RAZSTAVE IN PRIREDITVE

 

Priročnik

 

 

 

 

 

 

Janez Zalaznik


Kvadrat in krog, kocka in krogla
Hiter krog čez kvadrat v likovni umetnosti

 

Obseg: 60 strani
Format: 190 mm x 190 mm

Cena: 15,00 evrov

 

Kratek vodnik je nastal ob razpisu 5. državne tematske razstave JSKD, ki želi ustvarjalce in ustvarjalke spodbuditi k delu na kvadratnih ali okroglih nosilcih, na katerih naj tudi prevladujejo oblike, povezane ali izpeljane iz kvadrata in kroga.
»Verjamem namreč, da ta na prvi pogled ozko zamejeni izziv ponuja ogromno še ne videnih kreativnih možnosti kot tudi skoraj nujno izkušnjo za vsakega zvedavega ustvarjalca. Krog je namreč še vedno odprt in kvadrat zagotovo še ni odtekel zadnjega kroga!«, je zapisal avtor.

 

»Za XX. stoletje bi z malo pretiravanja lahko trdili, da gre za dobo, ki jo kvadrat neizprosno označuje. Umetniki, predvsem tisti, ki so stremeli k ustvarjanju na osnovi abstraktnih, geometrijskih oblik, so v kvadratu našli odličnega sogovornika. Radi so imeli njegovo neobremenjenost s pravokotniško dilemo – »ali figura ali krajina«. Skupaj s krogom je kvadrat predstavljal obliko popolne skladnosti in uravnoteženosti, s tem pa je postal ustrezen ideal v kaotičnem času družbenih prevratov, gospodarskih zlomov in svetovnih vojn.«

 

Priročnik lahko kupite v naši spletni knjigarni:

http://www.jskd.si/knjigarna/likovna/kvadrat-in-krog-kocka-in-krogla.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiv

Državna tematska razstava 2014

 

Državna tematska razstava 2012 (Tekst v podobi)