LITERATURA /IZOBRAŽEVANJA /2014-2015

Naziv tečaja:

 

 

LITERARNA ŠOLA

MLADOST V MOČVIRJU

Soorganizatorji:   JSKD OI Lendava, Občina Velika Polana in ŠTRK Slovenija, OŠ Miška Kranjca Velika Polana

Kraj izvedbe:

 

Velika Polana, domačija Miška Kranjca

Termin:

 

od četrtka do nedelje, 17. do 20. septembra 2015

Mentorji:

 

 

Vlado Žabot, dr. David Bedrač, dr. Barbara Simoniti, Peter Škerl,  Liljana Klemenčič

Cena:

 

50,00 EUR

Rok prijave:
 

četrtek, 9. 7. 2015 (v primeru prostih mest, podaljšamo do 8. 9. 2015)

 


Predavanja ter delavnice kreativnega pisanja z mentorji in literati o mladinski literaturi (proza, poezija, dramatika …), pogovori z literarnimi gosti

 

 

 

 

VSEBINA


Predavanja ter delavnice kreativnega pisanja z mentorji in literati o mladinski literaturi (proza, poezija, ilustracije  …), pogovori z literarnimi gosti, vodeni ogledi zanimivosti – domačija Miška Kranjca.

Kaj je mladinska književnost? Kdo in kako jo piše? Kdo jo bere, mladi ali odrasli, morda oboji? Kakšne so značilnosti in zakonitosti? Kakšne so teme? Je jezik otročji ali enostaven? So lahko v mladinski književnosti predstavljeni tabuji? O otroški in mladinski književnosti ter odraslih so v drugi, majski številki revije Mentor pisali in razmišljali red. prof. dr. Dragica Haramija, literarna kritičarka Larisa Javernik, pisateljica Suzana Tratnik in likovni urednik Pavle Učakar; v intervjuju pa še pisatelj Slavko Pregl. Svoje povzetke so predstavili v okviru 60-obletnice mladinskega oddelka v Knjižnici Ivana Potrča na Ptuju.

K sodelovanju na literarni šoli, ki smo jo poimenovali po mladinskem romanu Miška Kranjca (Miško Kranjec, 1962: Mladost v močvirju,Murska Sobota: Pomurska založba) smo povabili uveljavljene pisatelje in pesnike, pedagoge, mentorje, urednike, celo ilustratorja, da bodo s svojimi ustvarjalnimi izkušnjami in mentorskim delom v vas prebudili zgodbopisce ter poete za mlade in odrasle bralce.

Komu je literarna šola namenjena:  pedagogom, mentorjem, literarnim ustvarjalcem, učiteljem predmetne stopnje, profesorjem, vodjem literarnih skupin, pravljičarjem, knjižničarjem  ….


 

  1. O MENTORJIH

 

 

 

 

DAVID BEDRAČ

pesnik, profesor slovenščine, doktor literarnih ved, literarni mentor. Objavil je šest pesniških zbirk za odrasle (NESKONČNOST, 1998 / POEZIJA POMOLOV, 2002 / PESMI IZ ŠIPE, 2006 / CENTIMETRI SVETA, 2010 / TANKA MOLČANJA, 2013 / TVOJ NAKUPOVALNI VOZIČEK, 2014) in tri za otroke (PESNIŠKA HIŠA, 2008 / GUGAJČKI IN GUGAJI, 2010 / SO ŽE SMEHCI K VAM PRISPELI, 2014) ter priročnik o pesnjenju (BREZ UTEŽI, 2007). Piše tudi literarno kritiko, eseje in članke s področja literature in kulture. Vodi literarne delavnice in je mentor številnim, danes uveljavljenim avtorjem po vsej Sloveniji. Doktoriral je s področja sodobne slovenske književnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LILJANA KLEMENČIČ

