LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2024

literarni natečaj za odrasle avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku  
Namenjen je vsem avtorjem in avtoricam, nad 30. letom starosti.

Državno srečanje odraslih literatov

 V ZAVETJU BESEDE 2024

 

  RAZPIS

 

BESEDILA IN SPLETNA PRIJAVA

Literati lahko sodelujejo s svojimi še neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili. Število poslanih prispevkov je omejeno na 7 pesmi, 7 strani proze ali 7 strani dramskega besedila.

Če gre za daljša dela, avtorji lahko svojim literarnim besedilom dodajo kratko obnovo celote (do 300 zsp). Vsak prispevek naj bo na vrhu levo (nad naslovom besedila) označen s šifro avtorja, ne z avtorjevim imenom; svoje podatke pa vpišite v e-prijavo na spletni strani JSKD/literatura.

REGIJSKA SREČANJA

Prispela besedila bodo prebrali strokovni spremljevalci, ki bodo na regijskih srečanjih izvajali literarne delavnice, namenjene predvsem analizi poslanih besedil, ter pogovoru o literarnem ustvarjanju, sledila bo tudi kakšna vaja kreativnega pisanja. Šest regijskih srečanj bo JSKD pripravil s sodelovanjem območnih izpostav po Sloveniji (obvezno se prijavite na srečanje, najbližje kraju bivanja).  

Letošnja regijska srečanja V zavetju besede 2024 bodo potekala v naslednjem vrstnem redu:
· sreda, 22. maja 2024, Dravograd (regijsko srečanje za Celjsko in Koroško. oznaka: Cel-Kor),
· četrtek, 23. maja 2024, Jesenice (za Gorenjsko, oznaka: Gor),
· sreda, 12. junija 2024, Ribnica (za Osrednjo Slovenijo, oznaka: Osred-Slov),
· petek, 6. septembra 2024, Maribor (za SV Slovenijo, oznaka: SV-Slov),
· četrtek, 12. septembra 2024, Krško (za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, oznaka: DBKP),
· petek, 20. septembra 2024, Tolmin (za Primorsko, oznaka: Prim).

DRŽAVNO SPREMLJANJE

Med literati, ki jih bodo nominirali strokovni spremljevalci regijskih srečanj in bodo prejeli srebrna priznanja, bo državna selektorica, pisateljica, prevajalka, mentorica in aktivistka mag. Suzana Tratnik izbrala pet finalistov, ki jih bomo razglasili na državnem srečanju odraslih literatov. Izbor bo potekal na podlagi šifriranih besedil.

ZAKLJUČNO SREČANJE

Državno srečanje bomo pripravili z območno izpostavo JSKD Ljubljana okolica, in sicer:

v soboto, 9. novembra 2024, na Trubarjevi domačiji, v Rašici,

Vse nominirane avtorje in avtorice z regijskih srečanj bomo povabili na zaključno druženje, kjer bo potekala literarna delavnica in pogovori o prispelih besedilih, (samo)založništvu, o  sodobni in nagrajeni literaturi. Pogovor bo vodila državna selektorica, ki bo na svečani prireditvi prebrala utemeljitve petih najboljših besedil. V zavetju besede 2024 bomo zaključili z literarnim večerom in razglasitvijo petih finalistov (v treh starostnih kategorijah: od 30-49 let, od 50-70 let in nad 70 let) ter s podelitvijo priznanj za najboljšo samozaložniško knjigo leta 2023.

TEMA

Besedila za literarni natečaj V zavetju besede 2024 tematsko niso omejena, lahko pa se poleg proste tematike preizkusite v pisanju besedil, ki so intimna, družbeno-kritična, reflektivna, fantazijska, esejistična … Prepustite se domišljiji, igrajte se z besedami ter ustvarjajte drzno!

PRIJAVA

Prijavite se z e-prijavo na naslednji povezavi:

e-prijava

ROK ZA PRIJAVO

Lektorirana besedila pripnite do torka, 2. aprila 2024, do polnoči, na spletno prijavo z  oznako dokumenta z regijo in šifro (npr. DBKP_PetPedi_Odrasli_JSKD_2024). Za lažje urejanje besedil v delovnih gradivih in v tiskanem zborniku predlagamo levo poravnavo, pisavo v velikosti 12, wordov dokument v priponki (.doc, .docx). Svoje podatke in izbor kraja srečanja prav tako vpišite v spletno prijavo. Potrdilo prijave boste dobili takoj po končanem vpisu, če ste pravilno vpisali svoj e-naslov. Kdor nima svojega elektronskega naslova, se lahko za pomoč obrne tudi na območne izpostave JSKD v bližini kraja bivanja. Vabilo na regijsko srečanje boste prejeli najkasneje en teden pred načrtovanim terminom posameznega srečanja.  

ZBORNIK V ZAVETJU BESEDE 2022-2023 - NAKUP

V tisku je bienalni zbornik V zavetju besede 2022-2023 z izbranimi besedili finalistov državnih natečajev v letih 2022 in 2023, z uvodnikoma obeh državnih selektorjev: mag. Ane Porenta in Iva Stropnika. Za vse prijavljene avtorje in avtorice je možen nakup zbornika po ugodni ceni 7,00 €. Zadnja dva bienalna zbornika V zavetju besede 2022-2023 in V zavetju besede 2020-2021 lahko kupite po ugodni ceni 10,00 €, s poštnino. Več v spletni prijavi.

 

Dodatne informacije

Literarna dejavnost JSKD

Barbara Rigler,
producentka za literarno dejavnost pri JSKD,

01 320 95 72

E-pošta: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

 

 

 

razpis

fotogalerija

e-prijava