IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2021/22

 

Naziv seminarja:

 

KOMUNIKACIJA Z UREDNIKI
Izzivi pisanja in objavljanja avtorskih besedil
Literarna šola JSKD 2022

Organizatorji:

 

JSKD RS in revija Mentor v sodelovanju z območno izpostavo Novo mesto

Kraj izvedbe:

 

Novo mesto, Kulturni center Janeza Trdine

Termin:

 

od četrtka do sobote, 25. do 27. avgusta 2022

Mentorji:

 

dr. David Bedrač, dr. Jožica Jožef Beg, Kaja Cvelbar, mag. Ana Porenta, dr. Aljoša Harlamov

Cena:

 

80,00 € (kotizacija za delavnico, plačljiva po predračunu do začetka šole)
Udeleženci sami poravnajo stroške dveh nočitev in kosil.

Število udeležencev:

 

12 do največ 15 udeležencev

Rok prijave:

 

torek, 16. avgusta 2022, oz. do zapolnitve mest

 

VSEBINA

Pisanje leposlovja zagotovo izhaja iz ljubezni do knjig in literature, vendar za sam proces ni dovolj le talent, pestro življenje, senzibilnost, radovednost …  Ustvarjanje besedil zahteva poznavanje (vsaj osnovnih) literarnih zakonitosti, veliko branja klasične in sodobne literature, piljenja posameznih besed, izkušnje z glasnim in javnim branjem lastnih besedil, sprejemanje strokovnih mnenj o napisanem, morda celo prijave na literarne natečaje …  Ko sta avtor in besedilo zrela za soočenje z javnostjo, za vstop v literaturo, se začne iskanje možnosti, priprava besedil kot celote, predstavitev avtorja, izbor založb/uredništev in še kaj. O samih besedilih, temah, količini pošiljanja, načinu komunikacije, kaj poslati uredništvom; če še nimamo izkušenj, kako zaščititi svoje besedilo …  o vsem tem in še marsičem se bomo pogovarjali na letošnji literarni šoli v Novem mestu.  Kje in kako začeti, da pridemo do prvih objav in kako do svoje lastne knjige?

Literarna šola 2022 je namenjena odraslim udeležencem (od 18. leta naprej), ki jih zanima literarno ustvarjanje  in bi ga radi še poglobili, predvsem pa že imajo premišljeno željo po objavi v literarnem glasilu, literarni reviji, zborniku, v pesniški zbirki ali proznem delu. Takrat se začne iskanje založb oz. komunikacija z urednikom, ki presodi, ali je delo že dovolj kakovostno za objavo. Literarno šolo priporočamo tako literarnim ustvarjalcem kot študentom, pedagogom, profesorjem, urednikom šolskih glasil,  mentorjem, vodjem literarnih skupin, pravljičarjem, knjižničarjem … Vsem, ki razmišljate o svoji knjigi!

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

PREDVIDENI TERMINI DELAVNIC
in KULTURNI SPREMLJEVALNI PROGRAM*:

Novo mesto, Kulturni center Janeza Trdine, Novi trg 5, 8000 Novo mesto

četrtek, 25. avgusta 2022, 15.00-19.00

Naslov delavnice:  NA UREDNIKOVI MIZI 
Mentorice: dr. Jožica Jožef Beg, Kaja Cvelbar, Barbara Rigler  

Kratka vsebina:

15.00–15.30, Barbara Rigler, kratek uvod in predstavitev revije Mentor;

15.30 – 17.00,  dr. Jožica Jožef Beg,
OD PRIPRAVE NATEČAJA DO IZIDA ZBORNIKA

Na delavnici bomo ob primeru literarnega natečaja poezije in kratke proze SdDBk 2016–2022 spregovorili o tem, na kaj naj bi bili pozorni avtorji pri ustvarjanju in pri oddaji besedila, kako potekata ocenjevanje prispevkov ter komunikacija med organizatorjem in udeleženci natečaja. Predstavljeni natečaj se vsako leto zaključi z izidom zbornika, v katerem so objavljena tudi nenagrajena besedila (vsaj eno besedilo vsakega avtorja oz. avtorice). Ker večina udeležencev na natečaj pošlje tri pesmi, se bodo udeleženci preizkusili v izbiri tiste, ki je po njihovem mnenju najustreznejša za objavo. 

17.15–19.00, Kaja Cvelbar,
RAST LITERARNE REVIJE

Predstavila bom revijo Rast in njen pomen, vlogo za pisce in bralce. Izhaja iz lokalnega okolja, ki ga predstavlja, a ga obenem prerašča. Izpostavila bom pomen objavljanja v revijah za ustvarjalce, ki so že uveljavljeni, in tiste, ki se še uveljavljajo; kako priti v stik z urednikom, kakšno besedilo mu poslati, kako komunicirati z njim in potem skupaj z njim oblikovati končno verzijo besedila.