rojena in živi na Ptuju, po očetu je pol Hrvatica, ali bolje Zagorka. Po ptujski gimnaziji je absolvirala likovno vzgojo na tedanji Pedagoški akademiji v Mariboru in se najprej zaposlila kot učiteljica likovne vzgoje in tehnike na ptujski osnovni šoli s prilagojenim programom, kasneje tudi na OŠ Hajdina. Leta 1984 je pristala v Mladinskem oddelku tedanje Ljudske in študijske knjižnice Ptuj, pridobila je potrebno bibliotekarsko izobrazbo. Zdaj je vodja Mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in pravljičarka.  V tem času se je veliko formalno in neformalno izobraževala ter postavila mnoge avtorske projekte, ki so vezani na literaturo, bibliopedagogiko in pravljičarstvo. Za svoje delo na bibliotekarskem in pravljičarskem področju je prejela najvišje strokovno priznanje (Čopovo diplomo) in najvišje občinsko kulturniško priznanje (oljenko). Poleg bibliopedagoškega avtorskega dela se ukvarja tudi z recenzijami otroškega in mladinskega leposlovja ter je avtorica literarnih rubrik (Tednikova Knjigarnica, Mentorjev bibliotrk, Neobvezno za knjigoljube…) in strokovnih člankov ter predavanj. Je tudi članica uredništva revije Mentor, članica odbora Društva bralna značka Slovenije ter avtorica dveh slikanic: Kurent (ilustracije Matjaž Schmidt) in Kako je Evropa dobila ime (ilustracije Mojca Cerjak) ter spremnih besed (npr. v romanu Stvar Marjane Moškrič).

 

 

 

 

 

BARBARA KATARINA SIMONITI

Je pesnica, pisateljica in prevajalka. Rodila se je v Slovenj Gradcu, mami Jasni Šetinc-Simoniti, profesorici grščine, latinščine in nemščine, in očetu Juriju Simonitiju, zdravniku specialistu interne medicine in nefrologije ter primariju. Osnovno šolo je končala v Slovenj Gradcu in gimnazijo na Ravnah na Koroškem. Že zelo zgodaj jo je pritegnila čarovnija jezika; prvo pravljico je napisala s sedmimi leti, pesmi je začela pisati z enajstimi. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je študirala slovenščino in angleščino kot dva glavna predmeta. Diplomirala je iz književnosti, na slovenščini z nalogo Razsežnosti tišine v Kosovelovi poeziji... Od leta 1995 je svobodna pisateljica in prevajalka in živi v Ljubljani.

 

 

 

 

 

 

 

PETER ŠKERL

slikar, ilustrator in oblikovalec vidnih sporočil. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani je končal študij  ilustracije in oblikovanja vizualnih komunikacij, od leta 2002 je v svobodnem poklicu. Do danes je za njim več kot 100 različnih izdaj, za katere je prispeval ilustracije. Ilustracije Petra Škerla najdemo v številnih učbenikih, slikanicah  in revijah. Leta 2002 je prejel posebno priznanje Hinka Smrekarja za mladega ustvarjalca za ilustracije iz knjige Kako postati deževnikar.  Leta 2008 je prejel nagrado za najlepšo izvirno slovensko slikanico za ilustracije iz knjige Klobuk gospoda Konstantina.  Leta 2012 je prejel veliko nagrado Hinka Smrekarja za ilustracije Močvirniki. knjiga Močvirniki se je uvrstila v izbor 250 najboljših knjig z vsega sveta (A Selection of International Children's and Youth Literature) The White Ravens, München 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VLADO ŽABOT

 rojen v Šafarskem, s stalnim bivališčem v Ljubljani. Po končani gimnaziji je diplomiral iz primerjalne književnosti z literarno teorijo in slovenščine na ljubljanski filozofski fakulteti. Nekaj časa je bil zaposlen kot novinar v Časopisni hiši Delo. Od leta 1986 pa ima status samozaposlenega na področju kulture in opravlja delo pisatelja. Ob literarnem delu se ukvarja tudi s publicistiko. Med drugim je pobudnik in ustanovitelj nagrade kresnik. Na njegovo pobudo so ustanovljene: založba Aleph, Kulturniška zbornica Slovenije, Javna agencija za knjigo RS, dosegel je tudi uveljavitev slovenskega knjižničnega nadomestila.  V letih 2003 – 2007 je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev. Njegova literarna dela so prevedena v več tujih jezikov – med drugim tudi v nemščino, angleščino, španščino in ruščino. In so bila večkrat nominirana za domače in tuje nagrade. Prejel je Kajuhovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada, Delovo nagrado kresnik in posebno Priznanje Zveze pisateljev Rusije za literarno ustvarjalnost. Vodil je več literarnih delavnic in seminarjev, tudi v organizaciji ZKOS in Beletrine. S predavanji o slovanski mitologiji in slovenski literaturi ter o literaturi kot upovedovanju človečnosti je gostoval na domačih in tujih univerzah. Nekaj del: Pikec in Puhec iščeta Mihca (pripoved za otroke, 1990, Partizanska knjiga); Skrivnost močvirja Vilindol (pripoved za otroke, 1994, Mladika), več romanov, prva slovenska epska pesnitev v daktilskem heksametru in številne druge.

