LITERATURA /NATEČAJI / 2020

 

IZBOR NAJBOLJŠIH SAMOZALOŽNIŠKIH KNJIG Z LETNICO 2020

JSKD in revija Mentor, ki že 42 let deluje v okviru Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti,  redno razpisujeta natečaj za najboljšo leposlovno knjigo,  izdano v samozaložbi, letos z letnico 2020. Namenjen je vsem avtorjem, ki sami izdajo pesniško zbirko, prozo, zbirko dramskih besedil, otroška besedila, potopise, zbornike … Avtorji morajo za svoje knjige napisane v slovenskem jeziku sami pokriti stroške izdaje,  delež finančne podpore sponzorjev pa ne izključuje pogojev razpisa.

Letos se je kljub nenavadnemu letu na natečaj prijavilo 26 avtorjev in avtoric.  V branje, presojo in izbor smo dobili 30 samozaložniških knjig. Žal nam je tudi letos epidemična situacija preprečila pravočasen pregled, vendar smo še lahko povabili pet najboljših piscev lanskega leta na druženje ob državnem srečanju odraslih literatov V zavetju besede 2021 sredi novembra na Grad Rajhenburg v Brestanici. Kljub omejitvam smo v sodelovanju z območno izpostavo JSKD Krško izpeljali dopoldansko literarno delavnico z mentorico Stanko Hrastelj. Izbrane avtorje in njihove samozaložniške knjige  bomo predstavili v živo na zaključku prireditve maja drugo leto.

Veseli nas, da se marsikateri avtor že izdane knjige odloči za sodelovanje na literarnih natečajih, kjer lahko pridobi komentarje o svojem pisanju in tudi na ta način napreduje. Oba člana komisije - pesnik, prevajalec, urednik in kantavtor mag. Matej Krajnc, ter urednica revije Mentor in producentka za literarno dejavnost, Barbara Rigler – sva vsak posebej natančno pregledala vse prispele knjige ter skupaj v korespondenci in telefonskih pogovorih določila najbolj izpostavljene knjižne naslove, izdane v letu 2020, med prispelimi deli.

Kratek pregled najboljših samozaložniških knjig, prispelih na natečaj JSKD 2021:

 

 

a) zmagovalka med pesniškimi zbirkami  je knjiga VRAČANJE V GNOJNICO SANJ (Štorje, 2020),  avtor David Terčon.

Utemeljitev: Med pesniškimi zbirkami je tokrat priskočila na plano knjiga Davida Terčona Vračanje v gnojnico sanj. Izšla je ob avtorji šestdesetletnici kot njegova peta samostojna knjiga in četrta pesniška zbirka. Njegove nove pesmi nagovarjajo tako z družbenokritično ostjo kot z lirično besedo, ki učinkovito soobstajata druga ob drugi. Tako je pesem Uporniška, revolucionarna s svojim programskim sporočilom »odvrzimo svoja semena / na notranji strani bahanja ...« prav tako ključna kot denimo Strah pred ljubeznijo z verzom: »Niti moledovanje niti jadikovanje ne prebudi vrelca ...«. V knjigi so tako pesmi v prostem verzu kot pesmi v prozi: obe obliki poznamo že iz avtorjevih prejšnjih zbirk.

 

b) najboljša samozaložniška knjiga narečne poezije je postala pesniška zbirka ANGL (Gorenja vas, 2020), avtorica Marija Knafelj.

Utemeljitev: Barve narečne poezije, ki v kontekstu našega samozaložniškega druženja vedno posebej zanimivo nagovarja, tokrat zastopa knjiga Marije Knafelj Angl. Podnaslovljena preprosto »zbirka pesmi«, obelodanjena v Gorenji vasi, prinaša pred nas pristno govorico tistih krajev, ki jih iz sodobne slovenske poezije že poznamo, a tokrat zaživijo v novi, drugačni govorici. Tako miniaturke kot daljše pesmi nam predstavijo toplo pesniško misel, ki s seboj nosi prepričanje zazrtosti v prihodnost: Tud to bo menul, naslavlja eno od pesmi, in zapiše: Bježnast trenutka. / Bježnast usajga položaja. (...) Mejčken trenutk. / Preprost. Odrešiln. /Use bo menul.« In tudi vesoljno resnico človeške mentalitete, iz katere se bolj malo naučimo: Ne misn, de si bul člouk, / če maš premuožne korenine.

 

c) zmagovalka med proznimi besedili je knjiga z naslovom ZMENKI (Ljubljana, 2020), avtorica Mojca Rudolf.