* Spremljevalni program na Glavnem trgu v atriju knjigarne, kavarne Goga in pred Gogo:  25. 8. 2022, 20.00, novo mesto short 

petek, 26. avgusta 2022,  ob 9.00-13.00

Naslov delavnice: »KNJIŽEVNI POKOL Z MOTORKO«
Mentor:  dr. Aljoša Harlamov
Kratka vsebina: Če že razumemo, kaj z besedili počne urednik (pa to res razumemo?), ko ne objavlja na instagramu, moderira pogovora z avtorjem ali podpisuje pogodb, zelo pogosto ne vemo, kako uredniško delo konkretno počne, kaj vse to zajema, s kakšnim namenom in zakaj. Zato bomo na delavnici na konkretnih primerih iz uredniške prakse pogledali, kako in zakaj se urednik loti rokopisa, kako in zakaj ga ureja na strukturni, zgodbeni ter kako in zakaj na slogovni, jezikovni ravni; pa tudi, kaj in zakaj briše, krajša, "kopa" po tekstu, kaj lahko ali bi moral avtor pričakovati od svojega urednika ter kaj ponavadi urednik pričakuje od svojega avtorja. 

petek, 26. avgusta 2022, ob 15.00-19.00

Naslov delavnice: »ZASLON ZA PESMI«
Mentorica:  mag. Ana Porenta
Kratka vsebina: Pesem si je spletni medij, na katerem lahko včlanjeni avtorji objavljajo svojo poezijo. Velika branost posamezne pesmi je za nekatere avtorje ključna. Za druge pesniška rast, branje, informiranost, odkrivanje možnosti. Predstavila bom delovanje Pesem si in skupaj bomo raziskovali, kaj omogoča ta spletni portal. Na osnovi primerov bomo razglabljali o povezavi med uredniki in objavljajočimi, o posebnem uredniško – mentorskem pristopu, ki botruje razmišljanju o posamezni (pravkar objavljeni) pesmi. Ta se lahko na mestu objave skozi dialog tudi spreminja in pogosto najde (tako izboljšana) pot v literarne revije, na različne razpise in v zbirke. Razmišljali bomo o iskanju ravnovesja med raznolikimi objavami, o podčrtankah ter uredniškem izboru pesmi letnih časov in za zbornik Pesem si, ki med svoje platnice letno lahko ujame le desetino podčrtanih objav s portala. Preizkusili se bomo tudi v vlogi kritične_ga bralca_ke / izbiralca_ke)

* Spremljevalni program na Glavnem trgu v atriju knjigarne, kavarne Goga in pred Gogo: 
26. 8. 2022, 20.00, podelitev nagrade novo mesto short in koncert

sobota, 27. avgusta 2022

* Spremljevalni program na Glavnem trgu v atriju knjigarne, kavarne Goga in pred Gogo:
27. 8. 2022, 10.00, novo mesto short, zajtrk z nagrajencem / nagrajenko

13.00-17.00

Naslov delavnice:  PRVI KORAKI BESED
Mentor:   dr. David Bedrač
Kratka vsebina: V delavnici se bomo posvetili odgovornim vprašanjem uredniškega dela in ustreznih načinov komunikacije urednika z avtorji ter obratno. Ukvarjali se bomo z vprašanjem, kako mlademu avtorju sploh podati povratno informacijo o napisanem, ne da bi bili pri tem preveč popustljivi na eni strani in prezahtevni na drugi. Pogovarjali se bomo o tem, kako narediti program za določeno glasilo in kako urediti zbornik. Dotaknili pa se bomo tudi področja prvih objav v resnejših literarnih revijah, ki presegajo šolsko in občinsko okolje, ter tega, kako narediti prve korake do samostojnega knjižnega dela.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave:  torek, 16. avgusta  2022 (oz. do zapolnitve mest). Izpolnjeno e-prijavnico na naslednji povezavi:

e-prijava

Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu. Prijavi priložite kratek opis vaše literarne ustvarjalnosti!

STROŠKI

Šolnina za literarno šolo (vse tri dni) znaša 80,00 €. Sklad bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Šolnino je treba poravnati pred začetkom šole. Prijavnica je nepreklicna, šolnino povrnemo le na podlagi zdravniškega spričevala. Vsak udeleženec bo prejel potrdilo o sodelovanju na literarni šoli (s točkami za napredovanje).!

BIVANJE IN PREHRANA

Bivanje (nočitev z zajtrkom) je možno po lastni izbiri, priporočamo Hostel Situla, Dilančeva ulica 1, 8000 Novo mesto (http://www.situla.si/ ), ali Hotel Center Novo mesto, gostinstvo in turizem, d.o.o., Glavni trg 23, 8000 Novo mesto (https://www.hotel-center.si/);  kjer so cene najbolj ugodne (Hostel Situla – cca. 22 €; Hotel Center – 26 €).

V primeru, da bi želeli tudi skupno kosilo, se bomo dogovorili za doplačilo.
Za večerji in večerni kulturni program bomo poskrbeli skupaj z območno izpostavo JSKD Novo mesto. 

PREDSTAVITEV MENTORJEV:

David Bedrač

Avtor fotografije je Črtomir Goznik.

