LITERATURA /NATEČAJI / 2019

 

NAJBOLJŠA SAMOZALOŽNIŠKA KNJIGA Z LETNICO 2019

REZULTATI NATEČAJA

Kratke utemeljitve po zapisu glavnega člana komisije, Mateja Krajnca: »Tudi letos smo z zanimanjem pobrskali med bogato bero samozaložniških knjig in bili prijetno presenečeni. Naš izbor ni nikakršna kristalna krogla, ki bi nam omogočala lahko izbiro presežnega gradiva; v precep smo vzeli vse knjige, ki so prispele na natečaj, in precep je imel precej dela. Na koncu smo literarno preznojeni, a zadovoljni, iz brente izdvojili nekaj presežkov, ki si še posebej zaslužijo ime samozaložniške knjige leta.«

 

Zmagovalka med proznimi besedili je knjiga z naslovom MOŽ Z NAPAKO (Ravni Dol, 2019), avtor Ivan Šega.  

Med proznimi knjigami je samozaložniška knjiga leta 2019 roman Ivana Šege Mož z napako. Avtorjev osmi roman obravnava »poslovne in družinske odnose v sodobnem slovenskem okolju«, kot pravijo napovedniki, a nikar se ne pustite ujeti v tovrstne kratke opise. Roman si zasluži nagrado za najboljšo prozno samozaložniško knjigo prav zato, ker te odnose vedno postavlja pred zrcalo prevpraševanja s spretnimi besednimi zasuki in slogovno prepričljivostjo. Sodobno slovensko okolje je lahko tudi sodobno globalno okolje, zdaj teh razlik ni več toliko, vendar boste ob branju zlahka ugotovili, kje se obe okolji vendarle razlikujeta; in ne po naključju.

 

Zmagovalka med pesniškimi besedili je knjiga ROBOVI ŽIVLJENJA  (Celje, 2019), avtorica Nuša Ilovar.

Med pesniškimi zbirkami je prepričala knjiga Nuše Ilovar Robovi življenja. Poezija Nuše Ilovar že dolga leta ubira pretanjeno sredino med lirično refleksivno ontologijo in njeno uporno pokončnostjo, ki v pričujoči zbirki dosega nove prepričljive ravni. Pesnica, zaznamovana s težko življenjsko izkušnjo, ni nikoli ostajala v varnem zavetju otožne podobe sveta, pač pa se je, zavedajoč se pisane palete možnosti, ki jih nudi beseda, s to pozicijo vedno soočila stoično, včasih melanholično, če je bilo treba, a vedno z obilico pesniškega in človeškega poguma. Njeni »robovi življenja« so ostri robovi, neprizanesljivi, česar se ta poezija zaveda, vendar tam noče obstati. Gre čez rob in življenje gre za njo.

 

Zmagovalka med besedili za otroke je slikanica ZAJČJE DOGODIVŠČINE (Gorica, 2019), avtorica Mira Sušić, ilustracije Danila Komjanc.  

Zajčje dogodivščine Mire Sušić so nas prepričale v kategoriji slikanic. Zvedavogledi zajček na naslovnici je dobra popotnica vsebine; čaka nas pet zgodbic, v katerih zajček spozna, kako in kaj se dogaja na svetu; kaj je dobro, kaj ni, in zlasti, kdo je dober in kdo ni. Živalski svet ima morda svoje zakonitosti, pravljični svet tudi, a oba svetova imata vendarle nekaj skupnega s človeškim: povsod se za prevlado borita Dobro in Hudo. Prisrčna besedila z ilustracijami Danile Komjanc vas bodo zagotovo popeljala na prijetno, a tudi kontemplativno potovanje po ravneh te in one dimenzije vsakdana. In zdaj končno vemo, v katerem grmu tiči zajec.

 

Zmagovalec med zborniki je knjiga 100 kolumen 62.469 besed o Šaleški dolini podolgem in počez  (Velenje, 2019),  avtor Bojan Pavšek.  

62.469 besed o Šaleški dolini podolgem in počez Bojana Pavška se je znašla na naši mizi kot tista iz kategorije zbornikov. Miki Muster je risal in pisal o Zeleni dolini, Pro arte so svojčas peli o dolini našega otroštva, Štiglic režiral Dolino miru; vse to zagotovo poznate in zato je čas, da še podrobneje spoznate tudi Šaleško dolino. Bogato opremljena knjiga je v naslovu zelo specifična; a ni zgolj naslov tisti, ki prepriča bralca, da jo odpre in nato ne zgolj prelista, pač pa se poda na popotovanje, ki se ne konča po 62.469 besedah. To je tudi namen; knjiga si nedvomno zasluži naziv najboljšega zbornika, izdanega v samozaložbi.

Posebna priznanja

Vsled pestre samozaložniške dejavnosti v letu 2019 smo se pri reviji Mentor odločili, da letos izrečemo še posebna priznanja trem izbranim knjigam. Za svojo žlahtno in duhovito narečno govorico si priznanje zagotovo zasluži Irena P. Beguš s knjigo Prepišno, prav tako je zanimiva potopisna knjiga  z besedo in fotografijami Nataše Zupanc z naslovom Oblečena v kente, s katero lahko v teh časih brez strahu popotujete po pokrajinah besed, medtem ko je mladinska pripoved Mašenka Petre Brecelj v dotični kategoriji izmed prispelih knjig zagotovo najbolj prepričljiva, jezikovno spretna in likovno urejena.


Vsem avtorjem čestitamo in želimo še veliko ustvarjalnega navdiha!