Utemeljitev: Med proznimi deli nas je z dežnikom na naslovnici pričakala Mojca Rudolf. Gre za knjigo, napisano v sodobnem duhu »izročila mladih«, na začetku je citat iz Cankarjevega Kurenta, a njeni Zmenki, kjer srečamo besedila v klasičnih in tudi »facebookovskih« oblikah, prinašajo med nas cajtgajst v razmislek, a v razmislek (tudi) preko spoznavanja z največjim slovenskim peresom; kako in na kak način tečejo vse te smernice in povezave, čemu Ivan in kdo je Simon – vsi ti odgovori vas čakajo med platnicami Zmenkov, ki jih nikar ne berite »na prvo« in ko jih boste prvič, se vrnite k njim in jih skušajte razumeti še drugače. Avtorico najdete tudi na Facebooku, tega ne skriva, še več, na koncu knjige razkrije nekaj zanimivosti o sebi in ponudi tudi nadaljnje bralne točke za vnovična in nova raziskovanja.

 

d) posebno priznanje kot najboljši potopis prejme knjiga z naslovom AVTOŠTOPARSKI MARATON – 42 DRŽAV V 500 URAH (Kanal, 2020), avtor Miran Ipavec.

Utemeljitev: Ker se pri nas radi podajamo na najrazličnejše poti, takšne ali drugačne, empirične in literarne, smo potopisnih knjig vedno veseli. Miran Ipavec je v letu 2020 napisal Avtoštoparski maraton in sicer 42 držav v 500 urah, kar nam pove tudi podnaslov. Že ko knjižico bežno preletimo z očesom, nas naslovnica povabi na zanimivo pot, opisano ne zgolj z besedo, pač pa z izdatno dokumentacijo, beri: fotogradivom in zemljevidi. Anekdot s poti seveda ne manjka, prav vsa omenjena dodana gradiva pa ob lično in pregledno urejeni knjigi bralca še posebej željno zamikajo in ponujajo, da si še sam nadene »waltzing matildo« in krene na pot. Avtoštoparski dosežki v knjigi rekordov Miranu Ipavcu zagotovo ne ginejo, kaj pa se dogaja s potujočim muzejem, preberite sami.

 

e) priznanje za najboljšo slikanico med samozaložniškimi knjigami leta 2020 prejme otroška knjiga z naslovom KOMU JE MEDVED SPEKEL PECIVO? (Brezovica, 2020),  avtorica Kaja Kramar.

Utemeljitev: Komu je medved spekel pecivo? je svojo slikanico naslovila Kaje Kramar. Užaljen je ježek, ko krene po poti, / da medved brez njega peciva se loti! / Ko volka in ježka zdaj sreča lisica, potarna bodiček: godi se krivica! Kaj neki je ugnal medo in zakaj je ježek tako užaljen, kakšno vlogo ima pri vsem tem lisica in še kaj preberite v pričujoči knjižici s srčkanimi ilustracijami Tare Bernard. Verzi Kaje Kramar z nami pojejo in plešejo, na koncu dobimo recept za medvedjo pito in note za prezimovalno pesmico. Imate pri roki klavir, kitaro, ukulele, harfo, ustno harmoniko, fagot? Ne odlašajte in zapojte z živalicami!

 

Iskrene čestitke vsem izbranim avtorjem!

Vse omenjene knjige izpolnjujejo založniške standarde z izvirno vsebino in lično obliko, lekturo, likovnim oblikovanjem, prelomom in celo s spremnimi besedami ter vsemi zahtevanimi knjižnimi oznakami (CIP, kazalo, kolofon ...) ter so prijazne do bralcev.

Kot je napisano v razpisnih pogojih bodo nekateri izbrani knjižni naslovi za spodbudo prejeli recenzijo v reviji Mentor v letu 2022 (bomo obveščali naknadno), prav vsi izbrani avtorji pa priznanje in knjižno nagrado iz založništva JSKD prejmete po pošti.

Javna predstavitev nagrajencev ob državnem srečanju odraslih literatov, V zavetju besede 2021, bo izvedena naknadno in v živo, previdoma v soboto, 28. maja 2022, na Gradu Rajhenburg v Brestanici. V sodelovanju z JSKD OI Krško. Vabilo bomo še poslali.

Želimo vam še veliko literarnega navdiha, branja kvalitetnih knjig in druženja z ustvarjalnimi posamezniki.

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost
in odgovorna urednica revije Mentor

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si