LITERATURA /NATEČAJI /2018

 

NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO SAMOZALOŽNIŠKO KNJIGO Z LETNICO 2018

 

Revija Mentor, ki deluje v okviru Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, redno razpisuje natečaj za najboljšo leposlovno knjigo, izdano v samozaložbi, letos z letnico 2018. Namenjen je vsem avtorjem, ki sami izdajo pesniško zbirko, prozo, zbirko dramskih besedil, otroška besedila …, napisana v slovenščini in sami v celoti krijejo stroške izdaje, lahko tudi s pomočjo sponzorjev.

Letos se je na natečaj prijavilo samo 20 sodelujočih avtorjev, kar je malo, če vemo, koliko knjig izide v samozaložbi. Veseli smo vsakega besedila, ga skrbno prelistamo, preberemo in ovrednotimo glede na kriterije založniških zahtev. Verjamemo, da si je vsak od prijavljenih avtorjev želel pozitivnega komentarja glede svoje knjige in izbora med tri oz. štiri najboljše. Komisija je zato natančno izbirala med 5 proznimi deli, 6 pesniškimi zbirkami, med 3 knjigami s prepleteno vsebino proze in poezije istega avtorja, 4 otroškimi slikanicami ter eno komično enodejanko v treh prizorih. 

Prispele knjige sva pregledovala in izbirala člana komisije, v kateri sva pesnik, prevajalec, urednik in kantavtor mag. Matej Krajnc, ter urednica revije Mentor in producentka za literarno dejavnost, Barbara Rigler. Objavljamo rezultate natečaja.

Zmagovalka med pesniškimi zbirkami je knjiga Glasovi žensk (Domžale, 2018), avtor Dušan Marolt, med proznimi besedili pa potopisni roman Jakoba J. Kende Apalaška pot. 3500 kilometrov hribov in Amerike (Ljubljana, 2018). Med  slikanicami za otroke nas je prepričala dvojezična pravljica, avtorice in ilustratorke Katje Cah, Najlepša obleka na svetu (Ljubljana, 2018). Posebno priznanje namenjamo knjigi z naslovom Čudni gosti (Ljubljana, 2018) avtorice Mire Šušić, z ilustracijami Jelene Lasan – za tipografsko in likovno urejeno knjigo.

Kot je napisano v razpisnih pogojih izbrani avtorji za spodbudo prejmete recenzijo v reviji Mentor v letu 2020 in priznanje na podelitvi ob državnem srečanju odraslih literatov, V zavetju besede 2019 - v nedeljo, 24. novembra 2019, ob 18. uri, v Kosovelovem domu v Sežani. Vse štiri izbrane avtorje prosimo za potrditev prisotnosti do ponedeljka, 4. 11. 2019, na e-naslov: mentor@jskd.siVse sodelujoče pa vabimo k ogledu prireditve in ustvarjalnemu druženju.

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si


 

e-prijava