LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2023

literarni natečaj za odrasle avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku  
Namenjen je vsem avtorjem in avtoricam, nad 30. letom starosti.

Državno srečanje odraslih literatov

RAZPIS V ZAVETJU BESEDE 2023

 

Rok za prijavo je podaljšan do 14. aprila 2023

BESEDILA IN SPLETNA PRIJAVA

Literati lahko sodelujejo s svojimi še neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili. Število poslanih prispevkov je omejeno na 5 pesmi, 7 strani proze ali 7 strani dramskega besedila. Vsak prispevek naj bo na vrhu levo (nad naslovom besedila) označen s šifro avtorja, ne z avtorjevim imenom; svoje podatke pa vpišite v e-prijavo na naslednji povezavi:

e-prijava

REGIJSKA SREČANJA

Prispela besedila bodo prebrali strokovni spremljevalci, ki bodo na regijskih srečanjih vodili literarno delavnico, namenjeno predvsem analizi poslanih besedil, ter pogovoru o literarnem ustvarjanju, sledila bo tudi kakšna vaja kreativnega pisanja. Šest regijskih srečanj bo JSKD pripravil s sodelovanjem območnih izpostav po Sloveniji (obvezno se prijavite na srečanje, najbližje kraju bivanja).  

Letošnja regijska srečanja V zavetju besede 2023:

· četrtek, 25. maja 2023, Jesenice (za Gorenjsko, oznaka: Gor)
· četrtek, 1. junija 2023, Radlje ob Dravi (za Celjsko in Koroško. oznaka: Cel-Kor),
· torek, 13. junija 2023, Vrhnika (regijsko srečanje za Osrednjo Slovenijo, oznaka: Osred-Slov)
· petek, 1. septembra 2023, Maribor (za SV Slovenijo, oznaka: SV-Slov)
· četrtek, 7. septembra 2023, Trebnje (za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, oznaka: DBKP)
· petek, 22. septembra 2023, Tolmin (za Primorsko, oznaka: Prim)

DRŽAVNO SPREMLJANJE

Med literati, ki jih bodo nominirali strokovni spremljevalci regijskih srečanj in bodo prejeli srebrna priznanja, bo državni selektor, pesnik in urednik Ivo Stropnik izbral pet finalistov, ki jih bomo razglasili na državnem srečanju odraslih literatov. Izbor bo potekal na podlagi šifriranih besedil.

ZAKLJUČNO SREČANJE

Državno srečanje bomo pripravili z območno izpostavo JSKD Lenart, in sicer:
v nedeljo, 12. novembra 2023, v Sveti Trojici v Slovenskih Goricah.

Vse nominirane avtorje in avtorice z regijskih srečanj bomo povabili na zaključno druženje, kjer bo potekala literarna delavnica in pogovori o prispelih besedilih, (samo)založništvu, o  sodobni in nagrajeni literaturi. Pogovor bo mentoriral državni selektor, ki bo na svečani prireditvi prebral utemeljitve petih najboljših besedil. V zavetju besede 2023 bomo zaključili z literarnim večerom in razglasitvijo petih finalistov (v treh starostnih kategorijah: od 30-49 let, od 50-70 let in nad 70 let) ter s podelitvijo priznanj za najboljšo samozaložniško knjigo leta 2022.

TEMA

Besedila za literarni natečaj V zavetju besede 2023 tematsko niso omejena, lahko pa se poleg proste tematike preizkusite v pisanju besedil, ki so intimna, družbeno-kritična, reflektivna, fantazijska, esejistična … Prepustite se domišljiji, igrajte se z besedami ter ustvarjajte drzno!

ROK ZA PRIJAVO

Rok za prijavo je podaljšan do 14. aprila 2023

Lektorirana besedila pripnite do petka, 31. marca 2023, na spletno prijavo z  oznako dokumenta z regijo in šifro (npr. Gor_Triglav_Odrasli_JSKD_2023). Za lažje urejanje besedil v delovnih gradivih in v tiskanem zborniku predlagamo levo poravnavo, pisavo v velikosti 12, wordov dokument v priponki (.doc, .docx) ter). Svoje podatke in izbor kraja srečanja prav tako vpišite v spletno prijavo. Prijavo in prejem besedila vam bomo potrdili v najkrajšem možnem času. Kdor nima svojega elektronskega naslova, se lahko za pomoč obrne tudi na območne izpostave JSKD v bližini kraja bivanja.  

V ZAVETJU BESEDE 2022-2023 - ZBORNIK

Konec leta 2023 bomo izdali natisnjen bienalni zbornik V zavetju besede 2022-2023 z izbranimi besedili finalistov državnih natečajev V zavetju besede 2022 in 2023, z uvodnikoma obeh državnih selektorjev: mag. Ana Porenta in Ivo Stropnik. Za vse prijavljene avtorje in avtorice je možen nakup zbornika po ugodni ceni 7,00 €.

 

 

Dodatne informacije:

Literarna dejavnost JSKD

T: (01) 2410 516
E: mentor@jskd.si

 

 

 

 

 

 

razpis

fotogalerija

 

e-vabilo

e-vabilo