RAZSTAVE IN PRIREDITVE

 


 

REZULTATI NATEČAJA MODRO POLETJE


Na natečaj z naslovom Modro poletje, ki je potekal med 1. julijem in 15. septembrom, smo prejeli 115 likovnih del. Razvrstili smo jih v tri sklope: 67 del v sklopu odraslih, 17 del v sklopu otrok in mladostnikov ter 31 del v sklopu skupinskih prijav. Prejeli smo likovna dela z različnih področij, slikarstva, fotografije, risbe, kiparstva in instalacije. Izbor je bil zahteven, pri tem pa smo upoštevali naslednje kriterije:

- upoštevanje razpisane tematike

- izviren pogled

- kreativna kompozicijska postavitev

- barvna kompozicija

- avtorske likovne rešitve

- prostorska razčlenjenost

Sodelujočim na natečaju Modro poletje smo podelili 4 nagrade in 16 pohval.

Nagrade prejmejo:

 

Binca Lomšek


Binca Lomšek (odrasli) je v fotografiji z naslovom Ledena modrina ujela deklico s sladoledom. Pri tem portretu je uporabila drugačen, nevsakdanji pogled od zgoraj navzdol. V izvirnost dela nas je prepričala diagonalna kompozicijska rešitev, nenavadni kompozicijski rezi portreta in zanimiva kombinacija hladno-toplih barv. Vsekakor gre za fotografijo, ki odraža originalne vsebinske in formalne likovne rešitve.

 

Špela Fridau


Špela Fridau (odrasli) nam je poslala kolaž z naslovom Blues, ki drzno in povsem na avtorsko originalen način združuje različne svetove. Avtorica v  svojem delu ustvarjalno povezuje figuraliko, tihožitje in krajino, ki na prvi pogled nimajo nobenih stičnih točk, hkrati pa je tako vsebinsko zgoščen in prepleten svet najboljši odraz časa v katerem živimo. Kompozicija je bogato in dinamično prostorsko razčlenjena.

 

Natan Klobas


Natan Klobas (mladostniki) v svoji fotografiji z naslovom Prepuščena jadrnica združuje izjemen panoramski pogled na morje in gorsko verigo. K spokojnem karakterju krajine je kot protiutež dodana barka s figuro, ki ustvarja intenzivno dinamiko v prvem planu. Izvirnost fotografije določa izjemen, neponovljiv pogled na pokrajino v modrih odtenkih. K temu je potrebno dodati zanimive kompozicijske reze, kontrastne svetlobne učinke in večplastne prostorske plane.

 

Gala Liška


Gala Liška (otroci) prejme nagrado za izvirno in ustvarjalno delo z naslovom V globini, ki je oblikovano kot mešana tehnika tridimenzionalnih objektov in risarskih raziskovanj na ploskvi. Avtorica je dosegla vsebinski izraz poletja z igrivimi in spontanimi oblikami, prav tako je na kreativen način uporabila vsakdanje predmete kot je pentlja za darila.


Pohvale prejmejo:

Odrasli:
Blaženka Rocco: Val 2
Gabrijela Hauptman: Modrina neba
Ingrid Novak: Nekoč
Lara Peršič: Val
Mojca Perše: Med klasjem
Mojca Velikonja: Neskončna modrina
Nevenka Flajs: Modrost
Urška Boljkovac: Daleč tja prek morja

Otroci in mladostniki
Aljaž Šraj: Ladjice
Eva Vukšinič: Modra misel, Osnovna šola Šmartno pri Litiji, mentorica Brigita Lindič
Martin Grm: Med oblaki
Nik Piberčnik: Morsko potapljanje, Osnovna šola Otočec, mentorica Karmen Cimermančič
Sofija Simčič: Morski polž
Vita Majer: Vztrajnost
Zarja Šraj: Ribice

Skupinske prijave / pohvala mentorici
Dorotea Pavlovič, DUO Impoljca Sevnica


Selektorica natečaja: Slađana Mitrović, akademska slikarka in likovna pedagoginja

V Ljubljani, 13. 10. 2021

 

Dodatne informacije

Monika Ivančič Fajfar
producentka za likovno dejavnost

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5
SI - 1000 Ljubljana
T 01 24 10 515
E monika.ivancic-fajfar@jskd.si

W www.jskd.si