LITERATURA /IZOBRAŽEVANJA /2015-2016

 

Javni sklad Republike Slovenije
za kulturne dejavnosti

z Območno izpostavo JSKD Lendava

in Osnovna šola Miška Kranjca Velika Polana

 

razpisuje literarni natečaj

 

MLADOST V MOČVIRJU
Literarni natečaj za učence osnovnih šol

V okviru literarne šole JSKD RS z naslovom Mladost v močvirju, ki bo potekala v Veliki Polani med 17. in 20. septembrom 2015, razpisujemo literarni natečaj za kratka prozna besedila – spomin na dogodke iz otroštva in v času najstništva.

»Močvirje ne potrebuje ničesar, države še najmanj. Le kakšno znanje naj bi potrebovali, o čem? Kaj naj bi počeli z njim? Le kaj nam je potrebno, če bi znali brati? Ko pa nihče ne bo bral. Čemu nam računanje, ko pa ne bomo imeli kaj računati. In mar nam je bilo, ali se sonce vrti okrog zemlje ali zemlja okrog sonca, ko da bi se s tem stvari spremenile, če bi se red vrtenja spremenil!
Ker je že bil tu, je učitelj Paller stvari vzel še kar čisto resno. Vbijal nam je Poljancem v  glave znanje, kakor je pač vedel in znal. Če bi poskusil pri nas doseči kaj zlepa, bi bilo bolje, da ne bi bil nikdar stopil v razred. Bil je strog učitelj, kakor se spodobi.«
(Miško Kranjec: Mladost v močvirju, str. 223-224, MK in Pomurska založba, Ljubljana, 1977)

POGOJI ZA SODELOVANJE
Na natečaju lahko sodelujejo učenci druge in tretje triade osnovnih šol. Vsak avtor lahko sodeluje le z enim proznim prispevkom, in sicer s črtico oz. kratko pripovedjo. Zgoraj zapisani citat iz knjige Mladost v močvirju ponujamo kot iztočnico za mlade literate, kot usmeritev na en dogodek ali na eno osebo, ki se jo spominjajo iz svojega življenja in jo opišejo v črtici, kakršne so pisali Prežihov Voranc (Solzice), Ivan Cankar (Pehar suhih hrušk) in seveda tudi naš Miško Kranjec (Otroci, čigavi ste?).

Črticaje v književnostimodernistična oblika zelo kratke pripovedi, ki pripoveduje o enem samem dogodku
ali drobnem doživetju. Je zelo kratka, osebno obarvana zgodba, katere večji del je impresionistična pripoved.
Črtica je navadno brez prave zgodbe. Z njo nam pisatelj zgoščeno prikaže en dogodek, drobno doživetje,
oriše človekovo čustveno razpoloženje ali le bežen vtis očem.

 

Tematika: otroštvo/najstništvo/mladost

Oblika: avtobiografska črtica ali domišljijska pripoved

Literarni prispevek: naj bo rezultat ustvarjanja v novem šolskem letu in še neobjavljen

Dolžina prispevka: omejena do največ dve tipkani strani (do 3500 znakov s presledki)

Vsak prispevek mora biti lektoriran in označen s šifro, podatki o avtorju (ime, priimek, šola, razred) in njegovem mentorju/mentorici pa posredovani v posebnem/drugem elektronskem sporočilu. Prispevek naj bo zapisan v wordu, pisava times new roman, velikost 12, enojen razmik, brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij.

 

POŠILJANJE PRISPEVKA
Lektorirani literarni prispevek s prijavnico je treba poslati na e-naslov: mentor@jskd.si, zadeva – Mladost v močvirju, literarni natečaj.  Zadnji rok za oddajo prispevkov je četrtek, 10. september 2015.

 

Strokovno komisijo bodo sestavljali udeleženci Literarne šole JSKD RS pod vodstvom predsednice komisije, ge. Olge Paušič, slovenske pisateljice in avtorice mladinskih romanov. Komisija bo izmed vseh poslanih prispevkov izbrala šest najboljših, po tri iz vsake kategorije (druga triada, tretja triada). Izbrane prispevke bomo predstavili, avtorje pa nagradili na prireditvi v čast obletnice rojstva Miška Kranjca – v petek, 18. septembra 2015, med 10.  in 12. uro v OŠ Miška Kranjca v Veliki Polani.

 

Za natečaj:
Danijela Apatič, Olga Paušič, Janja Magdič, Barbara Rigler

 

 

DODATNE INFORMACIJE

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

Janja Magdič

JSKD OI LENDAVA

 

 

 

http://www.jskd.si/literatura/izobrazevanje/literarna_sola/literarna_sola_15.htm