 

 

dr. David Bedrač (r. 1978 na Ptuju), profesor, pesnik, pisatelj, doktor literarnih ved, piše literarno kritiko in članke s področja literature in kulture. Piše tudi strokovne in znanstvene članke. Je avtor sedmih pesniških zbirk za odrasle: Neskončnost (1998), Poezija pomolov (2001), Pesmi iz šipe (2006), Centimetri sveta (2010), Tanka molčanja (2013), Tvoj nakupovalni voziček (2014) in V hiši tvojega popka (2017). Njegove pesmi so prevedene v več jezikov, sodeloval je na mnogih domačih in mednarodnih festivalih. Piše tudi za otroke. Izdal je štiri zbirke otroških pesmi: Pesniška hiša (2008), Gugajčki in gugaji (2010), So že smehci k vam prispeli (2014) in Igravčki (2021). Poezijo za otroke objavlja tudi v revijah Ciciban, Cicido in Zmajček. Vodil je številne literarne delavnice in izpeljal predavanja na temo literarnega ustvarjanja. Izdal je tudi dva priročnika s področja pesnjenja, in sicer: Brez uteži (2007) in Pesniške poti brez uteži (2018). Leta 2015 je doktoriral področja najsodobnejše slovenske lirike. S področjem mentorstva mladim avtorjem se intenzivno ukvarja že več kot dvajset let. O tem piše članke in predava ter vodi delavnice v sklopu različnih festivalov (Roševi dnevi, Mihčev festival, Pesniška olimpijada itd.). S skoraj dvajsetletno učiteljsko prakso v osnovni šoli Ljudski vrt Ptuj pa svoje teorije tudi praktično preizkuša kot mentor literarnega in šolskega glasila ter mentor številnim mladim literarnim ustvarjalcem, ki jim je pomagal pri prvih literarnih korakih.

 

Jožica Jožef Beg

Dr. Jožica Jožef Beg (1963) je srednješolska profesorica, mentorica dijakom pri ustvarjalnem pisanju, avtorica učbenikov za slovenščino in spremnih besed h knjižnim izdajam poezije in proze. Leta 2015 je doktorirala na Oddelku za slovenski jezik in književnost iz didaktike književnosti. Od leta 2015 je predsednica Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine in je kot pobudnica literarnega natečaja poezije in kratke proze (2016–2022) tudi urednica zbornika z besedili udeležencev natečaja. Od leta 2019 je urednica knjižne zbirke Skrita literarna dediščina Dolenjske in Bele krajine.

 

Kaja Cvelbar

Kaja Cvelbar (1992, Novo mesto) je magistrica profesorica slovenščine in sociologije. Poučuje slovenščino in je od leta 2017 izvršna urednica revije Rast - revije za literaturo, kulturo in družbena vprašanja. Lektorira različna besedila in sodeluje v literarnih žirijah.

 

Ana PorentaAvtor fotografije je Gregor Grešak

mag. Ana Porenta (r. 1965) je magistrica znanosti (FF Ljubljana, Oddelek za pedagogiko in andragogiko), učiteljica, ustanoviteljica Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti, soustanoviteljica portala www.pesem.si ter glavna urednica tega spletnega medija od njegovega nastanka (2007). Doslej so izšle tri pesniške zbirke: Sem se (2005). Kitke (s Sonjo Votolen in Jano Pečečnik, 2009) in Deklice (2016). Petkrat je bila finalsitka Pesniškega turnirja in finalistka prve izvedbe nove pesniške nagrade Kresnice (2022). Je avtorica številnih učbenikov in priročnikov za pouk slovenščine na začetku šolanja, mladinskega romana Virtualnisvet.com (2004), cd-roma Na sledi za medvedi (2002), zgodb in gledaliških besedil za otroke in mladostnike (Videzi sveta in Videzi domišljije - 2006, 2007), didaktične namizne igre LiteraTURA z Josipom Jurčičem (2021) ... . Piše spremne besede, ureja pesniške zbirke ter soureja letne zbornike Pesem si (doslej izšlo 16 številk) ter literarne zbornike in glasila (odraslih in otroških) skupin, v katerih deluje kot mentorica literarnih delavnic.

Aljoša Harlamov Avtorica fotografije je Saša Kovačič.

Aljoša Harlamov (1983) je glavni urednik Cankarjeve založbe in publicist. Leta 2016 je na Oddelku za slovenski jezik in književnost Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani doktoriral iz slovenskega modernističnega romana. Do leta 2016 je deloval kot literarni kritik in leta 2014 za svoje delo prejel Stritarjevo nagrado. V letih 2012-2016 je bil urednik AirBeletrine. Je glavni urednik revije Mentor, skupaj s kolegoma snema podkast o žanrski umetnosti O.B.O.D. ter je avtor romana Bildungsroman (Litera 2009).

 

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler
producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238
E: mentor@jskd.si

Klavdija Kotar
vodja območne izpostave JSKD  Novo mesto
T: 07 393 03 80
E: oi.novo.mesto@jskd.si

 

 

 

 

 

 

 

urnik z dodatnim programom