LITERATURA / NATEČAJI / SOSED TVOJEGA BREGA 2019

 

mentor

 

 

 

41. literarni natečaj »SOSED TVOJEGA BREGA 2019«

namenjen avtorjem in avtoricam, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno (vsaj eno leto) bivajo v Sloveniji, pišejo pa predvsem v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini).

NATEČAJ

Lani smo v Velenju praznovali okrogli jubilej, 40 let srečevanj in druženj ustvarjalnih posameznikov, ki živijo v Sloveniji, vendar njihov jezik  ni slovenski. Zato smo se odločili, da bomo srečanja malo poglobili in pomladili z dodatnimi delavnicami ter izobraževanji, k sodelovanju pa poskušali pritegniti še več literatov z vseh bregov. 

Zato vas vabimo k sodelovanju in vas prosimo, da o natečaju širite prijazno besedo ter nagovorite k udeležbi svoje sosede, znance, sorodnike, prijatelje … ki bi se prepoznali kot del široke multikulturne, strpne in sočutne ustvarjalne skupine pisateljev in pesnikov z vseh koncev sveta!
 
Obseg poslanih besedil
Na natečaj lahko posredujete prozo ali dramska besedila – do 7 strani (lahko tudi odlomki daljših tekstov) ter poezijo – do 5 pesmi. Priloženi prevodi v slovenščino so zelo zaželeni, niso pa pogoj. Pričakujemo samo besedila, ki še niso bila objavljena v knjižni obliki. Besedila naj bodo zapisana v wordu, pisava 11, leva poravnava, enojni razmik, brez dodatnih oblikovanj in fotografij.


Šifra
Vsak prispevek mora biti označen s šifro avtorja, svoje podatke vpišete v e-prijavo (šifra, ime in priimek avtorja, domači naslov, letnica rojstva, izobrazba oziroma poklic, telefonska številka, naslov e-pošte, jezik besedila – tudi knjižne novosti prijavljenih avtorjev (z naslovnico in kratko vsebino). Podatki bodo uporabljeni za namene razpisa.

 

Delavnica, mentorja in zbornik besedil
Vse besedila bomo objavili v delovnem gradivu kot zbornik, ki ga boste udeleženci prejeli v branje ter ga obravnavali in pregledovali skupaj z mentorjema prozne in pesniške delavnice, Zoranom Kneževićem (prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec za zbirko kratkih zgodb Dvoživke umirajo dvakrat) in mag. Ano Porenta (pesnica in urednica, magistrica znanosti, ustanoviteljica Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti ter glavna urednica portala www.pesem.si).

Obe delavnici bosta namesto državnega srečanja, ki bo od letošnjega leta naprej bienalno, potekali v Ljubljani, in sicer v soboto, 25. maja 2019. Vse udeležence bomo povabili na oba dela izobraževanj, predvidoma s pričetkom ob 10. uri (dopoldansko) in ob 15. uri (popoldansko), sledilo bo druženje, izmenjava literarnih izkušenj, predstavitev novih knjig in literarna branja. Vsi udeleženci bodo naprošeni, da izmed prijavljenih besedil izberejo deset najboljših po svojih kriterijih. O izboru se bomo pogovorili in izpostavili 5 najboljših po mnenju vseh sodelujočih. Izbor literarnih besedil bo objavljen v natisnjeni številki revije Paralele št. 23, predvidoma leta 2020. Avtorji odstopijo svoja besedila za objavo brezplačno.

Prijava
Avtorji naj svoja besedila pošljejo do konca marca - do nedelje, 31. marca 2019,  v izvirniku (torej ne v slovenščini) po elektronski pošti na e-naslov: mentor@jskd.si, z zadevo: Sosed tvojega brega 2019. Besedilom priložite tudi delovni prevod v slovenski jezik. Prijava za sodelovanje bo potekala elektronsko.

Uvodna branja ob mednarodnem dnevu maternega jezika

Kot uvod v letošnje druženje in promocijo natečaja vabimo avtorje k branju svoje avtorske literature v četrtek, 21. februarja 2019, ob 18. uri v Trubarjevo hišo literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana, v počastitev mednarodnega dneva maternega jezika UNESCO (21. februar). Prosimo za potrditev uvodnega sodelovanja na zgornji e-naslov  do srede, 13. 2. 2018!

V uvodu nas bo pozdravila predsednica Društva slovenskih pisateljev, Aksinja Kermauner.

Državno srečanje Sosed tvojega brega 2019 bo potekalo 25. maja 2019 v Ljubljani v obliki dveh delavnic in s skupinskim izborom.

42. državno srečanje Sosed tvojega brega 2020 z izborom strokovne komisij pa načrtujemo ponovno v spomladanskem času leta 2020, predvidoma v koordinaciji Dolenjska, Bela krajina in Posavje.

Veseli bomo vaših komentarjev, pobud in želja!
Lepo pozdravljeni!

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

odgovorna urednica revije Mentor in
producentka za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

 

Lansko, 40. državno srečanje "Sosed tvojega brega 2018"
Velenje, 8. september 2018