 

 

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

Velika Polana, kulturni dom
četrtek, 17. septembra 2015, ob 17.00:
USTVARJALNA MLADOST, okrogla miza v obliki videokonference, prenos v živo … o Mišku Kranjcu (ob obletnici rojstva – 15. 9. 1908), o mladinski književnosti in literaturi ter ljubiteljski kulturni – predvideni govorci: mag. Igor Teršar, Vlado Žabot, Damijan Jaklin …, moderator: Aljoša Harlamov

 

PREDVIDENI TERMINI DELAVNIC:
Velika Polana, OŠ Miška Kranjca
petek, 18. septembra 2015, 10.00-12.00:
MLADOST V MOČVIRJU, predstavitev literarnega natečaja in podelitev nagrad najboljšim avtorjem za črtice iz mladosti (v sodelovanju z OŠ Miška Kranjca Velika Polana), udeleženci so del strokovne komisije in bodo izbirali pod vodstvom predsednice komisije Olge Paušič, slovenske pisateljice in avtorice številnih mladinskih romanov

 

Velika Polana, domačija Miška Kranjca
petek, 18. septembra 2015, 14.00-19.00
LITERARNI JEZIK KOT MAGIJSKI MEDIJ UPOVEDOVANJA ČLOVEČNOSTI, delavnica kreativnega pisanja s predavanjem in vajami
Mentor: Vlado Žabot
Kratka vsebina:  Delavnica upovedovanja bo razdeljena na tri ravni: na raven objektivnega poročila, na raven subjektivnega sporočanja in na raven literarne pripovedi. Te ravni bodo udeleženci obdelali v praktični vaji. Sledilo bo branje posameznih zapisov in pogovor o njih. Šlo bo za opis enega dogodka na ravni poročanja, na ravni osebnega pisma in na ravni novelističnega besedila. Tak dogodek bo  lahko na primer nek spomin iz otroštva - a poudarek ne bo na samem spominjanju, ampak na ustvarjanju literarnega besedila iz spominskega dogodka, ki bo opredeljen kot zunaj literarna snov. Samo literarno upovedovanje pa bo predstavljeno kot odpiranje posebnega duhovnega prostora, posebnega paralelnega sveta, ki ga je mogoče ustvariti z literarnim jezikom.

Velika Polana/Lendava
petek, 18.  septembra  2015, 20.00; glasbeno-literarni večer

Velika Polana, domačija Miška Kranjca
sobota, 19.  septembra  2015, 9.30-13.30
SODOBNI VERZI ZA MLADE, MANJ MLADE IN ŠE MANJ MLADE, delavnica ustvarjanja otroške in mladinske poezije s pregledom le-te na Slovenskem
Mentor: dr. David Bedrač
Kratka vsebina: Sprehodili se bomo po otroški in mladinski liriki najsodobnejše slovenske pesniške produkcije. Še posebej se bomo spogledali s pesniki in pesnicami mlajše generacije - kateri med njimi sploh pišejo otroško in mladinsko liriko, kako in o čem jim teče beseda. Preizkusili se bomo v interpretaciji in analizi tovrstne lirike, preizkusili pa se bomo tudi v kresanju mladih in otroških verzov, ob tem pa poskušali biti karseda inovativni. Priporočljivo je brati sodobno pesniško produkcijo slovenskih avtorjev, rojenih po letu 1970 (samostojne izdaje ali v revijalni obliki, npr. Cicido, Ciciban, Zmajček, Kekec itd.).

