LITERATURA / NATEČAJI / MENTORJEV FEFERON

 

Rezultati



Literarni natečaj Mentorjev feferon 2015, ki ga razpisujeta Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in revija Mentor, je potekal od 18. junija do 7. avgusta letos. 22 avtoric in 25 avtorjev je napisalo 71 protestnih pesmi oz. družbenih satir.  Žirija, v kateri so prepoznavna ter umna (literarna in  glasbena) protestniška imena - Ksenija Jus, Aida Kurović, Matej Krajnc in Jose, je prebrala vse prispele pesmi pod šiframi in pregriznila vsak feferon posebej.

 

Med finaliste so se uvrstili naslednje šifre:

1. Anubis,

2. Cash,

3. Lohpit,

4. Meduza,

5. Odpadniški blues,

6. Bela blada,

7. Ogrlica,

8. DR,

9. Mora,

10. Mojzes in

11. Konvertit.  

 

Za nagrade pa je komisija določila: zmagovalec Mentorjevega feferona 2015, ki bo poleg objave v reviji Mentor prejel tudi uglasbitev svoje protestne pesmi ter predstavitev v živo 16. oktobra 2015 na finalu Festivala mlade literature Urška v Slovenj Gradcu, je VASJA KLUN (1987), šifra Odpadniški blues, s pesmijo

 

Vojak:

"Na uniformah šivi pokajo/in tisti, ki so ostali živi, jokajo/Bratje, ločeni od barv, zastav/
drobiž so na elitni mizi stav/Vojak, poglej, kako preživlja raja/boriš se za svobodo, ki ne obstaja/
V blatu, dežju, krvi in puščavi/dokler naboj zaspi v tvoji glavi/Upri se, preden noč spet pordeči/
in zbudi se smrt, hinavsko zasmeji/Pohlep pokoplji, jezo in strahove/prostora manj za mlade bo grobove".

 

 

Za festival angažirane umetnosti (FAU), ki bi potekal maja 2016, v vsaj treh slovenskih mestih (Maribor, Ljubljana, Ankaran), je izbrana šifra Lohpit s pesmijo V dobi niča, avtorja PATRIKA HOLZA (1986). Na prvem Festivalu Slam Poezije se bo predstavil tudi JAN BRINOVEC (1995), šifra Anubis, s pesmijo V nagnite dlani.

 

Žirija je izmed ožjih finalistov nagradila dva avtorja z brezplačno kotizacijo na Literarni šoli 2015: Mladost v močvirju (Velika Polana, 17. – 20. september 2015), in sicer sta nagrajenca: DOMINIQUE REŠČIČ (1948), šifra DR, s pesmijo Sledimo selitvi iz močvirja, in BARBARA GALE (1982), šifra Cash, s pesmijo Izbrani

 

Prosimo, da izbrana dva avtorja potrdita svojo udeležbo v Veliki Polani do ponedeljka, 14. septembra 2015, na e-naslov: mentor@jskd.si. V primeru, da se kateri od izbranih avtorjev ne bo mogel udeležiti literarne šole, vabimo k brezplačni udeležbi preostale finaliste po predpisanem vrstnem redu: 1. Patrik Holz, 2. Jan Brinovec, 3. Vasja Klun.

 

 

 

 

 

Dodatne informacije



mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

                                                    

 

 

 

 

 

Medijski sponzor: