LITERATURA / NATEČAJI / ROŠEVI DNEVI

Natečaj revije Mentor in JSKD

ZA NAJBOLJŠA LITERARNA GLASILA, LITERARNE ZBORNIKE ter

LEPOSLOVNE KNJIGE S PRISPEVKI OSNOVNOŠOLSKIH in

SREDNJEŠOLSKIH AVTORJEV v okviru 35. ROŠEVIH DNEVOV 2022

Spoštovani učitelji in učiteljice, profesorji in profesorice,
mentorji in mentorice, uredniki in urednice!

 

KOGA VABIMO

Revija MENTOR in JSKD vabita uredniške odbore (šolskih) literarnih glasil in njihove mentorje, da sodelujejo na natečaju za najboljša literarna glasila s prispevki osnovnošolcev ter najboljša literarna glasila z besedili srednješolskih in gimnazijskih avtorjev.

ZAKAJ VABIMO

Čeprav smo skoraj že celo drugo leto ujeti v nenavaden vrtinec med učenjem v šoli ter poukom od doma – zares držimo pesti in palce, da bodo učenci in dijaki ostali v šolah, kamor sodijo, k svojim vrstnikom ter razumevajočim učiteljem – upamo, da ste ob vseh podvojenih obveznostih uspeli s spodbudami učencev in dijakov pri ohranjanju njihove ustvarjalnosti ter igrivosti. Če so mladi uspeli svoja občutja tudi ubesediti in deliti z vami, kar je najboljši začetek literarne ustvarjalnosti, potem smo vsi skupaj lahko pomirjeni.

Želimo si, da bi bilo takih radovednih in iskrivih mladih čim več ter da bi na šolah znali ohranjati ta ustvarjalni potencial. Tudi z branjem, pogovori o sodobni literaturi, prvimi literarnimi poskusi, izmenjavami mnenj, komentarjev in nasvetov ter seveda tudi z objavami v šolskih literarnih publikacijah.

Spremljali in pregledovali bomo tiskana glasila in spletne publikacije oz. glasila v obliki pdf priponk. Na ta način bi se radi seznanili s šolsko literarno produkcijo in z objavami v literarnih publikacijah. Hkrati bi radi literatom, mentorjem, šolam in drugim organizatorjem (območnim izpostavam) dali priložnost za posebno javno predstavitev in strokovno spodbudo. Mladim literarnim ustvarjalcem želimo omogočiti postopno pot do prvih kvalitetnih (in knjižnih) objav.

KAJ LAHKO PRIJAVITE

Zanimajo nas najnovejša (samo literarna!) glasila oz. publikacije z letnico 2021 (tudi glasila izdana do konca januarja 2022) in samostojne knjige mladih avtorjev, ki so izšle v letu 2021, tako v tiskani izdaji kot v elektronski obliki.

IZBOR ŽIRIJE in RAZSTAVA

Med vsemi poslanimi glasili bo žirija (profesor in pisatelj Miha Mohor; dr. David Bedrač, profesor, pesnik, mentor in urednik, ter producentka za literarno dejavnost pri JSKD in odgovorna urednica revije Mentor Barbara Rigler) izbrala najboljša dela. Nagrajene bodo najboljše osnovnošolske in

srednješolske publikacije, vsaka v svoji kategoriji, vse publikacije pa bodo predvidoma od konca marca 2022 - približno mesec dni - razstavljene v Osrednji knjižnici Celje. Razstava bo ena od prireditev v okviru 35. Roševih dnevov, tradicionalnega literarnega srečanja za osmošolce in devetošolce, ki ga vsako pomlad v Celju pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti s svojo Območno izpostavo Celje in Osnovno šolo Frana Roša, Celje. Urednike in mentorje nagrajenih glasil bomo povabili na dopoldansko delavnico na Roševo šolo.

NAGRADE IN PRIZNANJA

Knjižne nagrade in priznanja bomo mentorjem in urednikom nagrajenih glasil in publikacij podelili 30. marca 2022, predvidoma ob 16. uri na odprtju razstave v celjski knjižnici. V primeru izrednih ukrepov bomo priznanja, knjižne nagrade in zbornik z izbranimi besedili ter publikacijami šolam in uredništvom oz. avtorjem poslali po pošti.

ROK ZA PRIJAVO

Tiskana glasila in druge publikacije naj uredništva pošljejo do torka, 1. februarja 2022, na naslov: JSKD, revija Mentor, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, v elektronski obliki (PDF) pa na e-naslov: mentor@jskd.si pod Zadevo: »RD 2022 – šolska glasila.

Prijavo o glasilu boste izpolnili preko spletne prijave:

e-prijavnica

 

Poslanih knjig in glasil ne bomo vračali, ampak jih bomo shranili v Osrednji knjižnici Celje in drugih matičnih knjižnicah.

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost
in odgovorna urednica revije Mentor

 

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

                                                    

 

 

 

 

razpis

 

 

Vabilo

E-vabilo