RAZSTAVE IN PRIREDITVE

 

FESTIVAL VIZIJE - FESTIVAL MLADINSKE KULTURE 2018
Likovni ustvarjalci – Foto Vizije

LEPO MI JE


Strokovna komisija, ki sta jo sestavljali Monika Ivančič Fajfar, samostojna kustosinja in likovna kritičarka ter Sonja Lebedinec, magistra fotografije in profesorica, si je 19. aprila 2018 ogledala vse prispele fotografije. Na razpis je dela poslalo 32 avtoric in avtorjev.
Za razstavo LEPO MI JE je žirija izbrala dela 12 prijavljenih, ki so s serijami fotografij predstavili izviren pogled na tematiko ter hkrati izkazali likovno kreativnost in tehnično kakovost: Ana Debeljak, Ana Grom, Ariana Hodžič, Anamari Hribar, Eva Križaj, Maja Krvina, Lucija Maver, Alen Milavec, Ronja Osovnikar Šraj, Jakob Suhadolc, Andraž Vončina, Tonja Žagar.


Izbor del je temeljil na kriterijih, ki so bili objavljeni v razpisu. Komisija je upoštevala inovativnost, ocenjevala je svežino v obravnavanju dane teme, idejno in narativno nadgradnjo izhodiščnega motiva, predvsem pa je bila pozorna na domišljenost koncepta in pristopa k seriji fotografij-fotozgodbi.


Odprtje razstave, podelitev priznanj in razglasitev dobitnika nagrade fotovizionar  2018 je bila v petek, 18. maja 2018 ob 19. uri v Rotundi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

 

Tema fotografskega natečaja festivala mladinske kulture Vizije 2018 je bila naslovljena enostavno, a udarno: Lepo mi je! Kadar rečemo »lepo mi je«, smo srečni in zadovoljni. Pa nam je v današnjem času dovolj lepo? Pisatelj in esejist Michael Foley v knjigi Čas absurda. Zakaj je v modernem svetu tako težko biti srečen ugotavlja, da kot družba še nikdar v zgodovini nismo bili tako zdravi, varni in bogati, a hkrati tako nesrečni in nezadovoljni.
Sreča je danes na vrhu lestvice želenih ciljev in vrednot. Tako kot popolna lepota, vrhunska telesna pripravljenost in uspešna kariera. Kljub temu (ali prav zato) je nezadovoljstvo s samim seboj – s svojim izgledom, osebnim počutjem in lastnimi dosežki – razširjeno tako med mlajšimi kot starejšimi generacijami. Zdi se, da je izražanje (osebnih) pozitivnih občutij marsikdaj težje, kot izražanje (družbeno) kritičnih pogledov na svet. Obenem pa je lépo pogosto razumljeno kot površinsko, plehko, osladno, kičasto in nevredno celo na področju »lepih umetnosti«. Na videz preprosta izhodiščna tema se je torej izkazala za precej zahtevno.
Razpisni pogoji so od mladih fotografov zahtevali, da na natečaj pošljejo serijo 5 do 7 fotografij, ki bodo sestavljale povezano celoto. Na razpis je dela poslalo 32 avtoric in avtorjev. Za razstavo je žirija izbrala dela 12 prijavljenih, ki so s serijami fotografij predstavili izviren pogled na tematiko ter hkrati izkazali likovno kreativnost in tehnično kakovost. Tudi med neizbranimi je bilo nekaj obetavnih talentov, ki so s posameznimi fotografijami pokazali občutek za likovno gledanje, vendar jih (še) niso uspeli povezati v likovne in vsebinske celote.
Razstavljene fotografske zgodbe na raznolike načine pripovedujejo o lepih trenutkih iz narave, urbanega okolja in vsakdanjega življenja: prikazujejo občutke sreče v toplem zavetju doma, pričakovanje popotnih avantur v resnične in domišljijske svetove ali trenutke počitniške sproščenosti. Zapisujejo občutja o družinski povezanosti ali erotični ljubezni. Beležijo radost v gibanju, plesu in glasbi ter barvite posnetke ulic, plaž in lokalov. Iskrice življenjske lepote prepoznajo v idiličnih pokrajinah in v podobah iz živalskega sveta. Predstavijo uživanje v samotni tišini narave.
Mlade fotografinje in fotografi so torej srečo znali ujeti v vsakdanjih in posebnih trenutkih, v družbi in samoti, v naravi in mestnem vrvežu. Naj razstavljena dela tudi vsem obiskovalcem festivala Vizije – mladim, mlajšim odraslim in starejšim – odprejo oči za videnje lepote, ki nas obdaja, in tiste, ki izhaja iz nas samih. Naj nam je lepo!

Monika Ivančič Fajfar, selektorica fotovizij

 

Informacije

Andreja Koblar Perko

samostojna strokovna svetovalka za likovno dejavnost

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5
SI - 1000 Ljubljana
T 01 24 10 515
F 01 24 10 510
E andreja.koblar@jskd.si
W www.jskd.si   

 

 

 

 

 

knjižica

programska knjižica (2 MB, pdf)