 

Velika Polana, domačija Miška Kranjca
sobota, 19. septembra  2015, 15.00-18.30
Z RDEČO RAKETO IZ MOČVIRJA, delavnica/predavanje
Mentorica: Liljana Klemenčič

Kratka vsebina:  Slovenski knjižni trg je neverjetno zdržljiv, če je tudi berljiv, je že drugo vprašanje. Vsako leto izide skoraj tisočinja knjig za mlado bralsko publiko. Največ je prevodov, veliko manj izvirne domače besede. In med obojimi je preveč takih, ki jim je lahko očitati na račun knjižne in književne kvalitete. Zato je izbira dobrega branja vedno težja. Predavanje, pogovor in ustvarjalna delavnica o mladinski književnosti, kako vsebine posredovati mladim, kako se o knjigah pogovarjati z mladimi? Kako izbirati kvaliteto? Morda bo vsak udeleženec prebral eno delo iz svojega otroštva oz. priporočenega seznama in ga predstavil drugim udeležencem na zanimiv način.
Velika Polana, Copekov mlin
sobota, 19. septembra 2015, 20.00; glasbeno-literarni večer

 

Velika Polana,domačija Miška Kranjca
nedelja, 20. septembra 2015, 9.30-13.00
MOČVIRNIKI, od besedila k podobi
Mentorja: dr. Barbara Simoniti, Peter Škerl
Kratka vsebina: Delavnico sta si mentorja zamislila kot skupno predstavitev uspešne in večkrat nagrajene knjige Močvirniki. Po uvodnem delu bi se razdelili v likovno in literarno delavnico. Najprej bi na literarni delavnici ustvarjali kratke pripovedi oz. črtice iz mladosti. Nato bi se oblikovala še likovna skupina, ki bi se zapeljala do bližnjega bajerja in s skicirkami risali in opazovali živali, rastline. V likovnem delu bi lahko tudi ilustrirali zgodbe in besedila, ki bi nastala v literarnem delu …. 

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave:  četrtek, 9. julij 2015 (v primeru prostih mest, podaljšamo do 8. septembra 2015)
Izpolnjeno priloženo PRIJAVNICO pošljite najkasneje do zgoraj navedenega datuma na e-naslov:  mentor@jskd.si ali na naslov: JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana. Spletna stran: www.jskd.si,  dodatne informacije: 01/24-10-516.
Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.
Prijavi obvezno priložite kratek opis vaše literarne ustvarjalnosti!

 

STROŠKI

Šolnina za literarno šolo (vse štir dni) znaša 50,00 €. Sklad bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Šolnino je treba poravnati pred začetkom seminarja. Prijavnica je nepreklicna, šolnino povrnemo le na podlagi zdravniškega spričevala. Vsak udeleženec bo prejel  potrdilo o sodelovanju na literarni šoli.

 

BIVANJE IN PREHRANA

Sobe (z zajtrkom) smo v sodelovanju z Občino Veliko Polana za vse udeležence in  mentorje brezplačno rezervirali na Domačiji pisatelja Miška Kranjca v Veliki Polani. Hiša je preurejena v muzej, kjer so voljo skupna ležišča. Za posebne potrebe in dodatne želje sta na voljo tudi Dom Danijela Halasa Velika Polana, Velika Polana 109, 9225 Velika Polana, tel.:  05-90-73-138, fax: 05-90-73-140, info@domhalas.si (cena sobe z zajtrkom: 22,00 €) in Gostišče Gaj Odranci, Naselje gredice 1b, 9233 Odranci, T: 02 571 10 23 (cena: 25,00 €  za eno osebo z zajtrkom/ 21,00 €  za dve ali tri osebe z zajtrkom): Vse aktivnosti se bodo dogajale na pisateljevi domačiji in v bližnjih kulturno-turističnih znamenitostih.

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

Janja Magdič

JSKD OI LENDAVA

 

 

 

 

Zloženka (pdf)