugih medijih.

Tradicionalna intenzivna delavnica risanja pod mentorskim vodstvom Toneta Račkega je vrsto let potekala na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, v letu 2022 pa smo jo preselili na slikovito turistično kmetijo v Vinharje pri Škofji Loki. Tudi nova lokacija ponuja izjemne pogoje za učenje in ustvarjanje: prostor za delo in druženje v preurejenem kozolcu, blagodejno zelenilo okoliških pašnikov, mir in tišino za ustvarjalno koncentracijo, odlično domačo postrežbo in udobno namestitev v ločeni stavbi.

Delavnica je primerna za izkušene risarje, ki želijo pod vodstvom mentorja poglobiti svoje znanje, za začetnike, ki bi želeli spoznati osnovne likovne principe in veščine, pa tudi za tiste, ki želijo združiti prijetno s koristnim in preživeti nekaj dni ob ustvarjalnem druženju v idiličnem okolju.

Predznanje ni potrebno. Materiali za delo bodo zagotovljeni. Risanje bo potekalo s surovim ogljem, s svinčnikom, grobim čopičem in tušem ipd.

O MENTORJU

 

Tone Rački

Akademski slikar Tone Rački (1946) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1973. Študiral je tudi na Pedagoški akademiji pri prof. Zoranu Didku, kjer se je začel zanimati za metode umetnostne vzgoje, kar je opredelilo njegovo nadaljnje delo. Že štiri desetletja se ukvarja s pedagoškim delom na področju vizualnih medijev: filma, videa, animiranega filma, stripa in likovne umetnosti. Zanimajo ga predvsem metode podajanja likovnih veščin. Razvija in uvaja sisteme praktičnih vaj za osvajanje znanj na posameznih likovnih področjih. Izsledke svojega pedagoškega dela objavlja v številnih člankih in samostojnih publikacijah. Pri JSKD so izšle naslednje knjige: Veščina likovne kompozicije, Veščina risanja 1 – Predmeti in prostor, Veščina risanja 2 – Človeška figura, Veščina risanja 3 – Majhne skrivnosti velikih mojstrov, Veščina slikanja: Barve in Veščina risanja 4 – Ustvarjalno risanje.

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Delavnica bo potekala na Turistični kmetiji Ljubica, Vinharje nad Škofjo Loko, od nedelje, 9. junija, do petka, 14. junija 2024. Ateljejsko delo bo potekalo vsak dan od 9. do 13. ure in od 15. do 19. ure (razen na dan prihoda in odhoda). Delo in druženje bo potekalo v 180 m2 velikem in svetlem večnamenskem prostoru, preurejenem kozolcu. Prostor je ogrevan in klimatiziran.)

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijava je možna prek spletne prijavnice:

PRIJAVNICA

Prijavnico izpolnite najkasneje do 26. maja 2024 oziroma do zapolnitve mest.

Prijavljenim bomo poslali obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami ter predračun s položnico za plačilo kotizacije. Poravnati jo je treba v celoti pred začetkom tečaja.

CENA

Cena tečaja je 180 €. V ceno je vključena šolnina, priročnik, risarski material in oprema in DDV. Vsak udeleženec prejme tudi praktično darilo.

BIVANJE IN PREHRANA

Na ekološki turistični kmetiji Ljubica (Vinharje 10, 4223 Poljane nad Škofjo Loko) se s kmečkim turizmom ukvarjajo že tretjo generacijo, od leta 1964. Do lokacije vodi lično urejena asfaltna cesta, kmetija je na samem, ni prometa in hrupa. Za bivanje je na voljo 10 sob s kopalnicami. Nastanitveni objekt ima dvigalo. Kuhajo odlično domačo hrano, pridelano na ekološki kmetiji, po želji pripravijo tudi vegetarijanske in veganske jedi. Cena za celotno bivanje in prehrano v času delavnice je 300€ in vključuje 5 nočitev s polnim penzionom v dvoposteljni sobi in dodatno kosilo na dan odhoda. Plačilo se izvede na lokaciji. Doplačilo za enoposteljno sobo je 50€ (glede na razpoložljivost).

 

Atelje Vinharje

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Delavnica je namenjena odraslim ljubiteljskim ustvarjalcem, študentom, mentorjem likovnih skupin in pedagogom. Predznanje ni potrebno. Število udeležencev je omejeno. Če je prijav več, kot je prostih mest, imajo prednost prej prijavljeni oz. se prijavljene izbere na podlagi motivacijskega opisa. Če je prijav premalo, se delavnica ne izvaja. Že plačano kotizacijo vrnemo v primeru bolezni, če predložite zdravniško potrdilo, ali v primeru odpovedi zaradi višje sile. Udeleženci delavnic v času trajanja delavnice za svojo varnost odgovarjajo sami. Priporočamo, da imate urejeno nezgodno zavarovanje.

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za likovno dejavnost

 

T: (01) 2410 515
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si