LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2021

JSKD in revija Mentor razpisujeta

V zavetju besede  2021

literarni natečaj za odrasle avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku  
Namenjen je vsem avtorjem in avtoricam, nad 30. letom starosti.

BESEDILA IN SPLETNA PRIJAVA

Avtorji in avtorice lahko sodelujejo s svojimi še neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili. Število poslanih prispevkov je omejeno na 5 pesmi, 7 strani proze ali 7 strani dramskega besedila. Vsak prispevek naj bo na vrhu levo nad naslovom označen s šifro avtorja, ne z avtorjevim imenom; svoje podatke pa vpišite v e-prijavo na naslednji povezavi:

e-prijava

REGIJSKA SREČANJA

Prispela besedila bodo prebrali strokovni spremljevalci, ki bodo na regijskih srečanjih vodili literarno delavnico (v živo ali preko spletne aplikacije ZOOM, odvisno od epidemije), namenjeno predvsem analizi poslanih besedil, in pogovoru o literarnem ustvarjanju nasploh ter vajam kreativnega pisanja. Šest regijskih srečanj bo JSKD pripravil s sodelovanjem območnih izpostav po Sloveniji (obvezno se prijavite na srečanje, najbližje kraju bivanja).  

Uvod v letošnji natečaj in regijska srečanja bomo proslavili v živo v nedeljo, 23. maja 2021, na Prežihovini v Kotljah, kot uradni zaključek natečaja V zavetju besede 2020 in s predstavitvijo lanskih finalistov (v sodelovanju z JSKD OI Ravne na Koroškem) v Tednu ljubiteljske kulture.

Letošnja regijska srečanja V zavetju besede 2021:

petek, 28. maja 2021 – JSKD OI Jesenice (Gorenjska, oznaka: Gor)

sreda, 2. junija 2021 – JSKD OI Radlje ob Dravi (Celjska-Koroška; oznaka: Cel-Kor)

ponedeljek, 7. junija 2021 – JSKD OI Logatec (Osrednja Slovenija, oznaka: Osred-Slov)

petek, 3. septembra 2021 – JSKD OI Maribor (SV Slovenija, oznaka: SV-Slov)

sreda, 8. septembra 2021 – JSKD OI Brežice  (Dolenjska, Bela krajina, Posavje, oznaka: Dol-BK-Pos)

torek, 14. septembra 2021 – JSKD OI Idrija  (Primorska, oznaka: Prim)

DRŽAVNO SPREMLJANJE

Med avtorji in avtoricami, ki jih bodo nominirali strokovni spremljevalci regijskih srečanj ter bodo prejeli srebrna priznanja, bo državna selektorica, pesnica in pisateljica Stanka Hrastelj izbrala pet finalistov, ki jih bomo razglasili na državnem srečanju odraslih literatov. Izbor bo potekal na podlagi šifriranih besedil.

ZAKLJUČNO SREČANJE

Državno srečanje bomo pripravili z območno izpostavo JSKD Krško, in sicer:

v nedeljo, 14. novembra 2021, na gradu Rajhenburg,

v Brestanici nad sotočjem rek Brestanice in Save

(v spomin na 500. obletnico rojstva Adama Bohoriča v letu 2020
ter ob razglasitvi in praznovanju Jurčičevega leta 2021).

Vse nominirane avtorje in avtorice z regijskih srečanj bomo povabili na zaključno druženje, kjer bo potekala literarna delavnica in pogovori o prispelih besedilih, (samo)založništvu, o  literarnem ustvarjanju nasploh. Pogovor bo mentorirala pisateljica Stanka Hrastelj, ki bo zvečer na svečani prireditvi prebrala utemeljitve petih najboljših besedil. V zavetju besede 2021 bomo zaključili z literarnim večerom in razglasitvijo petih finalistov (v treh starostnih kategorijah: od 30-49 let, od 50-70 let in nad 70 let) ter s podelitvijo priznanj za najboljšo samozaložniško knjigo 2020.

Josip Jurčič

 

Jurčičevo leto 2021 – 140. obletnica smrti Josipa Jurčiča (4. 3. 1844–3. 5. 1881), slovenskega pisatelja, pesnika in časnikarja, avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat, ki je bil ena od osrednjih kulturnih in političnih oseb druge polovice 19. stoletja.
Letos mineva  160 let, odkar je kot 17-letnik napisal Pripovedko o beli kači, 140 let od izida romana Rokovnjači in tudi od izida prve številke Ljubljanskega zvona.

Adam Bohorič

 

V Krškem so se v letu 2020 spomnili na svojega rojaka, prvega slovničarja slovenskega jezika in protestantskega šolnika Adama Bohoriča. Pred 500 leti se je rodil v Brestanici.

TEMA

Besedila za literarni natečaj V zavetju besede 2021 tematsko niso omejena, lahko pa se poleg proste tematike preizkusite v pisanju besedil, ki so intimna, družbeno-kritična, reflektivna, fantazijska, esejistična … Prepustite se domišljiji, igrajte se z besedami ter ustvarjajte brez omejitev!

ROK ZA PRIJAVO

Ker so imeli posamezniki težave z vpisom podatkov v e-prijavo, smo rok za prijave in pošiljanje besedil podaljšali do petka, 30. aprila 2021, do polnoči.

Lektorirana besedila pošljite do petka, 23. aprila 2021, na e-naslov: mentor@jskd.si (Zadeva: V zavetju besede 2021 – regija, npr. V zavetju besede 2021 – Dol-BK-Pos). Za lažje urejanje besedil v delovnih gradivih in v tiskanem zborniku predlagamo levo poravnavo, pisavo v velikosti 12, wordov dokument v priponki (.doc, .docx) ter oznako dokumenta z regijo in šifro (npr. Prim_Pehtran_Odrasli_JSKD_2021). Svoje podatke in izbor kraja srečanja vpišite v spletno prijavo. Prijavo in prejem besedila vam bomo potrdili v najkrajšem možnem času. Kdor nima svojega elektronskega naslova, se lahko za pomoč obrne tudi na območne izpostave JSKD v bližini kraja bivanja.  

ZBORNIK V ZAVETJU BESEDE 2020-2021  

Oktobra 2021 bomo pripravili zbornik V zavetju besede 2020-2021 z izbranimi besedili finalistov obeh natečajev ter z uvodnikoma obeh državnih selektorjev: dr.  Aljoše Harlamova in Stanke Hrastelj.  Še vedno pa vam v branje in nakup ponujamo zbornik V zavetju besede 2017-2019 po ceni 7,00 €. Zdravo, uspešno in ustvarjalno skozi epidemične čase.  

 

Dodatne informacije:

Barbara Rigler,

producentka za literarno dejavnost pri JSKD,

01/24-10-516,

E: mentor@jskd.si

 

 

 

 

 

 

e-prijava

vabilo (datoteka pdf)