LITERATURA / NATEČAJI / MENTORJEV FEFERON

 

Posluh, posluh, peresa ostra,
kaj hitro leto se obrne in zato:

revija MENTOR in JSKD RS razpisujeta natečaj

  MENTORJEV FEFERON 2024

ZA NAJBOLJŠO PROTESTNO PESEM ALI DRUŽBENOKRITIČNO SATIRIČNO POEZIJO

Ko so časi muhasti, je čas za satiro! In zgodovina uči, da je pronicljiva družbena kritika v obleki literature, zlasti protestne ali druge drugačne družbeno-kritične pesmi vselej tista, ki naposled definira pojem državotvornosti in napredka! Nastavlja zrcalo, da se karavana vidi, se zamisli in morda ubere drugo smer. Seveda ni dovolj, če ob vrčku piva duhovičimo, kako je vse drugače, kot bi moralo biti! Pronicljiva duhovitost, intertekstualnost in podobne besede so tiste, ki iz gostilniških vicev naredijo presežno družbeno-kritično literaturo. Le pogumno torej, muhasti časi čakajo na vas! Satira in družbena kritika ne spremenita sveta čez noč, a ko se v glavah začne premikati, tudi cesarji niso več nujno kronani! Revija Mentor vas spet, kot vsako leto, vabi k sodelovanju!

Maj je še daleč, zato ne čakajmo nanj, marveč primimo peresa v roke, pa naj zarenčijo!

Nekaj alinej, ki povedo, kako in kaj:

- natečaj je anonimen,
- natečaj je namenjen tistim, ki razmišljajo ostro in brezkompromisno;
- v primeru izbora prijavite pesmi z namenom brezplačne objave v Mentorju,
- vsak avtor sme poslati največ dve pesmi,
- v elektronski obliki naj angažirane teme prispejo do torka, 25. junija 2024, do polnoči, na e-naslov: mentor@jskd.si

Dodajamo še:

- ker je razpis anonimen, naj bo vsaka pesem opremljena s šifro, v e-prijavo na spletni strani JSKD pa zapišite svoje prave podatke (šifra, ime in priimek, kraj bivanja, gsm, e-naslov, letnica rojstva itd.), ki bodo znani šele po odločitvi žirije, najpozneje do konca poletja!
- žirija, ki jo poznate po imenih Ksenija Jus, Jose in mag. Matej Krajnc, bo z veseljem sedla za mizo, brala in tuhtala, pa se odločila, kateri feferon bo tudi javno grizel in ščemel.

Najboljši feferon bomo nagradili z uglasbitvijo in predstavitvijo na Festivalu mlade literature Urška 2024 v petek, 11. oktobra 2024, v Slovenj Gradcu. Izbrali pa bomo še tri feferonaste literarne stvaritve, ki jih bomo poslali v svet s knjižnimi nagradami iz našega založništva oz. z letnimi naročninami na revijo Mentor.  Odločitev žirije nepreklicno drži, poti nazaj ni! Čakamo torej na vaše nabrušene feferončke!

Pripravila: mag. Matej Krajnc  in Barbara Rigler

Dodatne informacije: 

Literarna dejavnost JSKD in uredništvo revije Mentor,
mentor@jskd.si

 

                                                    

 

 

 

 

Razpis

e-prijava

 

Medijski pokrovitelj: MMC RTVSLO – prvi interaktivni multimedijski portal