LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2022

JSKD in revija Mentor razpisujeta

V zavetju besede  2022

literarni natečaj za odrasle avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku  
Namenjen je vsem avtorjem in avtoricam, nad 30. letom starosti.

BESEDILA IN SPLETNA PRIJAVA

Avtorji in avtorice lahko sodelujejo s svojimi še neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili. Število poslanih prispevkov je omejeno na 5 pesmi, 7 strani proze ali 7 strani dramskega besedila. Vsak prispevek naj bo na vrhu levo nad naslovom označen s šifro avtorja, ne z avtorjevim imenom; svoje podatke pa vpišite v e-prijavo na naslednji povezavi:

e-prijava

REGIJSKA SREČANJA

Prispela besedila bodo prebrali strokovni spremljevalci, ki bodo na regijskih srečanjih vodili literarno delavnico (v živo ali preko spletne aplikacije ZOOM, odvisno od epidemije), namenjeno predvsem analizi poslanih besedil, in pogovoru o literarnem ustvarjanju nasploh ter vajam kreativnega pisanja. Šest regijskih srečanj bo JSKD pripravil s sodelovanjem območnih izpostav po Sloveniji (obvezno se prijavite na srečanje, najbližje kraju bivanja).  

Uvod v letošnji natečaj in regijska srečanja bomo proslavili v živo v soboto, 28. maja 2022, na gradu Rajhenburg v Brestanici nad sotočjem rek Brestanice in Save (v spomin na 500. obletnico rojstva Adama Bohoriča v letu 2020 ter ob razglasitvi in praznovanju Jurčičevega leta 2021), kot uradni zaključek natečaja V zavetju besede 2021 in s predstavitvijo lanskih finalistov (v sodelovanju z JSKD OI Krško) v Tednu ljubiteljske kulture 2022.

Letošnja regijska srečanja V zavetju besede 2022:

· četrtek, 26. maja 2022 – JSKD OI Jesenice (Gorenjska, oznaka: Gor)

· petek, 3. junija 2022 – JSKD OI Velenje (Celjska-Koroška; oznaka: Cel-Kor)

· torek, 14. junija 2022, Rašica – JSKD OI Ljubljana okolica (Osrednja Slovenija, oznaka: Osred-Slov)

· petek, 2. septembra 2022 – JSKD OI Maribor (SV Slovenija, oznaka: SV-Slov)

· četrtek, 8. septembra 2022 – JSKD OI Sevnica (Dolenjska, Bela krajina, Posavje, oznaka: Dol-BK-Pos)

· petek, 23. septembra 2022 – JSKD OI Tolmin (Primorska, oznaka: Prim)

DRŽAVNO SPREMLJANJE

Med avtorji in avtoricami, ki jih bodo nominirali strokovni spremljevalci regijskih srečanj in bodo prejeli srebrna priznanja, bo državna selektorica, pesnica in urednica mag. Ana Porenta izbrala pet finalistov, ki jih bomo razglasili na državnem srečanju odraslih literatov. Izbor bo potekal na podlagi šifriranih besedil.

ZAKLJUČNO SREČANJE

Državno srečanje bomo pripravili z območno izpostavo JSKD Tolmin, in sicer:

v nedeljo, 6. novembra 2022, v Kobaridu.

Vse nominirane avtorje in avtorice z regijskih srečanj bomo povabili na zaključno druženje, kjer bo potekala literarna delavnica in pogovori o prispelih besedilih, (samo)založništvu, o  literarnem ustvarjanju nasploh. Pogovor bo mentorirala državna selektorica, ki bo zvečer na svečani prireditvi prebrala utemeljitve petih najboljših besedil. V zavetju besede 2022 bomo zaključili z literarnim večerom in razglasitvijo petih finalistov (v treh starostnih kategorijah: od 30-49 let, od 50-70 let in nad 70 let) ter s podelitvijo priznanj za najboljšo samozaložniško knjigo leta 2021.

TEMA

Besedila za literarni natečaj V zavetju besede 2022 tematsko niso omejena, lahko pa se poleg proste tematike preizkusite v pisanju besedil, ki so intimna, družbeno-kritična, reflektivna, fantazijska, esejistična … Prepustite se domišljiji, igrajte se z besedami ter ustvarjajte drzno! Poleg delavnic in pogovorov bomo srečanja posvetili tudi Kajuhovemu letu, saj letos obeležujemo 100-letnico avtorjevega rojstva. Pesnik, pisatelj in dramatik, ki je umrl pri svojih 22 letih, se je »kot mnogi pesniki svojega časa, posluževal modernejših in avantgardističnih ter slogovnih prvin dobe /…/ Njegovo delo, stremenje in želje so izražene preko izražanja etičnih doživljajev in koncepta novega človeka (npr. pesem Ko človek bo človeka prepoznal), ki bo, tako zaradi lastnih želja kot zaradi vpliva časa in pogojev, v katerih se je znašel, premagal stari in propadajoči svet« (iz spletne strani Šaleške doline, Kajuhovo leto se začenja).

ROK ZA PRIJAVO

Lektorirana besedila pošljite do torka, 3. maja 2022, na e-naslov: mentor@jskd.si (Zadeva: V zavetju besede 2022 – regija, npr. V zavetju besede 2022 – Dol-BK-Pos). Za lažje urejanje besedil v delovnih gradivih in v tiskanem zborniku predlagamo levo poravnavo, pisavo v velikosti 12, wordov dokument v priponki (.doc, .docx) ter oznako dokumenta z regijo in šifro (npr. Gor_Triglav_Odrasli_JSKD_2022). Svoje podatke in izbor kraja srečanja vpišite v spletno prijavo. Prijavo in prejem besedila vam bomo potrdili v najkrajšem možnem času. Kdor nima svojega elektronskega naslova, se lahko za pomoč obrne tudi na območne izpostave JSKD v bližini kraja bivanja.  

ZBORNIK V ZAVETJU BESEDE 2020-2021  

 

Decembra 2022 smo izdali bienalni zbornik V zavetju besede 2020-2021 z izbranimi besedili finalistov državnih natečajev V zavetju besede 2020-2021 z uvodnikoma obeh državnih selektorjev: dr. Aljoše Harlamova in Stanke Hrastelj. Za vse prijavljene avtorje in avtorice je možen nakup zbornika po ugodni ceni 5,00 €. Po plačilu predračuna vam bomo zbornik poslali po pošti brezplačno oz. ga lahko prevzamete na svojem regijskem srečanju.

 

 

Dodatne informacije:

Barbara Rigler,

producentka za literarno dejavnost pri JSKD,

01/24-10-516,

E: mentor@jskd.si

 

 

 

 

 

 

razpis

e-prijava